Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:52:09 +0200 Ο τοκετός ξεκινάει και εμείς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το μωρό! Το πρώτο στάδιο του τοκετού

Το πρώτο στάδιο του τοκετού

Το πρώτο στάδιο του τοκετού 470 900
Ο τοκετός διαιρείται σε τρία στάδια.

Στο πρώτο, της διαστολής, ο τράχηλος διαστέλλεται για να διευκολύνει την έξοδο του εμβρύου. Σε γενικές γραμμές, για τις πρωτοτόκες, το πρώτο στάδιο διαρκεί από 14 έως 20 ώρες και ξεκινά με τις ωδίνες.

Το πρώτο στάδιο της διαστολής του τραχήλου
Μόλις αρχίσουν οι ωδίνες του τοκετού, ο τράχηλος διαστέλλεται βαθμιαία, μέχρι να φτάσει σε πλήρη διαστολή, με άνοιγμα 10 εκατοστών, που θα επιτρέψει την έξοδο του εμβρύου από το γεννητικό σωλήνα. Το στάδιο αυτό χωρίζεται σε τρεις φάσεις με ξεχωριστή διάρκεια:

Λανθάνουσα φάση
Ο τράχηλος λεπταίνει, μαλακώνει και, με ολοένα συχνότερες ωδίνες, φτάνει σε μέγιστο άνοιγμα 3 εκατοστών. Αυτή η φάση διαρκεί από 2 έως 14 ώρες για τις γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί, και από 1 έως 9 ώρες για τις γυναίκες που θα ξαναγίνουν μητέρες. Δεν είναι απαραίτητο ακόμα να εισαχθούμε στο μαιευτήριο. Μπορούμεε να περιφερόμαστε με άνεση στο σπίτι μας, να διαβάζουμε ένα βιβλίο για να αποσπάσουμε την προσοχή μας ή να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο που καταπραΰνει τους πόνους. Κάποιες γυναίκες ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται την πρώιμη αυτή φάση του τοκετού και περνούν αμέσως στην επόμενη, την ενεργό.

Ενεργητική φάση
Η διάρκειά της είναι από 4 έως 8 ώρες για τις γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί και από 2 έως 4 ώρες για τις γυναίκες που θα ξαναγίνουν μητέρες. Οι ωδίνες γίνονται συχνότερες, κάθε 3 με 4 λεπτά, διάρκειας 40-60 δευτερολέπτων και πολύ πιο επώδυνες. Στο τέλος αυτής της φάσης ο τράχηλος έχει διαστολή 10 εκατοστών. Η μαία θα μας κάνει υποκλυσμό για να αδειάσει το έντερο και θα σας ξυρίσει την περιοχή του εφηβαίου και του περινέου. Μπορούμε όμως να ζητήσουμε να μας απαλλάξουν από την παραπάνω διαδικασία. Αν ο αμνιακός σάκος δεν έχει σπάσει ακόμα φυσιολογικά, η μαία θα προκαλέσει τη ρήξη του. Στο στάδιο αυτό θα μας κάνουν την επισκληρίδιο αναισθησία, εφόσον το έχουμε ζητήσει, και θα αρχίσουμε να νιώθουμε μάλλον πίεση παρά πόνο στην περιοχή της λεκάνης. Αν όμως έχουμε αποφασίσει να μην πάρουμε αναλγητικά, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τις ασκήσεις αναπνοής και τις τεχνικές χαλάρωσης που έχουμε διδαχθεί στα προγεννητικά μαθήματα. Είναι προτιμότερο πάντως να είμαστε ενεργητική, να αλλάζουμε θέσεις και να κινούμαστε μέσα στο δωμάτιο ή, ακόμα καλύτερα, να στεκόμαστε όρθια, γιατί η πίεση που ασκεί το βάρος του εμβρύου βοηθάει τον τράχηλο να διασταλεί. Ένα ζεστό ντους ή ένα μπάνιο θα μας ανακουφίσει σημαντικά από τις ωδίνες.

Μεταβατική φάση
Το στάδιο αυτό είναι πιο σύντομο και διαρκεί από 15 λεπτά έως 2 ώρες. Με ωδίνες που διαρκούν κατά μέσο όρο 1 με ½ λεπτό και εμφανίζονται κάθε 2 με 3 λεπτά, ο τράχηλος φτάνει σε πλήρη διαστολή 10 εκατοστών. Αν δεν έχουμε επιλέξει κάποιο αναλγητικό, αυτή η φάση θα είναι η πιο οδυνηρή, με ισχυρές και γρήγορες ωδίνες και συμπτώματα όπως ναυτία, ρίγη ή τάση εμετού. Ακόμα όμως κι αν έχουμε κάνει επισκληρίδια αναισθησία, η πίεση που θα νιώθουμε στη λεκάνη θα είναι πολύ έντονη. Τα συναισθήματά μας στο πρώτο στάδιο του τοκετού θα είναι έντονα και ποικίλα. Από ενθουσιασμό και αγαλλίαση μέχρι αποθάρρυνση, φόβο και εξάντληση. Οι σωματικές δυνάμεις μας θα δοκιμαστούν στο έπακρο και ίσως νιώσουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε ως το τέλος. Προσπαθούμενα διατηρήσουμε την ηρεμία μας και να συντονιστούμε με τις ωδίνες μας, για να μετατρέψουμε τον πόνο του τοκετού σε προσωπική μας δύναμη. Το σώμα της γυναίκας άλλωστε γνωρίζει από ένστικτο πώς να φέρνει στον κόσμο μια ζωή. Η συμπαράσταση του συντρόφου μας σε αυτό το στάδιο, ακόμα και η οπτική επαφή, θα σας εμψυχώσει σημαντικά, για να περάσεις δυναμικά στο δεύτερο στάδιο του τοκετού.

Η θέση του εμβρύου
Η θέση του εμβρύου στη μήτρα θα επηρεάσει και την πορεία του τοκετού μας. Η ιδανικότερη θέση είναι η κεφαλική, με πρόσθια ινιακή προβολή, με το κεφάλι στη λεκάνη και την πλάτη γυρισμένη στο αριστερό τμήμα της κοιλιάς μας. Αυτή τη θέση παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό των εμβρύων. Αν αυτό έχει στραμμένη την πλάτη του στη σπονδυλική μας στήλη, τότε η προβολή του είναι οπίσθια, οπότε προβάλλει πρώτο το μέτωπο ή ακόμα και το πρόσωπο, αντί της κορυφής του κεφαλιού, με αποτέλεσμα η εξώθηση να είναι δυσκολότερη. Στην ισχιακή προβολή, το έμβρυο βγαίνει πρώτα με τα πόδια ή τους γλουτούς. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, ως επί το πλείστον, τα έμβρυα γεννιούνται με καισαρική τομή, για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας