Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-15 17:39:13 +0300 Είναι καλό για τα παιδιά να νιώσουν από τη μικρή τους ακόμη ηλικία, το νόημα και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Χριστούγεννα: Η γιορτή των παιδιών

Χριστούγεννα: Η γιορτή των παιδιών

Χριστούγεννα: Η γιορτή των παιδιών 470 900
Άρθρο από Ανδρονίκη Αναστασίου
Είναι καλό για τα παιδιά να νιώσουν από τη μικρή τους ακόμη ηλικία, το νόημα και το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Πώς, όμως τα παιδιά μας ζουν τα Χριστούγεννα; Με τα έτοιμα γλυκά που αγοράζει πια και δε φτιάχνει η μητέρα, να μοσχοβολήσει το σπίτι; Με τα κάλαντα που δεν ξέρει να πει ή κι όταν βγει να τα πει, βρίσκει τις πόρτες μας κλειστές με τη δικαιολογία «μας τα 'παν άλλοι»; Με τα πλούσια, πανάκριβα δώρα; Ασφαλώς αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με το νόημα και το περιεχόμενο της Γιορτής. Μετά, γιατί διαμαρτυρόμαστε όταν ακούμε τα παιδιά μας να λένε ότι «οι πιο βαρετές μέρες είναι οι μέρες των γιορτών»; 

Κι είναι τόσο απλό - κι εύκολο - να δώσουμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, στις καρδιές των παιδιών μας. Πόσο όμορφο είναι να στολίσετε μαζί με τα παιδάκια σας το χριστουγεννιάτικο δέντρο με πάρα πολλά στολίδια και φωτάκια. Αρκεί να δει κανείς τη χαρά τους όταν στολίζουν το δέντρο για να αποκτήσει αμέσως εορταστική διάθεση.Την ώρα που στολίζετε μαζί το δέντρο μπορείτε να τους ‘περνάτε’ μερικά μηνύματα όπως π.χ. Βλέπεις, παιδί μου, τη φάτνη; Πόσο καθαρά, πόσο ταπεινά ήταν! Έτσι κι εσύ! Να μην επιδεικνύεσαι! Να μη θες να ξεχωρίζεις επίτηδες από τους άλλους! Οι γονείς μπορούν να συζητήσουν με το παιδί τους για το νόημα της αγάπης, εξιστορώντας του τα γεγονότα και εξηγώντας του για το θαύμα των χριστουγέννων. Επίσης διαβάζοντάς του χριστουγεννιάτικα παραμυθάκια ή ακόμη δημιουργώντας τα δικά σας παραμυθάκια-ιστορίες. 

Η αναφορά στα ήθη και στα έθιμα καθώς και η εκμάθηση των καλάντων είναι ένας τρόπος για να ψυχαγωγηθεί το παιδί και να νιώσει το νόημα των γιορτών.

Προτρέψτε τα  παιδιά να  γράψουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη! Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους που υπήρξαν "καλοί" κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.   (Η σημερινή μορφή του Άγιου Βασίλη με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα άρχισε να γίνεται δημοφιλής το 1931 όταν η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης.).

Ναι,  ο άγιος Βασίλης υπάρχει ! Υπάρχει όπως σίγουρα υπάρχει η αγάπη και η γενναιοδωρία που δίνουν στη ζωή  ομορφιά και χαρά. Αλοίμονο! Πόσο ζοφερός θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν υπήρχε ο Αη-Βασίλης. Θα ήταν τόσο ζοφερός όσο αν δεν υπήρχαν παιδιά!! Δεν θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών, η ποίηση, η φαντασία που κάνει υποφερτή την ύπαρξή μας. Δε θα είχαμε χαρά παράμόνο με τις αισθήσεις  και την όραση.  Το εξωτερικό φως με το οποίο η παιδικότητα γεμίζει τον κόσμο θα σβήσει.

Τι θαλπωρή η εικόνα  της μαμάς που φτιάχνει ζεστά μπισκοτάκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδεςκαι έχει μοσχοβολήσει όλο το σπίτι! Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε γλυκά με τα παιδιά σας και να τα προσφέρετε σε ένα ορφανοτροφείο ή σε ένα γηροκομείο
Κάνετε όλοι μαζί μια βόλτα στην πόλη όπου είναι στολισμένη με πολλά λαμπιόνια και όμορφα, πανύψηλα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Μία βόλτα στους στολισμένους δρόμους θα κάνει το παιδί να νιώσει χαρά και να καταλάβει και τον εορταστικό χαρακτήρα των χριστουγέννων.Έτσι τα παιδιά έχουν μπει για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων!
 
Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι οι καλύτερες μέρες του χρόνου και η πιο μαγική εποχή του χρόνου. Τα περιμένουν με ανυπομονησία, γιατί δεν έχουν σχολείο, γιατί περιμένουν τα δώρα που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης, για τον ιδιαίτερο στολισμό που κάνουμε στο σπίτι και ειδικά στην πόλη.

Τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά... Ξεκλέψετε χρόνο από τις δουλειές σας και κάντε τους την  μεγάλη αυτή γιορτή ακόμα πιο μαγική...
XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας