Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-09-09 15:51:40 +0300 Πόσο εύκολη επιλογή είναι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από την καισαρική; Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική 470 900
Άρθρο από Φιλίτσα Χατζητριανταφύλλου
Πόσο εύκολη επιλογή είναι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από την καισαρική;

Το μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική φαίνεται πως στην χώρα μας έχει ριζώσει βαθιά στην συνείδησή μας.

Παρ' όλο που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και εντονότερη η συζήτηση για το δικαίωμα της εγκύου να φέρει στον κόσμο το μωρό της με κολπικό τρόπο μετά από καισαρική τομή (VBAC: Vaginal Birth After Caesarean), τα ποσοστά των καισαρικών τομών στην Ελλάδα δημιουργούν προβληματισμό, καθώς οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 60% των τοκετών, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization) κυμαίνεται στο 15%. Μεγάλη διαφορά, έτσι δεν είναι;

Σε αυτό το άρθρο, δεν θα διαβάσεις για τις ενδείξεις ή τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει μία επαναληπτική καισαρική τομή, καθώς σε αυτό μπορεί να απαντήσει ο Γυναικολόγος ή η Μαία σου.

Σε αυτό το άρθρο όμως, θα διαβάσεις πως έχεις την δύναμη να ενημερωθείς, να αξιολογήσεις την δική σου κατάσταση και να πάρεις την απόφαση σου, μια απόφαση που αφορά εσένα και το μωρό σου.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας και του Αμερικανικού Συμβουλίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, οι γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους προηγούμενη χαμηλή καισαρική τομή χωρίς επιπλοκές και έχουν μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, θα πρέπει να τους προτείνεται η επιλογή VBAC από τους επαγγελματίες υγείας, και μάλιστα να ενθαρρύνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η μεγαλύτερη φοβία των γυναικών στην χώρα μας για την προσπάθεια επίτευξης φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική είναι η πλήρης ρήξης της μήτρας. Εδώ λοιπόν έρχονται να απαντήσουν τα πολύ χαμηλά ποσοστά που αναφέρονται στην διεθνή βιβλιογραφία. Ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ του 0,2%-0,8% σε γυναίκες με προηγούμενη καισαρική τομή.

Δεν αφορίζουμε την καισαρική τομή καθώς έχει αποδειχθεί σωτήρια σε αρκετές περιπτώσεις. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι είναι ένα πολύ σοβαρό κοιλιακό χειρουργείο.

Έχει όμως παρανοηθεί η αναγκαιότητά της. Θεωρείται από αρκετούς ως η ασφαλέστερη επιλογή. Μα γιατί; Αφού στην συντριπτική πλειοψηφία το σώμα μας ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει.

Ας το ακούσουμε λοιπόν.
Ας ψάξουμε να βρούμε μία ομάδα επαγγελματιών που θα μας αντιμετωπίσουν με σεβασμό.
Θα μας ενημερώσουν, με τεκμηριωμένες πληροφορίες, για την κατάσταση.
Θα μας εξηγήσουν χωρίς να μας τρομοκρατήσουν για την επιλογή μας.
Θα είναι στο πλάι μας για να μας ακούσουν.

Όλα αυτά όμως θα γίνουν όταν εμείς πρώτα πιστέψουμε σε εμάς και ενημερωθούμε. Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή μπορεί να γίνει και είναι κάτι που επιλέγουν γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου! 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας