Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-06 12:10:59 +0200 Πως να δώσετε σωστά στο μωρό σας το πρώτο του στέρεο γεύμα;

Πως να δώσετε σωστά στο μωρό σας το πρώτο του στέρεο γεύμα;

Πως να δώσετε σωστά στο μωρό σας το πρώτο του στέρεο γεύμα; 470 900
Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να είναι η μετάβαση πιο εύκολη και ανώδυνη και για εμένα και για το μωρό μου;

Αν βλέπεις το μωράκι σου τον τελευταίο καιρό να «λιγουρεύεται» το φαγητό σου και να μην του φτάνει το γάλα του, τότε μάλλον πλησιάζει η στιγμή που θα του δώσεις το πρώτο του γευματάκι! 

 

Είναι λογικό να αγχώνεσαι,  να σκέφτεσαι αν θα τα καταφέρεις και όλη αυτή η διαδικασία να σου φαίνεται βουνό. Πολύ σύντομα όμως θα καταλάβεις ότι αυτή η μεταβατική περίοδος είναι αρκετά διασκεδαστική (ναι, τελικά είναι αστείο όταν το μωρό πασαλείβεται ολόκληρο με την κρέμα του) και δημιουργική!

 

Πότε πρέπει να ξεκινήσω να δίνω στο μωρό μου στερεές τροφές;

Οι περισσότεροι παιδίατροι στην Ελλάδα συνιστούν να εισάγονται οι στερεές τροφές στην διατροφή ενός παιδιού περίπου στους έξι μήνες. Το πιο σημαντικό όμως είναι να προχωρήσεις σε αυτή την μετάβαση σταδιακά και όταν το παιδί είναι έτοιμο, όταν δηλαδή μπορεί να σταθεί σωστά στο καρεκλάκι του και να μετακινήσει τη μπουκιά μέσα στο στόμα του για να μπορέσει να την καταπιεί. Δεν πρέπει να πιέζεις το παιδί αν βλέπεις ότι αντιστέκεται.

 

Ποιο είναι το προτεινόμενο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσω;

Ο στόχος είναι σιγά σιγά το ημερήσιο πρόγραμμα του μωρού να περιλαμβάνει τα εξής γεύματα:

  • Πρωινό: Γάλα
  • Δεκατιανό: Φρουτόκρεμα
  • Μεσημεριανό: Γεύμα (πχ. Λαχανικά με κοτόπουλο)
  • Απογευματινό: Κρέμα δημητριακών
  • Βραδινό: Γάλα

 

Με ποιες τροφές να ξεκινήσω;

Εδώ δεν υπάρχει μυστική συνταγή! Μπορείς να ξεκινήσεις είτε με φρούτα είτε με λαχανικά. Το σημαντικό είναι να δώσεις χρόνο στο μωράκι σου να συνηθίσει τις νέες γεύσεις. Ξεκίνησε την πρώτη ημέρα κατά τη διάρκεια του δεκατιανού με μια κουταλιά λιωμένο φρούτο και συμπλήρωσε με γάλα μέχρι να χορτάσει. Συνέχισε δίνοντας στο παιδί κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερη ποσότητα κρέμας και μικρότερη ποσότητα γάλακτος. Με τον ίδιο αργό και σταδιακό τρόπο θα προσθέσεις στερεές τροφές και στα υπόλοιπα γεύματα του μωρού σου.

 

Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγω;

  • Το αγελαδινό γάλα
  • Το μέλι
  • Την ζάχαρη
  • Το αλάτι

 

 

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να είναι η μετάβαση πιο εύκολη και ανώδυνη και για εμένα και για το μωρό μου;

?   Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσετε με τις στερεές τροφές, δώσε στο μωράκι σου να κρατήσει και να παίξει με ένα κουταλάκι για να μπορέσει να εξοικειωθεί με αυτό. Προτίμησε να ξεκινήσεις με ένα μαλακό κουταλάκι από σιλικόνη, το οποίο να προσαρμόζεται τέλεια στο στόμα του μωρού, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η μετάβαση του από το μητρικό στήθος ή το μπιμπερό στο κουτάλι. Ακόμη, μια μακριά αντιολισθητική λαβή θα σε βοηθήσει σίγουρα στο τάισμα του μωρού σου.

 

? Επένδυσε σε ένα καθισματάκι ταΐσματος, το οποίο θα διευκολύνει και εσένα αλλά μπορεί και να χρησιμοποιηθεί ώστε το μωρό να κάθεται μαζί σας στο τραπέζι την ώρα του φαγητού, προκειμένου να νιώθει μέρος της οικογένειας σας.

 

?   Θα είναι καλό την πρώτη φορά που θα προσπαθήσεις να δώσεις στο μωράκι σου στερεή τροφή να έχεις και εσύ αλλά και αυτό καλή διάθεση. Η ώρα του φαγητού θα πρέπει να θυμίζει την ώρα του παιχνιδιού. Επικεντρώσου στα στρουμπουλά του μαγουλάκια και μην αγχώνεσαι σχετικά με το αν το παιδί θα λερωθεί, είναι αναμενόμενο. Χρησιμοποίησε ένα μπολάκι φαγητού, κατάλληλα σχεδιασμένο για μωρά, το οποίο να είναι εύκολο στο κράτημα και να στερεώνεται σταθερά στο τραπεζάκι με μια βεντούζα. Ιδανικά, αγόρασε ένα μπολ κατάλληλο και για τον φούρνο μικροκυμάτων. Πίστεψε μας, αυτό θα σου φανεί σωτήριο για τις στιγμές που θα έχεις προετοιμάσει και καταψύξει το γεύμα του.

 

?  Φρόντισε το μωρό να μη είναι ούτε πολύ πεινασμένο αλλά ούτε και πολύ χορτασμένο, έτσι ώστε να δεχθεί εύκολα την νέα γεύση.

 

?   Το μωράκι σου έχει ανάγκη και από αρκετό νερό. Μπορείς επίσης να του προσφέρεις και κάποιον φυσικό χυμό. Είναι προτιμότερο να του δίνεις με το μπιμπερό μόνο το γάλα του, ενώ το νερό και τον χυμό να τα τοποθετείς σε κάποιο εκπαιδευτικό ποτηράκι,  με μαλακό ρύγχος, χωρίς βαλβίδα ώστε να μπορεί να πίνει όπως ακριβώς με το  μπιμπερό και εργονομικά σχεδιασμένες λαβές για εύκολο κράτημα. Έτσι θα μάθει σιγά σιγά να πίνει μόνο του.

 

?  Τί γίνεται όμως όταν πρέπει να βγείτε από το σπίτι; Εκτός από τις κρεμούλες, από τον 6ο μήνα μπορείς να δώσεις στο μωράκι σου να φάει και κάποιο σνακ, ίσως λίγο ψωμάκι ή κάποιο βρεφικό μπισκότο. Για αυτό είναι απαραίτητο να έχεις στην κατοχή σου ένα μπολάκι για την αποθήκευση και την μεταφορά μικρογευμάτων. Προτίμησε κάποιο το οποίο να κλείνει με ασφάλεια, για να αποφύγεις τις διαρροές, και με αντιολισθητικά χερούλια για δική σου διευκόλυνση. Να είσαι σίγουρη ότι αυτό το μπολάκι θα μεγαλώσει μαζί με το παιδάκι σου, αφού σιγά σιγά θα γίνει ο καλύτερος σύντροφος για τις εκδρομές και αργότερα που θα μεγαλώσει λίγο θα μπορεί να το χρησιμοποιεί και χωρίς τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά.

 

Τι να κάνω αν το μωρό μου δεν μπορεί να περιμένει να του ετοιμάσω το φαγητό και κλαίει γιατί θέλει να φάει;

Αυτό συμβαίνει σε όλες μας – μην ανησυχείς γιατί σου έχουμε τη λύση: θήκες για την κατάψυξη των παιδικών τροφών. Προτίμησε για αρχή θήκες σε μορφή παγοθήκης, τις οποίες μπορείς να γεμίσεις με έως 9 μερίδες που θα φτιάξεις από πριν και στη συνέχεια τις φυλάς στην κατάψυξη. Φρόντισε όμως να  είναι από μαλακό υλικο ώστε να μπορείς να αφαιρείς κάθε γευματάκι εύκολα και να έχει καπάκι για να διατηρείται το φαγάκι αναλλοίωτο!

Και καθώς το μωράκι σου μεγαλώνει μπορείς να αγοράσεις μεγαλύτερα δοχεία συντήρησης και να συντηρείς και πάλι τα γευματάκια στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

…Και έτσι λοιπόν, το φαγητό γίνεται παιχνίδι!

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας