Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-10-22 12:14:54 +0300 Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής συνδέεται με το θυρεοειδή Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής συνδέεται με το θυρεοειδή

Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής συνδέεται με το θυρεοειδή

Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής συνδέεται με το θυρεοειδή 470 900
Το 50-60% των παιδιών που πάσχουν από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής αντιμετωπίζουν συμπτώματα και μετέπειτα στη ζωή τους.

Επιστημονικές έρευνες συνδέουν το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής (Attention-Deficit -Disorder – ADD) που εμφανίζεται στο 3-7% των παιδιών  με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής όπως και οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα έχουν συχνά πανομοιότυπα συμπτώματα. Ωστόσο υπήρχαν πολλά άτομα με αυτό το σύνδρομο τα οποία υπέφεραν για χρόνια από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς η οποία διαγνώστηκε χρόνια αργότερα.
Γι’ αυτό θα πρέπει όταν υπάρχει υποψία για Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής να εξετάζεται εξονυχιστικά το ενδεχόμενο το παιδί να έχει ασθένειες που αφορούν το θυρεοειδή αδένα. Και αυτό πρέπει να γίνει πριν την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής .

Όπως αναφέρει το βιβλίο «Ζώντας με τη Hashimoto Θυρεοειδίτιδα» των Brakebusch και Heufelder: «Δεν επαρκεί στην προκειμένη περίπτωση να ελεγχθεί μόνο η τιμή TSH. Θα πρέπει να ελεγχθούν επιπλέον οι τιμές Ft3, Ft4 μαζί βεβαίως με την TSH και να γίνει εκτίμηση των αντισωμάτων TPO και ένας υπέρηχος του θυρεοειδούς αδένα. Πολλά παιδιά και έφηβοι λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή για το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής ενώ στην πραγματικότητα έπασχαν από αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς αδένα».

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ένα άτομο που πάσχει από μια δυσλειτουργία ή ένα αυτοάνοσο του θυρεοειδούς αδένα δεν μπορεί παράλληλα να πάσχει και από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής, καθώς και τα δυο μπορούν να συνυπάρχουν.

Ο συσχετισμός τους πιθανώς να έγκειται σε διαταραχές του μεταβολισμού του εγκεφάλου. Υπάρχει και ο ισχυρισμός ότι ο μεταβολισμός των νευρωνικών αγγελιοφόρων (νευροδιαβιβαστών) διαταράσσεται υπό την επιρροή των θυρεοειδικών ορμονών.
Με άλλα λόγια το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής είναι μια μεταβολική διαταραχή που οδηγεί σε ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης, ως εκ τούτου μπορεί να προκληθεί από μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Αντίστοιχα και τα μεγάλα επίπεδα του άγχους που προκύπτουν από το σύνδρομο αυτό μπορούν να διαταράξουν μόνιμα το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνοντας το. Έτσι δεν είναι σπάνιο πια φαινόμενο να πάσχουν τα άτομα αυτά από αυτοάνοσα νοσήματα όπως Διαβήτης Τύπου 1 ή Hashimoto Θυρεοειδίτιδα. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα να αναφέρουμε ότι αντισώματα κατά του θυρεοειδούς αδένα τα οποία προκαλούν χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα είναι πολύ συχνά αυξημένα σε μητέρες με παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. 

Σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες, το 50-60% των παιδιών που πάσχουν από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του συνδρόμου και μετέπειτα στη ζωή τους.

Το ότι αυτό το σύνδρομο δε θεωρείται ασθένεια δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα του είναι αμελητέα, καθώς τα άτομα που πάσχουν αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο σχολείο και αργότερα στον εργασιακό χώρο και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Ένα παιδί που πάσχει από Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής αναπτύσσει ξεχωριστές δυνατότητες, όμως παλεύει επίσης με ιδιαίτερες αδυναμίες. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν πλέον πολλές μέθοδοι διαχείρισης του συνδρόμου αυτού.

Κάποια από συμπτώματα του Συνδρόμου Ελλειμματικής Προσοχής είναι:

– Έλλειψη συγκέντρωσης και ενδείξεις απροσεξίας
– Κινητική ανησυχία (στα παιδιά είναι πιο έντονα φανερό, ενώ οι ενήλικες βρίσκουν τρόπους να το συγκαλύψουν)
– Έλλειψη οργάνωσης
– Παρορμητικότητα
– Μεταπτώσεις στη διάθεση
– Δυσκολίες στην αποδοτικότητα στην εργασία και το σχολείο
– Δυσκολίες στη διαχείριση των προσωπικών σχέσεων
– Έλλειψη αυτοπεποίθησης
– Αδύνατη μνήμη
– Έλλειψη κινήτρων
– Σε κάποιες περιπτώσεις έλλειψη ενεργητικότητας

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας