Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 12:32:38 +0300 Τα νεογέννητα παθαίνουν λόξυγγα, φταρνίζονται και κάνουν εμετό χωρίς παθολογική αιτία. Τι είναι φυσιολογικό για το μωρό;

Τι είναι φυσιολογικό για το μωρό;

Τι είναι φυσιολογικό για το μωρό; 470 900
Άρθρο από Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας
Ο λόξυγγας, το φτάρνισμα, η αναγωγή και μερικές ακόμη αντιδράσεις του νεογέννητου είναι συχνές και αναμενόμενες. Οι 7 χαρακτηριστικές εκδηλώσεις του νεογνού, οι τρόποι χειρισμού και τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό του μικρού μας.

1. Λόξυγγας στα βρέφη
Ο λόξυγγας κάνει την εμφάνιση του ακόμα και στα έμβρυα από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης μας και είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα βρέφη. Εμφανίζεται συχνότερα μετά τα γεύματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όταν «πιάσει» το μωρό μας λόξυγγας είναι:
-Του αλλάζουμε θέση και προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε.
-Περιμένουμε να τελειώσει ο λόξυγγας και μετά συνεχίζουμε να το ταΐζουμε. 

2. Φτάρνισμα
Για τουςτρεις πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, κατά τη διάρκεια των οποίων εμφανίζεται συχνότερα το φτάρνισμα, θεωρείται φυσιολογική εκδήλωση. Μόνο αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πχ. βήχα ή πυρετό, έχει παθολογική σημασία.

3. Αναγωγή
Με την αναγωγή – η οποία συμβαίνει συχνότερα όταν το μωρό ρεύεται- βγαίνει από το στόμα του μικρή ποσότητα γάλακτος. Είναι κι αυτό  πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στη βρεφική ηλικία και δεν πρέπει να συγχέεται με τον εμετό.

4. Τοξικό ερύθημα
Πολλά μωρά εμφανίζουν ένα διάσπαρτο εξάνθημα, το οποίο δεν έχει παθολογική σημασία και υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες.

6. Ψευδοπερίοδος (στα κορίτσια)
Κατά τις πρώτες 3-5 ημέρες της ζωής των νεογέννητων κοριτσιών, μπορεί να παρατηρήσουμε να βγαίνει από τον κόλπο οροαιματηρό υγρό. Η μικρή αυτή έξοδος αίματος οφείλεται στις ορμόνες της μαμάς που περνούν μέσω του πλακούντα στο νεογέννητο κοριτσάκι και υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες.

7. Στραβισμός
Πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο για τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού και μέχρι τον 1ο χρόνο. Μόνο αν παρατηρήσετε παραμονή του και μετά το 1ο έτος, το μωρό σας θα χρειαστεί οφθαλμολογικό έλεγχο.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας