Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 11:34:43 +0300 Το παιχνίδι θεωρείται κύρια συνιστώσα της εκπαίδευσης και όχι πολυτέλεια. Το παιχνίδι και η σημασία του

Το παιχνίδι και η σημασία του

Το παιχνίδι και η σημασία του 470 900
Το παιχνίδι είναι η ζωή του παιδιού, η καθημερινή του ανάγκη από τη στιγμή της γέννησής του. Αποτελεί το πρώτο στάδιο μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης.

Τι προσφέρει το παιχνίδι
Το παιδί μεγαλώνει μέσα από το παιχνίδι, αναπτύσσει καινούργιες ικανότητες, αποκτά εμπειρίες, καλλιεργεί την παρατηρητικότητα, τη μνήμη και τη φαντασία του και εξελίσσει τη σκέψη του. Γι'αυτό το παιχνίδι πρέπει να θεωρείται κύρια συνιστώσα της εκπαίδευσης και όχι πολυτέλεια. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν επισημάνει τη σημασία του παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας για τη μεγάλη παιδαγωγική τους αξία. Η σύγχρονη επιστήμη αναγνωρίζει επίσης, ως κύριες ανάγκες για τη σωστή ανάπτυξη του ατόμου, την ανάπαυση και την ψυχαγωγία.

Ανάγκες του παιδιού που ικανοποιούνται με το παιχνίδι

Η ανάγκη για δημιουργία

Η δημιουργία απελευθερώνει και ενεργοποιεί τις κινητήριες δυνάμεις του παιδιού. Ξεκινά από το στάδιο της απλής παρατήρησης των αντικειμένων και καταλήγει στην έκφραση της αντίληψης που διαμορφώνει το παιδί για τον κόσμο γύρω του. Την αντίληψη αυτή εκφράζει με την αναπαράσταση ή την αντιγραφή των αντικειμένων, που πολλές φορές δύσκολα αναγνωρίζονται στις ζωγραφιές ή στις άλλες δημιουργίες του παιδιού. Καθώς μεγαλώνει και εξελίσσει τις ικανότητές του, είναι σε θέση να εκφραστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η ανάγκη για καταστροφή
Η ανάγκη του παιδιού για καταστροφή συνήθως δεν γίνεται κατανοητή και για τον λόγο αυτό δεν αντιμετωπίζεται με μεγάλη συμπάθεια από τους γονείς. Η τάση του παιδιού να σπάζει και να καταστρέφει τα παιχνίδια του εκφράζει... εξερευνητικό πνεύμα. Μια έντονη διάθεση να μάθει όχι μόνο την ταυτότητα των πραγμάτων που κρατάει αλλά και πώς και από τι είναι κατασκευασμένα. Τα παιχνίδια κατασκευών ή τα συναρμολογούμενα, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, μπορούν να ικανοποιήσουν την απόλυτα δικαιολογημένη «καταστροφική μανία» του παιδιού, λύση εκτός των άλλων πρακτική και οικονομική.

 Η ανάγκη για κίνηση
Η κινητικότητα του παιδιού, ο έλεγχος δηλαδή των κινήσεών του, αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξή του. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα χέρια και το σώμα του και να επικοινωνεί καλύτερα με τον περιβάλλοντα χώρο του.

Η ανάγκη για αποδοχή και αναγνώριση
Το παιδί αισθάνεται την ικανοποίηση της δημιουργίας και της επίτευξης των στόχων του. Νιώθει περήφανο για τον εαυτό του και το δημιούργημά του και επιζητεί τον θαυμασμό και την αποδοχή των άλλων. Γι' αυτό πείτε «μπράβο» στο παιδί σας, χαρίστε του ένα χαμόγελο, ένα χάδι. Η ορθή διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού έχει σχέση με την ανάγκη του να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει. Χρειάζεται την αποδοχή για όλα τα κατορθώματά του, ακόμη και γι' αυτά που δεν εντυπωσιάζουν τους γονείς. Η αναγνώριση του παιδιού είναι αναγκαία για τη σωστή ανάπτυξή του. Χρειάζεται την πεποίθηση ότι το περιβάλλον του και ιδιαίτερα οι γονείς του το εκτιμούν, το σέβονται και επιβραβεύουν κάθε του προσπάθεια δημιουργίας.

Ποιά παιχνίδια είναι καλά για το παιδί;
Κάθε μωρό έχει αυτοτελή προσωπικότητα - μοναδικότητα και αντιδρά με το δικό του ιδιαίτερα προσωπικό τρόπο στα παιχνίδια και στις προκλήσεις. Ουσιαστικό κριτήριο στην επιλογή των παιχνιδιών είναι η γνωριμία με το παιδί και τα ενδιαφέροντά του. Για την επιλογή των παιχνιδιών ειδικοί και επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν είναι τα ακριβά και περίτεχνα παιχνίδια αυτά που προσφέρουν τη μεγαλύτερη παιδαγωγική αξία. Κατάλληλα παιχνίδια είναι αυτά που κεντρίζουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του παιδιού. Ένα απλό παιχνίδι, του οποίου το κόστος συνήθως είναι χαμηλό, πολλές φορές επιτρέπει στο παιδί να χρησιμοποιήσει και να οξύνει τη φαντασία του σε μεγαλύτερο βαθμό.

Φρόνιμο είναι να αποφεύγονται τα παιχνίδια που δεν ταιριάζουν στην ηλικία του παιδιού, εκείνα που αποτελούν πρόκληση μόνο για την καταστροφή τους, καθώς και τα πολεμικά παιχνίδια.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το δικαίωμα του παιδιού να επιλέξει ανάμεσα σε ποικίλα παιχνίδια που θα του προτείνουν οι γονείς και να παίξει με όποιο το προσελκύσει. Τα γούστα και τις προτιμήσεις του δικού σας μωρού θα τα ανακαλύψετε σιγά σιγά, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Εξίσου λαθεμένη είναι και η αγορά παιχνιδιών που είναι πρόχειρα κατασκευασμένα, γιατί είναι πιθανό να μη συμμορφώνονται με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα παιχνίδια και να επιφυλάσσουν κινδύνους (όλα τα ελεγμένα παιχνίδια αναγράφουν το σύμβολο CE).

 
Ελάτε να παίξουμε
Η συμμετοχή των γονιών στη διαδικασία του παιχνιδιού είναι πολυσήμαντη και πολύπλευρη. Η συντροφιά τους είναι πολύτιμη και απαραίτητη στο παιδί, γιατί το βοηθά να μάθει να παίζει, να μοιράζεται, να συμμετέχει, να δημιουργεί, να παρασύρεται σε κόσμους ευτυχίας και δημιουργίας... Η παρουσία των γονιών την ώρα του παιχνιδιού και η συμμετοχή τους σε αυτό δυναμώνουν το παιδί, το στηρίζουν ψυχικά και ηθικά, του δημιουργούν το αίσθημα της αποδοχής και της ικανοποίησης, αφού νιώθει ότι μοιράζεται τη σημαντικότερη γι' αυτό απασχόληση και ευχαρίστηση με τους δύο κοντινούς του ανθρώπους, που το αγαπούν, το φροντίζουν και το προσέχουν. Η αίσθηση ότι οι γονείς κατανοούν την ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι, απόλαυση και δημιουργία είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη της ψυχοσύνθεσής του.  

Πρώτο τρίμηνο
Η καλύτερη στιγμή για να γνωρίσετε το νεογέννητο μωράκι σας είναι η στιγμή του παιχνιδιού,  ώρα που δεν πεινά, είναι ξέγνοιαστο και ευδιάθετο. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας, κοιτάξτε το τρυφερά στα μάτια, μιλήστε και χαμογελάστε του, αφήστε το να νιώσει πόσο σημαντικό είναι για σας. Ανταποδίδει το ενδιαφέρον και την ευχαρίστησή του έχοντας προσηλωμένα τα μάτια του στο βλέμμα και στις εκφράσεις του προσώπου σας. Καθώς θα μπαίνει στο δεύτερο μήνα της ζωής του,    Κρατήστε λοιπόν ένα μουσικό παιχνίδι ή μια κουδουνίστρα, παίξτε με τον ήχο του μπροστά στα μάτια του μωρού σας, αφήστε το να συνδάσει την εικόνα με τον ήχο. Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή τη φάσητης ζωής του παρουσιάζει και το φως, ιδιαίτερα τα φωτάκια που αναβοσβήνουν, αρκεί να μην είναι έντονα για να μην ερεθίζουν τα μάτια του. Στον τρίτο μήνα θα παρατηρήσετε, το μωρό σας να γίνεται περισσότερο αυτάρκες στο παιχνίδι. Μαθαίνει να παίζει μόνο του, κυρίως με το ίδιο του το σώμα, που χαίρεται να ανακαλύπτει. Παίζει με τα πόδια, τα χέρια του, τα χτυπά στον αέρα (με ρυθμό ή χωρίς, άνευ σημασίας), τα βάζει στο στόμα του. Αυτό το μήνα μπορείτε να κρεμάσετε στην κούνια του παιχνίδια με έντονα χρώματα, με μουσική ή κουδουνίστρες, έτσι ώστε να μπορεί να τα βλέπει όταν είναι ξαπλωμένο. Σιγά σιγά θα καταφέρει να πιάνει τα παιχνίδια που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και θα ξεφωνίζει από χαρά με το νέο κατόρθωμά του Τη σχέση του με σας, τη μητέρα, τη βιώνει καλύτερα όταν το κρατάτε αγκαλιά, το κοιτάτε τρυφερά στα μάτια, όταν του μιλάτε, όταν το χαϊδεύετε, όταν το επαινείτε και το περιποιείστε... Το νόημα της φιλίας το αντιλαμβάνεται όταν παίζετε μαζί του, όταν γελάτε μαζί του, όταν φέρεστε σαν παιδί, εξισώνεστε με το μωρό σας, γεγονός που σας επιτρέπει να αναπτύξετε μια ουσιαστικότερη και αρμονικότερη σχέση μαζί του. Μην ξεχνάτε ότι αυτό που επιζητεί είναι η ισότιμη σχέση, μια μητέρα και φίλη που νοιάζεται, που νιώθει απέραντη αγάπη και είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Κυλιστείτε στο πάτωμα, θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια, ξαναζήστε τα μέσα από το παιδί σας!

  
Δεύτερο τρίμηνο
Τώρα την προσοχή του τραβούν ποικίλα πράγματα, κυρίως εύπλαστα, μικρού μεγέθους παιχνίδια που μπορεί να τα κρατά μόνο του. Μπορείτε να ξεκινήσετε να το βάζετε στο πάρκο του ή σε κάποιο διαμορφωμένο χώρο για παιχνίδι, πάντα κάτω από την επίβλεψή σας. Σε αυτό το στάδιο είναι συνετό να ξεκινήσετε να του διαβάζετε παιδικά βιβλία, των οποίων βέβαια το περιεχόμενο δεν μπορεί να κατανοήσει (μην έχετε μεγάλες απαιτήσεις!), χαίρεται όμως να κοιτάζει τις πολύχρωμες σελίδες του βιβλίου και να βλέπει τις εκφράσεις στο πρόσωπό σας καθώς του διηγείστε την ιστορία. Μην ξεχνάτε ότι οι καλές συνήθειες, όπως το διάβασμα, καλλιεργούνται από νωρίς. Παράλληλα, προχωρεί και εξελίσσει τα παιχνίδια με το σώμα του. Αρχίζει να παίζει με το στόμα, με τη γλώσσα και τα χείλη του. Στον πέμπτο μήνα της ζωής του εκδηλώνει τα μουσικά και χορευτικά του ενδιαφέροντα! Πρόκειται για ταλέντο ή όχι; Σίγουρα πάντως θα διασκεδάσετε και θα γυμναστείτε και οιδύο χορεύοντας στο ρυθμό της μουσικής που προτιμά το νέο μέλος της οικογένειας. Καθώς εξελίσσονται οι κινητικές του ικανότητες και ο συντονισμός τους, μπορεί πλέον να κρατά πιο σταθερά αντικείμενα. Αλλάζετε τα παιχνίδια του όταν παρατηρήσετε ότι δεν του κινούν το ενδιαφέρον. Μπορείτε να του τα ξαναδώσετε μετά από λίγες εβδομάδες, όταν θα μπορεί να ανακαλύψει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία πάνω τους. Στον έκτο μήνα η ικανότητα του παιδιού να πιάνει αντικείμενα έχει εξελιχθεί σχεδόν απόλυτα. Αυξάνεται η περιέργειά του, επιθυμεί να πιάσει, να αγγίξει τα πάντα και αρχίζει να καταλαβαίνει τι είναι μεγάλο, τι είναι μαλακό, τι θόρυβο κάνουν τα διάφορα παιχνίδια. Ένα από τα αγαπημένα του είναι η μπάλα. Χαίρεται να πετά αντικείμενα και περιμένει από σας να του τα επιστρέψετε για να τα ξαναπετάξει. Ευχαριστιέται πολύ το κρυφτούλι ενώ η κουβέρτα δραστηριοτήτων, που έχει ραμένα πάνω της διάφορα πάνινα ή πλαστικά παιχνίδια, μπορεί να το απασχολήσει με τις ώρες.

Κατάλληλα παιχνίδια
Κύβοι, κουτιά και δοχεία, παιχνίδια με ρόδες είναι η ιδανική συντροφιά για το μωρό σας. Αφήστε το να τα περιεργαστεί και οπλιστείτε με υπομονή γιατί ο μικρός σας ντράμερ τρελαίνεται να προκαλεί όσο πιο πολύ θόρυβο μπορεί. Βάζει και βγάζει αντικείμενα από τα κουτιά, χαίρεται να σπρώχνει οτιδήποτε έχει ρόδες και αρχίζει να δοκιμάζει την αντίδραση που προκαλούν οι πράξεις του. Μαθαίνει δηλαδή τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Παίζει και συγχρόνως ανακαλύπτει και εξερευνά τον κόσμο. Οι ζωγραφιές και τα βιβλία θα το βοηθήσουν να αρχίσει να μαθαίνει ήχους και λέξεις, που σιγά σιγά θα αρχίσει να χρησιμοποιεί. Καθήστε μαζί του στο πάτωμα (μην ξεχνάτε την ισότιμη σχέση) και διαβάστε του, δείχνοντάς του τις φωτογραφίες του βιβλίου, χρωματίζοντας τη φωνή σας και επαναλαμβάνοντας αργά όλες τις λέξεις.
Στον όγδοο μήνα, το μωρό σας δοκιμάζει να μπουσουλήσει. Όλα τα αντικείμενα που το περιτριγυρίζουν αποτελούν γι' αυτό πρόκληση να τα αγγίξει και, τις περισσότερες φορές, να τα φέρει στο στόμα του. Στο στάδιο αυτό θα απολαύσετε και οι δύο το παιχνίδι με τους κύβους, παιχνίδι κλασικό και διαχρονικό. Επίσης το παιχνίδι με κουτιά, το γέμισμα και το άδειασμά τους, ελκύει το ενδιαφέρον του μωρού. Τα σκεύη της κουζίνας αποτελούν έναν ολόκληρο κόσμο για αυτό. Στον ένατο μήνα το παιχνίδι με το μωρό σας είναι πλέον μαγεία. Επικοινωνεί απόλυτα μαζί σας και απολαμβάνει την παρέα σας σε κάθε του δραστηριότητα. Καθήστε δίπλα του και απολαύστε τις νέες του δεξιότητες. Παίξτε μαζί του όσο περισσότερο μπορείτε. Προκαλέστε το να σας ανταγωνιστεί και να σας κερδίσει. Η πρόκλησηέ ρχεται και με την αμοιβαία μίμηση. Μια ευκαιρία να ανακαλύψετε το παιδί μέσα σας και να παραδοθείτε σε ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού και χαράς. Μιμηθείτε τις εκφράσεις του και τις κραυγές του και δείτε με τα δικά του μάτια τον κόσμο. Σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά καθισματάκια (καρεκλάκια) που έχουν διάφορα παιχνίδια, όπως καθρεφτάκια, κουμπιά που πατώντας τα, ακούγεται μουσική (όλο το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο), φωτογραφίες ζώων με το σχετικό ήχο κ.λπ. Διαβάστε στο μωρό σας βιβλία με φωτογραφίες αντικειμένων από την καθημερινή ζωή και ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον του και τις προσπάθειές του να μιμηθεί ήχους και φωνές. Τραγουδήστε του παιδικά τραγούδια και μάθετέ το να συμμετέχει χτυπώντας παλαμάκια. Το πνεύμα της συνεργασίας και το ομαδικό παιχνίδι είναι κάτι που θα αναπτύξει το παιδί αργότερα. Ωστόσο οι βόλτες και η παρέα με παιδάκια της ηλικίας του το διασκεδάζουν και θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη της κοινωνικότητάς του. Όταν το μωρό χρονίζει, αρχίζουν να διαφαίνονται οι προτιμήσεις του πιο ξεκάθαρα. Προτιμήσεις που δίνουν το στίγμα της προσωπικότητας που αρχίζει να διαμορφώνεται, καθώς και τα πρώτα χαρακτηριστικά του φύλου του παιδιού. Πάντως αν το κοριτσάκι σας δεν παίζει με κούκλες αλλά με το τρενάκι του ή το αγοράκι σας δεν δείχνει ενδιαφέρον για τα αυτοκινητάκια, μη σας φανεί περίεργο και, κυρίως, μην προσπαθήσετε να του επιβάλετε κάποιο παιχνίδι. Ο χρόνος θα δείξει τι του ταιριάζει και τι το χαροποιεί.

Τρίτο τρίμηνο
Η μνήμη του μωρού σας έχει οξυνθεί. Καθημερινά θα έχετε δείγματά της καθώς θα σας ζητάει να παίξετε το παιχνίδι που του άρεσε χθες ή θα αναζητά τα αντικείμενα στη θέση που γνωρίζει ότι βρίσκονται. Αρχίζει να διαμορφώνει μια εικόνα του κόσμου που το περιβάλλει και καταλαβαίνει τη θέση του μέσα σε αυτόν. Τώρα πια μπουσουλάει άνετα και έχει διευρύνει το πεδίο των εξερευνήσεών του. Είναι περίεργο για το καθετί και κυρίως για τα δικά σας πράγματα, όπως το τηλεκοντρόλ. Το ξένο πάντα ελκύει! Οι ήχοι εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση και χαίρεται να τους συνδάζει με την πηγή από όπου προέρχονται. Δοκιμάστε να του παίξετε κουκλοθέατρο -θα ενθουσιαστεί. Τα παιχνίδια που του αρέσουν είναι τα χνουδωτά ζωάκια (λούτρινα) που έχουν μηχανισμό φωνής, τα τηλέφωνα, τα βιβλία ή τα περιοδικά με πολύχρωμες εικόνες. Τώρα μπορεί να γυρίζει τις σελίδες μόνο του! Μεγαλύτερο ενδιαφέρον πλέον του προκαλεί να αδειάζει και να γεμίζει κουτιά, να ταιριάζει σχήματα στις αντίστοιχες εσοχές των παιχνιδιών. Στον ενδέκατο μήνα αρχίζει να αντιμετωπίζει τη ζωή αφ' υψηλού. Κάνει φιλότιμες προσπάθειες να περπατήσει, κρατιέται από τοίχους ή έπιπλα και προσπαθεί να σταθεί όρθιο. Στην προσπάθειά του αυτή θέλει πάντα να στηρίζεται χωρίς να αποχωρίζεται, αν είναι δυνατόν, το παιχνίδι που κρατά. Από το σημείο αυτό αρχίζουν και οι σκανταλιές.Τα«όχι»και τα «μη» μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη. Αλλά εκείνο έχει πια  και δική του γνώμη που θέλει να τη νακούτε. Προσπαθήστε να διαμορφώσετε έτσι τον χώρο του παιχνιδιού και της κίνησης του μωρού ώστε να μην το μαλώνετε συχνά.

Τέταρτο τρίμηνο
Προτού συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής του, κυρίαρχη σημασία για το μωρό έχει η ελευθερία των κινήσεών του, η περιέργειά του να γνωρίσει και να ερευνήσει το γύρω χώρο με τα δικά του προσωπικά εργαλεία: τα χέρια, τα πόδια του και, για να μη στερηθεί τη γεύση, το στόμα. Αντικείμενα - παιχνίδια συχνά παραμερίζονται ή έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το μωρό θα περάσει από ένα εξερευνητικό στάδιο. Τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του θα περιορίζεται στην απλή παρατήρηση προσώπων και αντικειμένων και σπάνια θα επιδιώξει πιο άμεση σχέση με αντικείμενα που θα το φέρετε σε επαφή. Τον τέταρτο μήνα θα έχει αποκτήσει σχετικό έλεγχο των κινήσεών του, ιδιαίτερα των χεριών του, και θα μπορεί να πιάσει, να κρατήσει και να περιεργαστεί μικρά αντικείμενα. Το πεδίο του ενδιαφέροντος και της περιέργειάς του μεγαλώνει μόλις καταφέρει να συρθεί ή έστω να μπουσουλήσει. Από το σημείο αυτό διαφοροποιείται η σχέση του με τα αντικείμενα. Μην καταναλώνετε χρόνο και χρήμα για να αγοράσετε μηχανικά παιχνίδια στο μωρό που χρονίζει. Το υψηλότερο κόστος τους δεν μεταφράζεται σε υψηλή παιδαγωγική αξία. Ο χαρακτηρισμός των παιχνιδιών «κοριτσίστικα» και «αγορίστικα», δικαιολογημένος από παράδοση γενεών, δεν πρέπει να αποτελέσει παράγοντα ανησυχίας. Το μωρό, καθώς μεγαλώνει, θα κάνει μόνο του το διαχωρισμό και θα διαλέξει τα παιχνίδια εκείνα που του ταιριάζουν.

Μυστικά ασφάλειας και προστασίας του μωρού
 -Καταργήστε τα τραπεζομάντιλα που μπορεί να τραβήξει και όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα.
-Το μωρό να βρίσκεται διαρκώς υπό την παρακολούθησή σας, ακόμη και αν παίζει ήσυχα μόνο του μέσα στο πάρκο. 
-Τα παιχνίδια πρέπει να είναι ακίνδυνα, μεγάλα σε μέγεθος καινα αποστειρώνονται συχνά.
-Διαλέξτε παιχνίδια κατασκευασμένα από ανθεκτικά και στέρεα υλικά. Ωφέλιμο είναι να προμηθεύεστε παιχνίδια καταξιωμένων εταιρειών, γιατί εγγυώνται ασφαλές και ακίνδυνο παιχνίδι.
-Ποτέ μη δίνετε στο μωρό σας να παίξει με αντικείμενα- παιχνίδια μικρού μεγέθους, γιατί υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης. Σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν και στα αφτιά ή στη μύτη του μωρού, όπου μπορεί να επιχειρήσει να τα βάλει. Αποφύγετε επίσης παιχνίδια με κοφτερές άκρες ή κορδέλες.
-Ελέγχετε τα παιχνίδια τακτικά για να βεβαιώνεστε ότιεξακολουθούν να είναι ακέραια και ότι δεν υπάρχουν σπασμένα κομμάτια που θα μπορούσε να καταπιεί το παιδί. Γενικά τα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν κομμάτια που αποσπώνται ή σπάζουν γιατί γίνονται επικίνδυνα.
-Όταν αγοράζετε μια κούκλα ή ένα αρκουδάκι, βεβαιωθείτε ότιτα μάτια ή η μύτη τους είναι σταθερά και γερά προσκολλημένα στο παιχνίδι.
-Προσέχετε τις βαφές των παιχνιδιών, να μην περιέχουνμόλυβδο ή άλλες επιβλαβείς ουσίες και να ελέγχετε ότι μπορεί να πλυθούν στο πλυντήριο χωρίς να ξεβάψουν.
-Ελέγχετε τον μηχανισμό της φωνής στα παιχνίδια με «φωνή»,να είναι σταθερός και αβλαβής.
-Βάζετε τους κύβους και τα παιχνίδια που αποτελούνται απόκομμάτια σε καλά κλεισμένα κουτιά ή δοχεία, για να μη χάνονται.

  
Η σημασία του παιχνιδιού με τον μπαμπά
Είναι ένα ιδανικό ντουέτο οι δυο τους, μπαμπάς και μωρό. Όταν παίζουν δίνουν στη μαμά την ευκαιρία να ξεκουραστεί, να απολαύσει την τρυφερή τους σχέση, να καμαρώσει το σύντροφό της στο ρόλο του πατέρα. Και φυσικά γνωρίζουν ο ένας τον άλλο και κτίζουν τα θεμέλια της σχέσης τους. Όταν το μωρό είναι νεογέννητο, μια από τις πιο ψυχαγωγικές δραστηριότητες που μπορεί να του προσφέρει ο μπαμπάς είναι να το έχει αγκαλιά, καθώς μετακινείται μέσα και έξω από το σπίτι, έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να βλέπει γύρω του.

Μπαμπάδες: ξεναγήστε το γιο σας στον θεσπέσιο αυτό κόσμο που απλώνεται γύρω του. Η θέα μέσα από την ασφάλεια και τη θέρμη της αγκαλιάς σας είναι μοναδική. Χαρίστε στην κόρη σας τον πρώτο της χορό. Κάπως έτσι νιώθει τις ρυθμικές κινήσεις σας καθώς περπατάτε, ενώ οι χτύποι της καρδιάς σας είναι η καλύτερη μουσική στα αυτιά της. Υπάρχουν απτές αποδείξεις για το πόσο σημαντικά για την ανατροφή του μωρού είναι η φροντίδα και το παιχνίδι του πατέρα: πως επιβεβαιώνουν οι έρευνες, όταν ένα μωρό από τον πρώτο χρόνο της ζωής του απολαμβάνει τακτικά και τα πατρικά παιχνίδια αποκτά αυξημένη αντίληψη, κατακτά γρηγορότερα κάποιες δεξιότητες, γίνεται πιο δραστήριο. Έχει βρεθεί επίσης ότι ένα τέτοιο παιδί, μεγαλώνοντας, έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση, είναι πιο κοινωνικό και δημοφιλές, βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και έχει καλύτερη επίδοση στο σχολείο. Έχει παρατηρηθεί ότι ο πατέρας παίζει με το μωρό με διαφορετικό τρόπο από ότι η μαμά. Τα παιχνίδια του είναι πιο τολμηρά, «πιο άγρια» κατά την κρίση της μαμάς. Ο μπαμπάς-πειραχτήρι παίζει προκαλώντας το μωρό και την περιέργειά του. Χρησιμοποιεί πιο πολύ το σώμα του παρά παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα. Είναι πιο δραστήριος και δεν υποχωρεί εύκολα προσφέροντας στο μωρό βοήθεια αμέσως μόλις δυσανασχετήσει, όπως συχνά κάνει η μαμά. Το ωθεί να βρει τη λύση μόνο του και έτσι το μαθαίνει να αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας