Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-07-07 13:24:14 +0300 Το καλοκαίρι αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν... Το καλοκαίρι αφήστε τα παιδιά να... βαρεθούν!

Το καλοκαίρι αφήστε τα παιδιά να... βαρεθούν!

Το καλοκαίρι αφήστε τα παιδιά να... βαρεθούν! 470 900
Η αναζήτηση δραστηριοτήτων για τα παιδιά ώστε να μην βαρεθούν είναι ένα μεγάλο λάθος.

Το καλοκαίρι φέτος άργησε να ξεκινήσει μετά από την περιπέτεια του κορωνοΐού με όλους μας να αναρωτιόμαστε ακόμη εάν πρέπει και που να πάμε διακοπές. Το πρόγραμμα έχει ανατραπεί για μικρούς και μεγάλους όμως… η ώρα της ξεγνοιασιάς έφτασε!

Ως γονείς ξέρετε, ότι συχνά διακατεχόμαστε από το άγχος του καλοκαιριού, δηλαδή τι να κάνουμε ώστε τα παιδιά να περάσουν καλά και να μην βαρεθούν με πολλούς από εμάς να  μπαίνουμε στη διαδικασία αναζήτησης δραστηριοτήτων.

Όμως οι παιδοψυχολόγοι έχουν διαφορετική άποψη. Όπως υποστηρίζουν, η αναζήτηση δραστηριοτήτων για τα παιδιά ώστε να μην βαρεθούν είναι ένα μεγάλο λάθος.
Ο υπερβολικός προγραμματισμός κατά την διάρκεια του καλοκαιριού καθυστερεί την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και το απομακρύνει από το να ανακαλύψει αυτά που πραγματικά το ενδιαφέρουν.

«Ο ρόλος σας ως γονιός είναι να προετοιμάσετε τα παιδιά για να πάρουν τη θέση τους στην κοινωνία. Το να είσαι ενήλικας σημαίνει να απασχολείς τον εαυτό σου για να γεμίσεις τον ελεύθερο χρόνο σου με έναν τρόπο που θα σε κάνει ευτυχισμένο», λέει ο βρετανός παιδοψυχολόγος Λιν Φράι υπογραμμίζοντας ότι οι γονείς ξοδεύουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στο να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού τους. Με αποτέλεσμα  τα παιδιά να μην μαθαίνουν ποτέ να το κάνουν αυτό από μόνα τους.

 

Σε αυτό συμφωνεί και η Δρ, Τερέζα Μπέλτον καθηγητρια στο Πανεπιστήμιο του East Anglia.«Η πλήξη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του «εσωτερικού ερεθίσματος»  το οποίο επιτρέπει με τη σειρά του την έκφραση της αληθινής δημιουργικότητας».
Ο ψυχαναλυτής Ανταμ Φίλιπς έλεγε πάντα ότι «η ικανότητα του να βαριέται ένα παιδί αποτελεί στάδιο της ανάπτυξής του» καθώς  «η πλήξη αποτελεί μία ευκαιρία ώστε να συλλογιστεί τη ζωή. Η άποψη των ενηλίκων ότι το παιδί θα πρέπει διαρκώς να απασχολείται είναι εντελώς λανθασμένη και απόλυτα καταπιεστική».


Ο Φράι μας προτείνει λοιπόν, να καθίσουμε μαζί με τα παιδιά μας –τουλάχιστον αυτά που είναι άνω των τεσσάρων ετών- και να γράψουμε από κοινού μία λίστα με όλα όσα θα ήθελαν να κάνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Να παίξουν, να κολυμπήσουν, να διαβάσουν ένα βιβλίο, να κάνουν ποδήλατο, να μαγειρέψουν ή και να μην κάνουν τίποτα με πρόγραμμα.
Ο βρετανός ψυχολόγος σημειώνει ότι, υπάρχει μία πιθανότητα, τα παιδιά να αρχίσουν να μελαγχολούν και να βαριούνται.

 

Οι γονείς πρέπει ωστόσο να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν είναι χαμένος χρόνος, ούτε αμαρτία. Τα παιδιά πρέπει να βαριούνται με σκοπό να παρακινούν τον εαυτό τους για να κάνουν πράγματα. Η πλήξη είναι ένα ένας τρόπος ώστε να νιώσουν τα παιδιά αυτάρκη.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας