Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-09-09 17:36:23 +0300 Τι πρέπει να ξέρεις για τις παθήσεις του θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη Τι πρέπει να ξέρεις για τις παθήσεις του θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη

Τι πρέπει να ξέρεις για τις παθήσεις του θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη

Τι πρέπει να ξέρεις για τις παθήσεις του θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη 470 900
Η διαταραχή του θυρεοειδούς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου

Η εμφάνιση παθήσεων του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι και τόσο σπάνια καθώς στο 10% των κυήσεων προϋπάρχει ή εμφανίζεται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
Για το λόγο αυτό είναι μέσα στις απαραίτητες εξετάσεις της εγκύου κατά τον πρώτο μήνα, καθώς είναι σημαντικό να εντοπισθεί εγκαίρως και να λάβει η έγκυος την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Όπως υπογραμμίζει η γυναικολόγος μαιευτήρας Έφη Ρομποτή, η ορμονική έλλειψη ή υπερβολή, στην τόσο ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο της ενδομήτριας ζωής, συνεπάγεται παθήσεις στην νεογνική, παιδική ή εφηβική ηλικία.
Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας, ο οποίος βρίσκεται στο κάτω τμήμα της πρόσθιας επιφάνειας του λαιμού και μοιάζει με πεταλούδα. Οι ορμόνες που παράγει είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργεία του οργανισμού μας, δηλαδή του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών και των άλλων οργάνων. Διατηρεί την θερμοκρασία του οργανισμού και διαχειρίζεται την ενέργεια του σώματος και η διαταραχή του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Υποθυρεοειδισμός

Συσχετίζεται με δυσμενή επίδραση τόσο στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης όσο και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν είναι γνωστός πριν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να διορθώνεται πριν το ξεκίνημα της. Διαφορετικά αμέσως μόλις εντοπισθεί.Ο υποθυρεοειδισμός της μητέρας συσχετίζεται με βλάβες στη νοητική ανάπτυξη του εμβρύου, γιατί δεν παρέχονται επαρκείς ορμόνες στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα.
Η θεραπεία της μητέρας είναι η λύση.

Υπερθυρεοειδισμός


Στον υπερθυρεοειδισμό κυκλοφορούν στο αίμα μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, λόγω υπερλειτουργείας του θυρεοειδούς.  Ο υπερθυρεοειδισμός πρέπει να θεραπεύεται γιατί έχει αρνητικές συνέπειες για την μητέρα και το έμβρυο. Εάν υπάρχει και βρογχοκήλη, θα πρέπει να γίνει έλεγχος για την νόσο του Graves. Τα νεογνά μητέρων με την νόσο του Graves πρέπει να ελέγχονται για πιθανή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Θυρεοειδίτιδα

Είναι συχνή στις έγκυες και σημαίνει φλεγμονή του θυρεοειδούς. Επίσης εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 5-10% περίπου των γυναικών μετά τον τοκετό. Η συχνότερη μορφή της είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Είναι μια αυτοάνοση νόσος, δηλαδή αντισώματα στρέφονται εναντίον του θυρεοειδούς. Σπανιότερα μπορεί να προκαλείται από λοίμωξη από ιό ή μικρόβιο.

Σχετίζεται με αύξηση της πιθανότητας για παλίνδρομη κύηση στο πρώτο τρίμηνο, οπότε οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνεται θεραπεία με θυροξίνη.

Όζοι του θυρεοειδούς

Όταν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανιχνεύονται για πρώτη φορά όζοι μεγαλύτεροι του ενός εκατοστού, ή προϋπάρχοντες μεγαλώνουν, τους ελέγχουμε με παρακέντηση με λεπτή βελόνα, κάτω από υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Ιώδιο και θυρεοειδής

Ο οργανισμός μας δεν παράγει ιώδιο, στοιχείο απαραίτητο για την σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς. Πρέπει λοιπόν να το παίρνουμε με την τροφή μας.

Τροφές που περιέχουν ιώδιο είναι:

IΙωδιούχο αλάτι
Ψάρια
Οστρακοειδή
Φύκια( kelp,nori,dulce)
Σόγια( γάλα, σάλτσα)
Αγελαδινό γάλα
Τυρί
Γιαούρτι
Αυγά
Είδη ψωμιού
Κρέας
Στην Ελλάδα, συνήθως παίρνουμε επαρκές ιώδιο από τις τροφές και κυρίως από το θαλασσινό αλάτι. Σε παγκόσμια κλίμακα όμως, η ανεπάρκεια ιωδίου είναι ακόμη μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας.

Η έλλειψη ιωδίου οδηγεί σε :

βρογχοκήλη( διόγκωση του θυρεοειδούς) και υποθυρεοειδισμό. 

Ανεπάρκεια ιωδίου της μητέρας και μη θεραπευόμενος υποθυρεοειδισμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει στην γέννηση παιδιού με πολύ σοβαρή νοητική καθυστέρηση. Χρειάζεται προσοχή στις περιπτώσεις που θα πρέπει να ελαττωθεί πολύ το αλάτι.

Επειδή και μικρή ανεπάρκεια ιωδίου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έμβρυο και το νεογνό, πρέπει να σιγουρευόμαστε ότι η διατροφή μας το περιλαμβάνει.

Τα φάρμακα για τον θυρεοειδή που παίρνουμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τα συνεχίζουμε κατα την διάρκεια του θηλασμού ή τα διαφοροποιούμε ανάλογα με τις τιμές των ορμονών.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας