Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-01-25 16:53:33 +0200 Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να χαζεύει το μωρό μας όταν κοιμάται! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν ονειρεύεται; Και αν ναι, τι όνειρο βλέπει; Τι όνειρο να βλέπει στον ύπνο του;

Τι όνειρο να βλέπει στον ύπνο του;

Τι όνειρο να βλέπει στον ύπνο του; 470 900
Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να χαζεύει το μωρό μας όταν κοιμάται! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν ονειρεύεται; Και αν ναι, τι όνειρο βλέπει;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν τα όνειρά τους για να καταλάβουν την πραγματική ζωή. Όπως τα παπάκια, που αποτυπώνουν το πρώτο ζώο που θα δουν, έτσι και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτά που τους συμβαίνουν, με βάση την πρώτη στιγμή που έκαναν, αισθάνθηκαν ή είδαν κάτι. Συχνά, τα όνειρα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. «Ορισμένα από τα όνειρα που έχουμε στην παιδική ηλικία γίνονται αδιάσπαστα στοιχεία της ταυτότητας μας», λέει ο ψυχολόγος Kelly Bulkeley, συγγραφέας πολλών βιβλίων για όνειρα. 

Παιδιά και όνειρα

Η μελέτη των ονείρων είναι μια περίπλοκη διαδικασία, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά, τα οποία για πολλούς λόγους μπορεί να είναι αναξιόπιστοι αφηγητές. Ίσως να αφήσουν έξω βασικές λεπτομέρειες. Ίσως δε γνωρίζουν τις έννοιες, έτσι ώστε να περιγράψουν τι είδαν σε έναν ενήλικα. 

Τα παιδιά, όπως οι ενήλικες, ονειρεύονται αυτό που γνωρίζουν.

Σε όλες τις ηλικίες, τα όνειρα έχουν έναν κοινό συντελεστή: μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τις βασικές ανησυχίες και τα συναισθήματα της ζωής μας. Υπάρχει ένα είδος προτύπου. Ένα σύνολο βασικών μοτίβων που τα όνειρα ακολουθούν. Για παράδειγμα, τείνουν να προκαλούν περισσότερο φόβο από ευτυχία.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες αφορούν παιδιά 2 ετών. Μία ηλικία που τα παιδιά μπορούν να περιγράψουν τα όνειρά τους. Διαπιστώθηκε ότι τα όνειρα των μικρών παιδιών τείνουν να περιλαμβάνουν απλά ένα περιβάλλον. Δεν έχουν δράση ή ομιλούντες χαρακτήρες. Οι νεώτεροι στην ομάδα των 2 έως 4 ετών είχαν όνειρα που συχνά περιλάμβαναν ύπνο σε κάποιο άλλο μέρος, όπως να κοιμούνται στην μπανιέρα αντί για το κρεβάτι τους. Είναι ένα μοτίβο που αντικατοπτρίζει μεγάλο μέρος της ζωής σε εκείνη την ηλικία. Δεν σκέφτονται τόσο με κοινωνικούς όρους, η σκέψη τους είναι απλούστερη και είναι λιγότερο πιθανό να επινοήσουν ένα κοινωνικό σενάριο.

Στα επόμενα χρόνια, τα όνειρα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Τα παιδιά αρχίζουν να δρουν στα όνειρά τους από την ηλικία των 7 ή 8 ετών, όταν αναπτύσσονται αρκετά έτσι ώστε να υπάρξουν ως πρωταγωνιστές στις δικές τους αφηγήσεις.

Δεν μπορούμε να μάθουμε με βεβαιότητα εάν τα μωρά ονειρεύονται

Μερικοί ερευνητές, έχουν κάνει την υπόθεση ότι τα βρέφη πιθανότατα δεν ονειρεύονται, ότι ο εγκέφαλός τους έχει πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί και ότι δεν έχουν ακόμη βιώσει αρκετές εμπειρίες, έτσι ώστε να έχουν πρώτες ύλες για τα όνειρά τους. Από την άλλη πλευρά, οι κύκλοι ύπνου των μωρών βρίσκονται περισσότερο σε φάση REM, στη φάση όπου συμβαίνουν τα περισσότερα όνειρα. Για μερικούς, αυτό είναι η απόδειξη που χρειάζονται. Ακόμη και τα έμβρυα έχουν αποδειχθεί ότι βρίσκονται σε ύπνο REM στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει τη δυνατότητα του εμβρύου να ονειρεύεται!

Τα όνειρα είναι ένας μηχανισμός που μας κάνει να επεξεργαζόσαστε τις εμπειρίες και να μας ετοιμάζει για το τι πρόκειται να μας συμβεί.  Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής, τα τρομακτικά όνειρα τείνουν να ξεπερνούν τα χαρούμενα. Αυτό συμβαίνει γιατί πιθανότατα ο εγκέφαλος μας θεωρεί ότι είναι πιο χρήσιμο να μας προετοιμάζει για κάτι επικίνδυνο ή δυσάρεστο. Και όταν είσαι παιδί, ο κόσμος μοιάζει πιο απειλητικός, επομένως χρειάζεσαι περισσότερη «πρόβα». Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και δεν μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους από κάποια απειλή. Έτσι, η φύση τα προετοιμάζει να φοβούνται ότι μπορεί να θεωρηθεί γι’ αυτά επικίνδυνο.

Γιατί τα παιδιά ονειρεύονται ζώα;

Ο κόσμος των ονείρων ενός παιδιού μπορεί να είναι ένα τρομακτικό μέρος ή ένας κόσμος γεμάτος ζώα! Τα ζώα, τα οποία εμφανίζονται πολύ πιο συχνά στα όνειρα των παιδιών απ' ότι στους ενήλικες, μπορεί να είναι τόσο δημοφιλή στα παιδιά για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την επιβίωση. Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι να δίνουν προσοχή στα ζώα. Σήμερα, ένα παιδί δεν πρόκειται να δεχθεί επίθεση από μία τίγρη, αλλά στο παρελθόν τα μεγάλα ζώα αποτελούσαν μια ρεαλιστική απειλή.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλες οι ζωικές εμφανίσεις είναι τρομακτικές. Μια άλλη, πιο προφανής εξήγηση είναι ότι τα παιδιά απλά περνούν περισσότερο χρόνο με τα ζώα σε σχέση με τους ενήλικες. Οι ζωικοί χαρακτήρες υπάρχουν στα παιχνίδια, στα τηλεοπτικά προγράμματα, στα ρούχα τους! 

Πηγή:thecut.com
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας