Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-09-29 21:43:55 +0300 Γνωριμία με το φολικό οξύ, τον ισχυρό σύμμαχο του οργανισμού. Φολικό οξύ: H διατροφική του αξία στην εγκυμοσύνη

Φολικό οξύ: H διατροφική του αξία στην εγκυμοσύνη

Φολικό οξύ: H διατροφική του αξία στην εγκυμοσύνη 470 900
Τι είναι το φολικό οξύ, γιατί το χρειαζόμαστε, από πού μπορούμε να το αντλήσουμε και ποια είναι η συνιστώμενη δόση;

Όλες οι απαντήσεις για το πολύτιμο συστατικό που προστατεύει το έμβρυο από  διάφορες, εξαιρετικά σοβαρές ανωμαλίες. 

-Το φολικό οξύ είναι μια μορφή της βιταμίνης Β9. 

-H βιταμίνη Β9 παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού από τη σύνθεση των νουκλεοτιδίων ως τον σχηματισμό της ομοκυστεϊνης. 

-Είναι πολύτιμο για τον οργανισμό ιδιαίτερα σε περιόδους γρήγορης ανάπτυξης των κυττάρων όπως η εγκυμοσύνη και η βρεφική ηλικία. 

-Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες χρειάζονται το φολικό οξύ για να παράγουν υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια και να προφυλαχθούν από την αναιμία. 

-Πήρε το όνομά του από την λατινική λέξη folium που σημαίνει «φύλλο» γι αυτό και στα ελληνικά θα το συναντάμε και ως «φυλλικό» οξύ. 

-Το φολικό οξύ επίσης συμμετέχει στον σχηματισμό του DNA και γι αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό για την γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού.

Γιατί το χρειάζομαι;
Σύμφωνα με τους ειδικούς επαρκής ποσότητα φολικού οξέως την περίοδο πριν από τη σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης προφυλάσσει το έμβρυο από διάφορες ανωμαλίες, όπως εκείνες του νευρικού σωλήνα, τη δισχιδή ράχη και την ανεγκεφαλία. Η έρευνα έχει δείξει πως είναι επίσης πολύ σημαντικό και για τους άντρες εφόσον μειώνει τις πιθανότητες χρωμοσωμικής ανωμαλίας στο σπέρμα.

Πόση ποσότητα πρέπει να παίρνω;


Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μια γυναίκα θα πρέπει να λαμβάνει περίπου 600-800 μικρογραμμάρια mg από τροφές και συμπληρώματα την ημέρα. Η κάθε εγκυμονούσα γυναίκα όμως θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της.

Σε ποιές τροφές υπάρχει;


Το φολικό οξύ περιέχεται στα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, στα ξερά φασόλια και τα μπιζέλια, στα δημητριακά και στη μαγιά. Το συκώτι περιέχει μεγάλη ποσότητα φολικού οξέως ενώ και κάποια δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με ισχυρές δόσεις.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας