Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-04-07 20:33:23 +0300 Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση και θεραπεία των διαταραχών επικοινωνίας (λόγου και ομιλίας) σε παιδιά και ενήλικες. Τι είναι η λογοθεραπεία;

Τι είναι η λογοθεραπεία;

Τι είναι η λογοθεραπεία; 470 900
Άρθρο από Λάουρα Πατρώνη
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση και θεραπεία των διαταραχών επικοινωνίας (λόγου και ομιλίας) σε παιδιά και ενήλικες.

Με  ποιους τομείς ασχολείται η λογοθεραπεία:

-Άρθρωση και φωνολογία
Είναι η δυσκολία στην παραγωγή και ακουστική διάκριση ενός ή περισσοτέρων μεμονωμένων ήχων. ( π.χ. / σέλω-θέλω /, /βέντρο-δέντρο/, /νελό-νερό/
Μπορεί όμως ένας ήχος να παράγεται μεμονωμένα σωστά αλλά μέσα στη λέξη να χρησιμοποιείται λάθος (π.χ /κάγκελο-τάγκελο/, /σπίτι-πίτι/, /ντουλάπα-γκουλάπα/)

-Αναπτυξιακές διαταραχές
Είναι η δυσκολία στην κοινωνικότητα, και στις κοινωνικές δεξιότητες. Δηλαδή στην έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, και στην κατανόηση του τι πραγματικά οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και επιθυμούν. Με αποτέλεσμα να έχουν δυσκολίες να συνάψουν φιλικές σχέσεις, και να ενταχθούν σε μια ομάδα.

-Λεκτική Δυσπραξία
Είναι πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος με μυϊκή αδυναμία στα χείλια, το σαγόνι, την γλώσσα και τα μάγουλα, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται σωστός  συντονισμός του στοματικού μηχανισμού για την παραγωγή εκούσιων κινήσεων και ομιλίας.

-Δυσαρθρία
Είναι η έλλειψη συντονισμού του μηχανισμού της ομιλίας καθώς και όλων των οργάνων που συμμετέχουν στην διαδικασία της ομιλίας με αποτέλεσμα να υπάρχει  αδυναμία και  μειωμένη ταχύτητα και ακρίβεια στις κινήσεις Η δυσαρθρία μπορεί να επηρεάζει μερικές ή όλες τις βασικές διαδικασίες της ομιλίας όπως την αναπνοή, την ποιότητα της φωνής, την ένταση της φωνής, την άρθρωση, καθώς και την προσωδία.

-Δυσφαγία
Είναι η δυσλειτουργία της οργάνωσης και συντονισμού των μυών της μάσησης  και της κατάποσης στερεών και ρευστών τροφών. Με αποτέλεσμα να εμφανίζεται βήχας κατά την διάρκεια του φαγητού ή του νερού, φωνή «υγρή», δυσκολία στο να φάει σκληρά φαγητά που χρειάζονται αρκετή μάσηση καθώς και αδυναμία να χειριστεί το σάλιο του.

-Διαταραχές φωνής
Είναι η διαταραχή στη συχνότητα (τόνος), στην  ένταση και στην ποιότητα της φωνής. Με αποτέλεσμα ο ομιλητής να αισθάνεται πόνο ή δυσφορία στην περιοχή του λάρυγγα, όταν μιλά ή τραγουδά. Αυτή η κακή χρήση ή και κατάχρηση των φωνητικών χορδών μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως οίδημα ή οζείδια ( κομβία).

-Τραυλισμός
Είναι η διαταραχή της ομαλής ροής της ομιλίας. Όταν δηλαδή η ροή παρεμποδίζεται και διακόπτεται με συμπτώματα όπως επαναλήψεις λέξεων, φράσεων, επιμηκύνσεις και παύσεις (blocks) με αποτέλεσμα να απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το λεκτικό μήνυμα.


Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας λογοθεραπευτής;
Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, αρκετά όμως είναι τα παιδιά που δεν ακολουθούν την τυπική πορεία ανάπτυξης του λόγου. Ο λογοθεραπευτής λοιπόν, αξιολογώντας το επικοινωνιακό και γλωσσικό δυναμικό του παιδιού, μπορεί να κρίνει αν χρίζει θεραπευτικής παρέμβασης ή όχι και για πόσο χρονικό διάστημα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας