Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-02-02 10:19:21 +0200 Μόλις βγουν τα πρώτα δόντια, ξεκινάει και το βούρτσισμά τους. Πώς καθαρίζουμε σωστά τα δοντάκια μας

Πώς καθαρίζουμε σωστά τα δοντάκια μας

Πώς καθαρίζουμε σωστά τα δοντάκια μας 470 900
Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή που τα πρώτα δόντια κάνουν την εμφάνισή τους.  Η συχνότητα καθαρισμού των δοντιών είναι τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.  Επιλέγουμε τη σωστή οδοντόβουρτσα και ...

Πώς γίνεται ο καθαρισμός των δοντιών;

Όταν το παιδί είναι περίπου 6 μηνών και τα νεογιλά δόντια του έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, αρχίζουμε να καθαρίζουμε τα δόντια του με μια βρεγμένη γάζα.  Μετά το πρώτο έτος της ηλικίας και όταν έχουν έρθει αρκετά δόντια στο στόμα αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσα.  Όσο πιο νωρίς αρχίσει το καθάρισμα των δοντιών του παιδιού, τόσο πιο εύκολα θα του γίνει καθημερινή συνήθεια για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Με ποια κριτήρια επιλέγουμε οδοντόβουρτσα και της οδοντόπαστα;
•    Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι μαλακή και να έχει κοντή και πλατειά κεφαλή (να έχει τουλάχιστον 4 σειρές από τρίχες). Το σωστό μέγεθος εξασφαλίζει άνετο, εύκολο και αποτελεσματικό βούρτσισμα για το παιδί.
•    Η οδοντόπαστα θα πρέπει να είναι πάντα φθοριούχος.  Στην αρχή και μέχρι την ηλικία των 2 ετών η περιεκτικότητα της οδοντόπαστας σε φθόριο πρέπει να είναι 500 ppm, στις ηλικίες 2 μέχρι 6 ετών 1000 ppm, ενώ μετά την ηλικία των 6 ετών το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει την κανονική οδοντόκρεμα των ενηλίκων (1450-1500 ppm).
•    Η ποσότητα της οδοντόπαστας μέχρι την ηλικία των 6 ετών πρέπει να έχει το μέγεθος μπιζελιού.  Όσο το παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει να μην καταπίνει πια την οδοντόκρεμα, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονική ποσότητα που είναι σε μέγεθος στραγαλιού.

Ο ρόλος των γονέων

Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 7-8 χρόνων δεν έχουν ακόμα αναπτύξει την επιδεξιότητα να βουρτσίζουν μόνα τα δόντια τους. Η ευθύνη του βουρτσίσματος των δοντιών των παιδιών στην παιδική ηλικία είναι κατά βάση των γονιών.  Τα παιδιά για να συνηθίζουν μπορούν να πλένουν τα δόντια τους μόνα τους το πρωί ή/και το μεσημέρι. Προσοχή!  Το βραδινό βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε και από τους γονείς, προκειμένου να γίνεται σχολαστικά και αποτελεσματικά.

Το σωστό Βούρτσισμα βήμα-βήμα

Για να καθαριστούν σωστά όλες οι επιφάνειες των δοντιών, δεν αρκεί μόνο το συχνό βούρτσισμα, αλλά και το σωστό.  Ας δούμε πώς γίνεται:
•    Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών προς τα ούλα, και τοποθετούμε το μισό πλάτος της οδοντόβουρτσας έτσι ώστε να καθαρίζει τη μασητική επιφάνεια και την υπόλοιπη μισή να καθαρίζει τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών.  Στόχος της κίνησης αυτής είναι να καθαριστεί η περιοχή τις ένωσης των δοντιών με τα ούλα, που συγκεντρώνει συνήθως τις μεγαλύτερες ποσότητες πλάκας.
•    Πιέζουμε ελαφρά την οδοντόβουρτσα και επαναλαμβάνουμε περίπου 10 μικρές οριζόντιες κινήσεις για να καθαρίσουμε τα δόντια.
•    Το ίδιο κάνουμε και στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, ακολουθώντας τις ίδιες κινήσεις.
•    Εν συνεχεία, συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε και το καθάρισμα και των μασητικών επιφανειών
•    Πρέπει να σημειωθεί ότι το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με την ίδια προσοχή και επιμέλεια σε όλα τα δόντια και τις επιφάνειες χωρίς να ξεχνάμε κάποια.  Ένας απλός και πρακτικός τρόπος είναι να καθαρίζουμε πάντα τα δόντια με τη συγκεκριμένη κυκλική σειρά η οποία μας βολεύει.  Έτσι, π.χ. μπορούμε να ξεκινήσουμε να καθαρίζουμε από την επάνω δεξιά εξωτερική πλευρά και στη συνέχεια καθαρίζουμε και την εσωτερική πλευρά.  Στη συνέχεια καθαρίζουμε και τις αντίστοιχες επιφάνειες της πρόσθιας επάνω περιοχής,  αριστερής επάνω πλευράς, της αριστερής κάτω,  της κάτω πρόσθιας περιοχής και τέλος της κάτω δεξιάς πλευράς. Όπως δηλαδή κινούνται οι δείκτες του ρολογιού.

Σε ποια ηλικία το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει οδοντικό νήμα;

Το οδοντικό νήμα χρησιμοποιείται μετά την ηλικία των 8 με 10 ετών που πρέπει πλέον να το κάνουν και επίσης δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των ούλων, λόγω καλύτερης επιδεξιότητας των παιδιών.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας