Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-08-30 15:59:48 +0300 Μάθετε ποιες κατηγορίες τροφών δεν μπορεί να καταναλώσει το μωρό μέχρι να κλείσει τους 12 μήνες. Τι μπορεί να φάει το μωρό μου; Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγω;

Τι μπορεί να φάει το μωρό μου; Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγω;

Τι μπορεί να φάει το μωρό μου; Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγω; 470 900
Μάθετε ποιες κατηγορίες τροφών δεν μπορεί να καταναλώσει το μωρό μέχρι να κλείσει τους 12 μήνες.

Από την ηλικία των 6 μηνών το μωρό σας μπορεί να πάρει σταδιακά στερεά τροφή, η οποία πρέπει να είναι πάντα σε βρασμένη και αλεσμένη μορφή. Ο πιο εύκολος τρόπος παρασκευής των γευμάτων του μωρού είναι η άλεση των βρασμένων λαχανικών και φρούτων μέσα στο ίδιο σκεύος, με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ. Υπάρχουν όμως κάποιες διατροφικές ομάδες που δεν ενδείκνυνται για βρέφη κάτω του έτους γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν είτε γαστροεντερικές διαταραχές, είτε αλλεργίες:

 

Αλάτι

Μην βάζετε ποτέ αλάτι στο φαγητό των βρεφών και να μην χρησιμοποιήτε ποτέ έτοιμο ζωμό. Εάν σκοπεύετε να πολτοποιήσετε το φαγητό που έχετε φτιάξει για όλη την οικογένεια, μην βάζετε αλάτι κατά το μαγείρεμα - τα υπόλοιπα μέλη μπορούν εάν θέλουν να βάλουν αλάτι στο πιάτο τους.

Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές επεξεργασμένες τροφές που προτείνονται για όλα τα στάδια της διατροφής του παιδιού. Πριν τις επιλέξετε να θυμάστε ότι συνήθως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.

 

 

 

Refined cube sugar — Stock Photo

Ζάχαρη

Η προσθήκη ζάχαρης ευνοεί τη δημιουργία πλάκας στα δόντια. Εάν κρίνετε ότι πρέπει να δώσετε μία πιό γλυκειά γεύση στα γεύματα του μωρού σας προσθέστε πουρέ μπανάνας ή μητρικό γάλα.

 

 

 

 

 

Fresh honey — Stock Photo 

Μέλι

Αποφύγετε το μέλι μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Περιέχει βακτήρια που η χλωρίδα του εντέρου του μωρού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τερηδόνα.

 

 

 

 

 

 

Ξηροί καρποί

Μην δίνετε ολόκληρους ξηρούς καρπούς σε παιδιά κάτω των 5 προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού.

Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή που ήδη έχουν εκδηλώσει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο δεν θα πρέπει να εισάγονται οι ξηροί καρποί νωρίτερα από την ηλικία των 6 μηνών και κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό του παιδιού.

 

 

Broken egg — Stock Photo

 

 

Άλλες αλλεργίες

Τα ποσοστά αλλεργιών και η δυσανεξία σε βρέφη ηλικίας από τη γέννηση έως 3 χρονών ποικίλει από 2-4%. Μία μικρή μερίδα τροφίμων ευθύνεται για τις περισσότερες αλλεργίες. Αυτές είναι το γάλα αγελάδας, τα αυγά και κυρίως το ασπράδι, η σόγια, οι ξηροί καρποί, το σιτάρι, το ψάρι και τα όστρακα. Περίπου το 90% των παιδιών με αλλεργίες απαλλάσσονται από αυτές γύρω στα 3 έτη.

 

 

3D milk carton box isolated on white — Stock Photo 

 

Προτεΐνη γάλατος

Εάν το παιδί σας έχει εκδηλώσει αντίδραση στο γάλα της αγελάδας θα πρέπει να δείτε τον παιδίατρό σας. Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει αλλεργία στην προτεΐνη γάλατος θα πρέπει να διακόψετε πλήρως το γάλα αγελάδος από τη δίαιτα του παιδιού σας. Αφαιρώντας όλες τις τροφές από τη δίαιτα ενός παιδιού που περιέχουν γάλα μπορεί να σημάνει έλλειψη προτεΐνης, ασβεστίου και ενέργειας άρα είναι κρίσιμο θέμα και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν παιδίατρο για να συμβουλέψει για το το πρέπει να κάνετε.

 

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές κατηγορίες τροφών που πρέπει να αποφεύγετε να ταϊζετε το μικρό σας έως και τον 12ο μήνα. Το Κέντρο Βρεφικής Διατροφής σε συνεργασία με διακεκριμένους διατροφολόγους έχει δημιουργήσει για εσάς συνταγές κατάλληλες για το μωρό και συμβουλές εύκολης παρασκευής φαγητού, πολύτιμες για κάθε νέα μαμά.

 

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας