Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-11-01 10:35:54 +0200 Η εγκυμοσύνη είναι μια καλή αφορμή να ξεκινήσουμε με κέφι τον χορό. Μπορεί ο χορός να αποτελεί άσκηση ευεξίας στην εγκυμοσύνη;

Μπορεί ο χορός να αποτελεί άσκηση ευεξίας στην εγκυμοσύνη;

Μπορεί ο χορός να αποτελεί άσκηση ευεξίας στην εγκυμοσύνη; 470 900
Άρθρο από Ελένη Καλλή Ιφιγένεια Κουφουδάκη
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χορός στην εγκυμοσύνη βελτιώνει την αντοχή της εγκύου, βοηθάει το σώμα να προσαρμοστεί στις αλλαγές της εγκυμοσύνης, χαρίζει αρμονία στις κινήσεις και καλύτερη ισορροπία στην έγκυο, ενώ και το έμβρυο συμμετέχει...

Τα οφέλη του χορού στην εγκυμοσύνη


-Η απότομη αλλαγή βάρους που ακολουθεί τη σύλληψη και που αυξάνεται καθώς η κύηση προχωράει, πρώτα από όλα πλήττει την ισορροπία της εγκύου. Ο χορός, χάρη στον έλεγχο των κινήσεων που προϋποθέτει και που εξελίσσει και στον συντονισμό των κινήσεων που απαιτεί, βοηθάει στην διατήρηση της καλής ισορροπίας του σώματος.
-Ειδικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η μέση, η πλάτη και τα πόδια εμφανίζουν πόνους που κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα έντονοι και συνεχείς. Ο λόγος είναι αφενός το αυξημένο βάρος και η κακή στάση του σώματος. Ο χορός διδάσκει στο σώμα να διατηρεί τον κορμό σε ευθεία γραμμή και δυναμώνει τους μύες ειδικά των ποδιών και της πλάτης ώστε να στηρίξουν το υπόλοιπο σώμα.
-Ο χορός βοηθά στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης που η έγκυος χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χορός είναι άσκηση κατεξοχήν αερόβια.
-Οι υπερβολές στο φαγητό που πάνω κάτω αφορούν όλες τις εγκύους, αντιμετωπίζονται με τον χορό που βοηθά στην απώλεια θερμίδων.
-Το να κρατά το σώμα της εγκύου επαφή με την άσκηση, σημαίνει ότι εύκολα και γρήγορα θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, αμέσως μετά τη γέννα.
-Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος έντασης, ανησυχίας και κυκλοθυμίας. Ο χορός στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και η μουσική που τον συνοδεύει βοηθούν την έγκυο γυναίκα να χαλαρώσει, να ηρεμήσει, να αισθανθεί ευεξία και να διώξει το άγχος.

Let’s Dance!


Ποιά είδη χορού είναι κατάλληλα για εγκύους


Μοντέρνος χορός
Λόγω της έντασης της μουσικής και κάποιων χορευτικών κινήσεων, βοηθά στην απώλεια θερμίδων, ενώ είναι και αγχολυτικός. Επίσης, προϋποθέτει καλό συντονισμό των μελών του σώματος, προετοιμάζοντας την γυναίκα για την απαιτητική φάση της γέννας που θα ακολουθήσει.

Tips
-Διαλέγουμε την εκδοχή εκείνη του μοντέρνου χορού που ταιριάζει στις ανάγκες και τις δυνατότητες της εγκυμοσύνης. Προτιμάμε την ήπια εκδοχή και αποφεύγουμε τις έντονες φιγούρες.
-Δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Με την παραμικρή ενόχληση σταματάμε αμέσως τον χορό.
-Ανά διαστήματα πίνουμε νερό για να μην πάθουμε αφυδάτωση.
-Στην περίοδο της εγκυμοσύνης ποτέ δεν ξεκινάμε απότομα τον χορό. Όπως και κάθε είδους άθληση, χρειάζεται ζέσταμα.

Χορός της κοιλιάς
Ο χορός της κοιλιάς είναι ιδανικός για τις εγκύους γυναίκες, αφού το στοιχείο που χρειάζεται είναι η πεταχτή κοιλιά, δηλαδή το ατού της εγκυμονούσας. Πρόκειται για έναν σχετικά ήπιο χορό που επικεντρώνεται στο επίμαχο σημείο της περιόδου αυτής, δηλαδή στην κοιλιά, ενώ γυμνάζει και ωφελεί όλο το σώμα.


Tips
-Αποφεύγουμε τις έντονες κινήσεις και τα «διπλώματα» του σώματος που προϋποθέτει ο συγκεκριμένος χορός.
-Αν αισθανθούμε δυσφορία ή κούραση, σταματάμε αμέσως.

Flamenco
Ίσως πρόκειται για τον πλέον κατάλληλο χορό για την έγκυο. Διδάσκει την αρμονία στο σώμα και βελτιώνει τον έλεγχο των κινήσεων.
Τι πρέπει να προσέχουμε:
-Διαλέγουμε τις χορευτικές κινήσεις που επικεντρώνονται στο πάνω μέρος του σώματος και αποφεύγουμε τις έντονες κινήσεις των ποδιών (χτυπήματα στο έδαφος) που μπορεί να επιβαρύνουν την μέση.
-Διαλέγουμε παπούτσια ασφαλή στο περπάτημα και άνετα και βέβαια αποφεύγουμε τα τακούνια.
-Δεν κάνουμε απότομες και συνεχείς στροφές που μπορεί να μας κάνουν να χάσουμε την ισορροπία μας. Κάνουμε μικρά, ελεγχόμενα βήματα με μεγάλη προσοχή.

Συνέντευξη
«Πριν προχωρήσουμε στην εγγραφή σε κάποια σχολή χορού, συμβουλευόμαστε τον γιατρό που μας παρακολουθεί. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο κρίνει ότι ο χορός δεν είναι η κατάλληλη μορφή άθλησης για εμάς, προσανατολιζόμαστε σε άλλες πηγές ενέργειας, άσκησης και ευεξίας. Αν πάλι πάρουμε την έγκρισή του, προτού προχωρήσουμε στο διαταύτα, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε κάνει την σωστή επιλογή σχολής χορού (έμπειρο προσωπικό, ασφαλείς εγκαταστάσεις κλπ) και συζητάμε αναλυτικά με την μέλλουσα δασκάλα μας για το πως θα διαμορφωθούν τα μαθήματα».
Ο χορός στην εγκυμοσύνη, αλλά και η σωστή διατροφή δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε την ώρα του τοκετού η έγκυος να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένη να υποδέτεί το μωρό της.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας