Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-02 13:48:10 +0200 Πότε αρχίζουν να κοιμούνται τα παιδιά μέσα στη νύχτα; Ύπνος στη Βρεφική Ηλικία

Ύπνος στη Βρεφική Ηλικία

Ύπνος στη Βρεφική Ηλικία 470 900
Άρθρο από Παναγιώτης Ρενιέρης
Πότε αρχίζουν να κοιμούνται τα παιδιά μέσα στη νύχτα;
Περί τα 5.5-6 κιλά (3-4 μηνών). Οι λόγοι είναι δύο – πρώτον, σε αυτή την ηλικία μπορούν να φάνε τόσο όσο χρειάζονται προκειμένου να μην πεινάσουν για 6-8 ώρες το βράδυ. Δεύτερον, σε αυτή περίπου την ηλικία, και φυσικά με την συνδρομή της εκπαίδευσης που τούς προσφέρετε εσείς, αρχίζουν να αποκτούν 24ωρο κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Τα παραπάνω ισχύουν για το 90% των βρεφών, τα οποία απο την ηλικία των 3 μηνών κοιμούνται 6-8 ώρες συνεχόμενα κάθε βράδυ. 

Πριν;! Μέχρι να φτάσουν σε αυτό το αναπτυξιακό σημείο τα περισσότερα μωρά δεν κοιμούνται παρά λίγες ώρες την φορά.  

Τι μπορώ να κάνω για να το επισπεύσω;
Πολλά έχουν γραφτεί πάνω στις μεθόδους ταχείας εκπαίδευσης των βρεφών (π.χ. “12 hours in 12 weeks”), οι περισσότερες εκ των οποίων περιλαμβάνουν σε κάποιο βαθμό να αφήσουν οι γονείς το παιδί να κλάψει λίγο παραπάνω, ή/και να ταΐζουν το παιδί σε προκαθορισμένες ώρες, τις οποίες σταδιακά μετακινούν προσπαθώντας να φτάσουν το επιθυμητό κενό το βράδυ. Το ζήτημα με όλες αυτές τις μεθόδους είναι πως α) δεν έχει μελετηθεί ποια μπορεί να είναι η ψυχολογική επίδραση στο παιδί (και πώς αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με την αυστηρότητα του “άστο να κλάψει”), και β) δεν μπορούν όλα τα παιδιά να προσαρμοστούν σε σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Ένα σημαντικό μέρος βρεφών μπορεί να σιτιστεί επαρκώς μόνο κατ’ επίκληση, ανεξαρτήτως ποια μέθοδο εκπαίδευσης θα ακολουθήσει κανείς. Η ερώτηση λοιπόν δεν είναι «τι να κάνω για να επισπεύσω τον ολονύχτιο ύπνο» αλλά...  

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να κοιμάται σωστά;
Από τους πρώτους κιόλας μήνες η σταθερή ρουτίνα πριν τον βραδινό ύπνο θέτει τα θεμέλια για μια καλή υγιεινή του ύπνου στο μέλλον (και καλές συνήθειες ύπνου για το παιδί, σημαίνει καλός ύπνος και για τους γονείς). Μερικά tips είναι:
Α. Τα βραδινά γεύματα πρέπει να είναι ήρεμα ως υποτονικά, με χαμηλά φώτα, ήρεμη ομιλία, χωρίς εντάσεις.
Β. Οι αλλαγές της πάνας πρέπει να είναι σύντομες, και κατά το δυνατόν... «στα τυφλά». Μην ανάβετε πολλά φώτα.
Γ. Ακουμπήστε το μωρό σας στην κούνια του αμέσως μετά το γεύμα και την αλλαγή πάνας, πείτε καληνύχτα και βγείτε απο το δωμάτιο.
Δ. Κρατήστε την ίδια ώρα, και την ίδια ρουτίνα (π.χ. μπάνιο, κρέμα, φαγητό, αλλαγή, τραγουδάκι) ώστε το μωρό σας να αντιλαμβάνεται πως έρχεται η ώρα του «μεγάλου ύπνου της ημέρας».  

Σε ποιά θέση πρέπει να κοιμάται το μωρό;
Πάντα ανάσκελα. Αν γυρίσει μόνο του, δεν χρειάζεται να το ξαναφέρετε ανάσκελα, αλλά εσείς πάντα να τοποθετείτε το παιδί σας ανάσκελα. Αυτή η πρακτική, για άγνωστο ακόμα λόγο, μείωσε δραματικά την επίπτωση του SIDS (Sudden Infant Death Syndrome, Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου), που αποτελούσε μια απο τις πρώτες αιτίες θανάτου στον πρώτο χρόνο της ζωής στην Αμερική.  

doc.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας