Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-20 10:08:07 +0300 Η ψυχολογία της εγκύου και πώς επηρεάζει την ψυχολογία του εμβρύου που αναπτύσσεται Ψυχολογία της εγκύου

Ψυχολογία της εγκύου

Ψυχολογία της εγκύου 470 900
Οι γονείς είναι οι πρώτοι παιδαγωγοί την περίοδο από τη σύλληψη ως τη γέννηση του μωρού και ως πρώτοι επηρεάζουν όλα τα μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης. Ακόμη περισσότερο, η ψυχολογία της εγκύου επηρεάζει την ψυχολογία του εμβρύου που ανα...

Πώς αποδεικνύεται η σχέση μεταξύ της ψυχολογίας της εγκύου και του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο;

Το ενδιαφέρον της κυρίας Ιωάννας Μαρή, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, που είναι δικαστής με σπουδές ψυχολογίας και παιδαγωγικής, κίνησε το γεγονός πώς σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνών βιολόγων, γενετιστών, ψυχολόγων, η επιθετικότητα ή και η εγκληματικότητα ανάγονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Έρευνες σε παιδιά σωφρονιστηρίων έδειξαν πως γυναίκες που πέρασαν εξαιρετικό στρες και δυστυχία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έφεραν στον κόσμο παιδιά που εκδήλωσαν παραβατική συμπεριφορά και εγκληματικότητα, αλλά και σχιζοφρένεια και έντονες ψυχικές διαταραχές. Ομάδες, όπως το rebirthing, ασχολούνται ακριβώς στο να  αναστρέψουν τα αρνητικά βιώματα που είχε κάποιος σε αυτή την περίοδο της ζωής του ώστε να ξαναβρεί την ψυχική του υγεία.
Σύγχρονοι γενετιστές, όπως ο δρ. Μπρους Λιπτον (dr. Bruce Lipton), έχουν εξηγήσει ότι η εγκυμοσύνη μετέχει στη διαμόρφωση του DNA: «οι μέλλοντες γονείς είναι αληθινοί γενετικοί αρχιτέκτονες του παιδιού τους.  Επείγει αυτό να το μάθουν.».  Υπάρχει πολύ μεγάλη ελληνική και ξένη βιβλιογραφία στα θέματα της προγεννητικής ψυχολογίας και αγωγής.


Γιατί θεωρείται τόσο σημαντική αυτή η περίοδος;
  Σ’ αυτή την περίοδο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες μετά από 50 χρόνια έρευνες, δομείται  όλος ο οργανισμός του παιδιού  και επομένως η υγεία του, αλλά επίσης, μέσα από αλεπάλληλες εγγραφές σκέψεων, βιωμάτων και συναισθημάτων της μητέρας δομείται και ο ψυχισμός του παιδιού, ο χαρακτήρας και οι κλίσεις του και επομένως και η ψυχική του ισορροπία και δημιουργικότητα στην μετέπειτα ζωή του.
Ο μαιευτήρας- γυναικολόγος και ερευνητής Michel Odent έχει δείξει πως όλα τα σύγχρονα προβλήματα υγείας, όπως  ο προστάτης, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όλα οφείλονται σε κάτι που δεν πήγε καλά στον ψυχισμό της μητέρας ή στη διατροφή της στη διάρκεια των 9 μηνών. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την όρθή διατροφή και την ευδιάθετη ψυχική κατάσταση της εγκύου.»

Τι πρέπει να κάνουν οι μέλλουσες μαμάδες;
Να αγαπούν το παιδί, εκείνες και ο πατέρας, να το χαϊδεύουν, να του μιλούν, να εύχονται για αυτό και να οραματίζονται να έχει τις πιο σπουδαίες ανθρώπινες αρετές. Να του βάζουν ωραία μουσική, να του τραγουδούν, να θαυμάζουν το ωραίο στη φύση και στην τέχνη, στα χρώματα, στο φως, να θαυμάζουν και να βάλουν γύρω τους τα ζωντανά χρώματα του ηλιακού φάσματος, να λιάζονται συχνά και να αφίνονται να ζήσουν τις ωραιότερες εμπειρίες. Η μέλλουσα μητέρα, πάντοτε με τον πατέρα στο πλευρό της, έχει να ζήσει την εγκυμοσύνη της σε ανάταση, αισιοδοξία και χαρά. Τότε θα δημιουργήσει μια χαρισματική, υγιή και ισορροπημένη ύπαρξη, με ισχυρή αυτοπεποίθηση, που θα είναι σε θέση αργότερα να αντιμετωπίσει νικηφόρα τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής.

Πώς μπορώ να παρακολουθήσω τα μαθήματα προγεννητικής αγωγής;
Κάθε Τετάρτη 6.30-8.30 στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, Σολωμού 31 στο κέντρο της Αθήνας γίνονται μαθήματα προγεννητικής αγωγής, δωρεάν, για εγκύους, ζευγάρια που περιμένουν παιδί και ζευγάρια που επιθυμούν να προετοιμαστούν για το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο. Προσφέρονται επίσης έντυπα και βιβλία σε επαγγελματίες της υγείας και της παιδείας και σε όλους. 

Πληροφορίες: 210-9629704, 6972 509156, 210-8028624, 6972 581483, prenatalgr@hotmail.com .

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας