Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:54:14 +0200 Τώρα αρχίζουν οι εξωθήσεις. Το μωρό εμφανίζεται! Το δεύτερο στάδιο του τοκετού

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού 470 900
Ο τοκετός διαιρείται σε τρία στάδια.

Η διάρκεια κάθε σταδίου ποικίλλει, γιατί κάθε γυναίκα ανταποκρίνεται διαφορετικά σε αυτή την εμπειρία. Σε γενικές γραμμές, για τις πρωτοτόκες, το δεύτερο στάδιο διαρκεί έως 2 ώρες.Όταν ο τράχηλος έχει διασταλεί πλήρως ώστε να χωράει η περίμετρος της κεφαλής του εμβρύου, είμαστε πια έτοιμες για την εξώθηση!

Στο δεύτερο στάδιο, της εξώθησης, εξωθείται το έμβρυο μέσω του γεννητικού σωλήνα. Για να ξεκινήσουμε όμως τις εξωθήσεις, θα πρέπει να περιμένουμε τις υποδείξεις του ιατρικού προσωπικού πριν εξωθήσουμε, ακόμα κι αν νιώθουμε έντονη την ανάγκη να το κάνουμε. Το στάδιο αυτό προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή μας και είναι το πιο συναρπαστικό του τοκετού. Μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά (για τις δευτεροτόκες μητέρες) έως τρεις και πλέον ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της κεφαλής του εμβρύου, το άνοιγμα της λεκάνης σας και τη δύναμη των ωδίνων, οι οποίες εμφανίζονται κάθε 2 με 5 λεπτά, αλλά διαρκούν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη ένταση. Στη συνέχεια, ξεκινά το τρίτο στάδιο του τοκετού.

Ο τρόπος
Για να εξωθήσουμε, παίρνουμε βαθιά εισπνοή με την αρχή της σύσπασης, τοποθετούμε το πηγούνι πάνω στο στήθος και σπρώχνουμε προς τη λεκάνη μας όσο περισσότερο χρόνο αντέχουμε. Με κάθε εξώθηση το έμβρυο προχωρεί χαμηλότερα στη λεκάνη. Στο ενδιάμεσο των ωδίνων, μπορούμε να χαλαρώσουμε, να αναπνέουμε κανονικά και να συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη προσπάθεια. Ακόμα κι αν έχουμε κάνει επισκληρίδια αναισθησία, θα νιώσουμε επιτακτική να ανάγκη να εξωθήσουμε. Η μαία θα αισθάνεται τις ωδίνες ακουμπώντας την κοιλιά μας και θα μας υποδεικνύει πότε πρέπει να εξωθούμε και πότε να χαλαρώνουμε. 

Τι θα αισθναθούμε
Μεταξύ άλλων θα νιώσουμε ρίγη και ναυτία, αλλά και τεράστια ανακούφιση επειδή έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία. Καθώς το έμβρυο κατεβαίνει, το κεφάλι του θα προβάλει στην είσοδο του κόλπου. Σε αυτό το στάδιο, οι ιστοί του κόλπου τεντώνουν και μπορεί να αισθανθούμε κάψιμο ή τσούξιμο. Η μαία θα μας ζητήσει τότε να παίρνουμε κοφτές ανάσες για να δώσουμε το χρόνο στον κόλπο να διασταλεί ώστε να μη σχιστεί. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, θα χρειαστεί να μας κάνουν περινεοτομία. Σύντομα, το έμβρυο θα προβάλει με το πρόσωπο στραμμένο προς τα κάτω, αλλά γρήγορα θα γυρίσει στο ένα πλευρό. Η μαία θα κόψει τον ομφάλιο λώρο.

Τι είναι η περινεοτομία
Είναι η χειρουργική τομή που γίνεται στο περίνεο (τον ιστό μεταξύ των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και πρωκτού) με ειδικό ψαλίδι για να διευκολυνθεί η έξοδος του εμβρύου αν είναι μεγάλο, για να επιταχυνθεί ο τοκετός, αν υπάρχουν επιπλοκές, και για να μη σχιστούν οι μύες του περινέου. Επειδή η περινεοτομία γίνεται με τοπική αναισθησία στη διάρκεια μιας σύσπασης, πολλές γυναίκες δεν αισθάνονται πόνο. Για τη συρραφή του περινέου χρησιμοποιούνται ράμματα που απορροφώνται μόνα τους μέσα σε μια εβδομάδα. Η ανάρρωση όμως μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας