Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-30 12:05:34 +0200 Η αληθινή λάμψη της γιορτής! Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με φλόγα

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με φλόγα

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με φλόγα 470 900
Η αληθινή λάμψη της γιορτής!


200γρ βούτυρο φρέσκο
200γρ σκούρα  ζάχαρη
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180γρ σταφίδες ξανθές
180γρ σταφίδες μαύρες
130γρ κόντιτα (φρούτα γλασέ, ψιλοκομμένα)
     5 αυγά
 100γρ μέλι
40γρ λεμόνι  χυμός και το ξύσμα απο 1 λεμόνι
25γρ μπέικιν πάουντερ
5γρ κανέλα σκόνη
γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο: 1 κουταλάκι του γλυκού, κοπανισμένα
ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί: 400 γρ, τριμμένη
γάλα: 3 κουταλιές της σούπας


Πλένουμε και στεγνώνουμε τις σταφίδες και τις αναμειγνύουμε με τα γλασέ φρούτα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες και τα φρούτα, το κονιάκ και το γάλα. 

Ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και αλείφουμε με βούτυρο 2 φόρμες για πουτίγκα.

Μοιράζουμε το μείγμα στις 2 φόρμες και τις σκεπάζουμε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένουμε καλά με σπάγκο για να μη μετακινηθεί. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετούμε επάνω τις φόρμες και ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 2 ώρες, σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία. 

Για να τις σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι, ζεσταίνουμε λίγο κονιάκ η ρούμι και  περιχύνουμε τις πουτίγκες ώστε να τις ανάψουμε με αναπτήρα και να τις σερβίρουμε με φλόγα.

Παναγιώτης Αλεξόπουλος
Executive Chef
Καθηγητής Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων
Γεν. Γραμματέας Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας