Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:56:01 +0200 Η υστεροτοκία είναι το τελευταίο στάδιο του τοκετού. Το τρίτο στάδιο του τοκετού

Το τρίτο στάδιο του τοκετού

Το τρίτο στάδιο του τοκετού 470 900
Ο τοκετός διαιρείται σε τρία στάδια.

Στο τρίτο, της υστεροτοκίας, πραγματοποιείται η εξώθηση του πλακούντα και των μεμβρανών του αμνιακού σάκου. Διαρκεί περίπου 60 λεπτά και με αυτό ολοκληρώνεται η διαδικασία της γέννας. Το μωρό είναι πια στην αγκαλιά μας! 

Το τρίτο στάδιο της υστεροτοκίας
Στο τρίτο στάδιο γίνεται η εξώθηση του πλακούντα. Μετά τη γέννηση του εμβρύου, οι συσπάσεις της μήτρας, πιο ήπιες πλέον, συνεχίζονται μέχρι να αποκολληθεί ο πλακούντας από τη μήτρα μαζί με τις μεμβράνες του αμνιακού σάκου. Το στάδιο αυτό διαρκεί από 5 έως 30 λεπτά. Μπορεί να μας κάνουν ειδική ένεση μητροσυσπαστικών φαρμάκων στο μηρό ή στη φλέβα, για να επιταχυνθεί η διαδικασία και να προληφθεί η αιμορραγία.

Όταν ολοκληρωθεί η έξοδος του πλακούντα, η μαία θα ψηλαφήσει την κοιλιά μας για να πιστοποιήσει ότι η μήτρα έχει παλινδρομήσει αποκτώντας τη μορφή μιας σκληρής μπάλας (σφαίρα ασφαλείας).

Θα εξεταστεί επίσης ο πλακούντας για να διαπιστωθεί ότι είναι ακέραιος. Αν έχει μείνει κάποιο κομμάτι του στη μήτρα υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας και θα χρειαστεί να καθαριστούν τα υπολείμματα. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα σας ράψει στον κόλπο και στο περίνεο.

Στο τρίτο στάδιο, όλη μας την προσοχή θα την έχει απορροφήσει το μωρό μας και πιθανόν να μην καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Με το τέλος του τοκετού, ασφαλώς θα νιώσουμε πιο χαλαρές. Ενδεχομένως να νιώθουμε ρίγη, γιατί το σώμα μας αρχίζει να προσαρμόζεται αυτόματα σε μια νέα κατάσταση.

Η μήτρα θα εξακολουθήσει να συσπάται συνέχεια για να αποφευχθεί η αιμορραγία. Για λίγες ημέρες μετά τον τοκετό, κυρίως την ώρα του θηλασμού, θα νιώθουμε ισχυρές συσπάσεις στη μήτρα μας που μοιάζουν με ωδίνες του τοκετού. Αν είναι δυνατές, ο γιατρός θα χορηγήσει κάποιο αναλγητικό.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας