Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-30 12:13:19 +0200 Χαλβάς ο νηστίσιμος! Χαλβάς με σιμιγδάλι

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Χαλβάς με σιμιγδάλι 470 900
Χαλβάς ο νηστίσιμος!

• 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι χονδρό
• μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

Για το σιρόπι:
• 1 ποτήρι του νερού νερό
• 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
• μερικές σταγόνες χυμό λεμόνι

Προαιρετικά :
μισό φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στη μέση κατά μήκος
μισό φλιτζάνι σταφίδες ξανθές, πλυμένες, καλά στεγνωμένες και με βγαλμένα τα κοτσανάκια τους

Γράφει η Πέγκυ Παπαδοπούλου

Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα αρκετά βαθιά (μην απατηθείτε από την μικρή ποσότητα .... στην πορεία γίνεται μεγαλύτερος ο όγκος) και μόλις ζεσταθεί (δεν είναι ανάγκη να κάψει) προσθέτουμε το σιμιγδάλι και χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά μας για να μην αρπάξει.
Καβουρδίζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα το σιμιγδάλι μας, μέχρις ότου πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα
Η διαδικασία αυτή παίρνει περίπου 10-15 λεπτά, αφενός γιατί πρέπει να έχουμε υπομονή ώστε να καβουρδιστεί καλά κι αφετέρου γιατί χρησιμοποιούμε πιο σιγανή φωτιά. Η δυνατή φωτιά θα το ... «τηγανίσει» και στο τέλος θα πικρίσει.
Στο μεταξύ, σε διπλανό μάτι, βάζουμε να πάρει μερικές βράσεις το σιρόπι μας. Στην ουσία, δεν θέλουμε να «δέσει» το συγκεκριμένο σιρόπι, απλά να βράσει αρκετά ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Έχοντας επιτύχει το «σκούρο ξανθό μας» στο σιμιγδάλι, σβήνουμε το μάτι της φωτιάς και προσθέτουμε την κανέλλα, ανακατεύοντας καλά για να πάει παντού. Ρίχνουμε το σιρόπι με τη μία. Ανακατεύουμε καλά και γρήγορα γιατί το σιμιγδάλι με το σιρόπι έχει την ιδιότητα να κοχλάζει. 
Αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε το χαλβά μέσα στην κατσαρόλα και πάνω στο σβησμένο μάτι. Θα πιει τα νερά του.
Εάν βάλουμε αμύγδαλα και σταφίδες, τώρα είναι η στιγμή να το κάνουμε. Ανακατεύουμε λιγάκι.
Τραβάμε μακριά από την κουζίνα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με βρεμένο πανί για περίπου 15 λεπτά
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα, πατώντας ελαφρά, για να πάρει ωραίο σχήμα. Γυρίζουμε τη φόρμα και ... έτοιμο για σερβίρισμα !

 Tip: Οι παλιές νοικοκυρές έπλαθαν με το χέρι τους μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούσαν σε δίσκο με αμύγδαλο στη μέση.

Σχόλια

Neutral avatar

Οι υποστηρικτές μας