Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 16:31:05 +0300 Η αυξητική ορμόνη(GH/IGF) είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τι κάνει η αυξητική ορμόνη;

Τι κάνει η αυξητική ορμόνη;

Τι κάνει η αυξητική ορμόνη; 470 900
Άρθρο από Κωνσταντίνος Π. Μπουτσουρής
Η αυξητική ορμόνη(GH/IGF) είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Η αυξητική ορμόνη επιδρά σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Η κύρια δράση της αυξητικής ορμόνης είναι η διέγερση και όχι η αναστολή. Έτσι προάγει την  καταμήκος αύξηση του οστού, αυξάνει το μέγεθος και την ισχύ των σκελετικών μυών και του  ήπατος. Έχει δράση στο λιπώδη ιστό κάνοντας λιπόλυση, ενώ σημαντική είναι η δράση της αυξητικής ορμόνης και στο ανοσοποιητικό σύστημα, αφού προάγει την λειτουργία των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού.

Τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης μειώνονται από παθολογικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ηπατική κύρωση,ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ, υποτροπιάζουσες και επίμονες λοιμώξεις.
Η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης διακρίνεται σε:

-ιδιοπαθή (γονιδιακή βλάβη, συγγενείς λοιμώξεις, φλεγμονές και όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος) και
-στην οργανική (έκτοπη νευρουπόφυση, απλαστικός μίσχος υπόφυσης -μη ανάπτυξη, υποπλασία υπόφυσης).

Σε παιδιά με ιδιοπαθή ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης αναφέρθηκαν προβλήματα με τον τοκετό όπως περιγεννετική ασφυξία, ισχιακή προβολή, καθώς επίσης και κατά την εγκυμοσύνη, όπως αιμοραγίες, διαβήτης κύησης, λοίμωξη.
Η διάγνωση της ανεπάρκειας της αυξητικής ορμόνης τίθεται σε περίπτωση παθολογικής απάντησης σε δυο διαδοχικές δυναμικές δοκιμασίες πρόκλησης αυξητικής ορμόνης.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας