Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-09-29 13:29:39 +0300 Τι είναι η βιταμίνη Κ και γιατί πρέπει να χορηγείται στα νεογνά Τι είναι η βιταμίνη Κ και γιατί πρέπει να χορηγείται στα νεογνά

Τι είναι η βιταμίνη Κ και γιατί πρέπει να χορηγείται στα νεογνά

Τι είναι η βιταμίνη Κ και γιατί πρέπει να χορηγείται στα νεογνά 470 900
Η βιταμίνη Κ πρέπει να χορηγείται σε όλα τα νεογέννητα


Πολλές φορές οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να δίνουν στα νεογέννητα βιταμίνη Κ γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε αρκετούς.  
Όπως εξηγεί η παιδίατρος Κατερίνα Γρηγορίου στο paidiatros.gr, η βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία χρησιμεύει για την πήξη του αίματος και τη διακοπή της αιμορραγίας.

Τα νεογέννητα έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σχηματιστούν οι παράγοντες πήξης. Έτσι προκύπτει η πάθηση «Αιμορραγία λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Κ» με αποτέλεσμα πολλοί παιδίατροι να συνιστούν τη χορήγησή της.

Τι είναι η «Αιμορραγία από ανεπάρκεια Βιταμίνης Κ - Vitamin K Deficiency Bleeding (VKDB)»;

Είναι η αιμορραγία που συμβαίνει στα νεογέννητα επειδή έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ και δεν μπορούν να δημιουργήσουν πήγμα - θρόμβο. Αυτή η αιμορραγία μπορεί να είναι εσωτερική ή εξωτερική. Όταν η αιμορραγία συμβαίνει σε εσωτερικά όργανα, είναι δύσκολο να γίνει νωρίς αντιληπτή από τους γονείς. Συνήθως τα νεογέννητα αυτά  αιμορραγούν στο γαστρεντερικό ή στον εγκέφαλο οδηγώντας σε εγκεφαλική βλάβη και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
Γιατί τα νεογέννητα έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ;

Τα νεογέννητα έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ για τρείς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί πολύ μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ περνούν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, δηλαδή τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στο έντερο μας, δεν υπάρχουν ακόμη στο έντερο του νεογέννητου μωρού. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι το μητρικό γάλα περιέχει πολύ μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ.

Ποια νεογνά-βρέφη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο 

Tα νεογέννητα στα οποία δεν γίνεται ενδομυική χορήγηση βιταμίνης Κ, στα νεογνά των οποίων οι μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ελάμβαναν φάρμακα για την επιληψία, για τη φυματίωση, αντιβιοτικά, ασπιρίνη, βαρφαρίνη καθώς και βρέφη τα οποία έχουν διάρροιες, κοιλιοκάκη, κυστική νόσο δηλαδή δεν μπορούν να απορροφήσουν τις βιταμίνες.

Ποιοι είναι οι  τύποι «Αιμορραγίας από ανεπάρκειας Βιταμίνης Κ»

Υπάρχουν 3 τύποι αιμορραγίας αναλόγως της χρονικής στιγμής που εμφανίζεται η αιμορραγία:

1.Πρώιμη:Εμφανίζεται εντός των πρώτων 24 ωρών από τη γέννηση. Είναι σοβαρή αιμορραγία. Συμβαίνει συνήθως σε νεογέννητα των οποίων οι μητέρες ελάμβαναν φάρμακα για την επιληψία και τη φυματίωση.

2.Κλασσική :Εμφανίζεται μεταξύ της 1ης-7ης ημέρας γέννησης. Συνήθως είναι μία εκχύμωση-ένας μώλωπας ή αιμορραγία από το ομφαλικό κολόβωμα.

3.Καθυστερημένη:Εμφανίζεται 2-24 εβδομάδες απο τη γέννηση. Σε 30-60% η αιμορραγία συμβαίνει στον εγκέφαλο. Επομένως, αιμορραγία μπορεί να συμβεί μέχρι και 6 μήνες μετά τη γέννηση.

Είναι απαραίτητο να χορηγείται η βιταμίνη Κ σε όλα τα νεογέννητα;

Είναι απαραίτητο να χορηγηθεί σε όλα τα παιδιά και αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει. Τα νεογέννητα μπορούν να αιμορραγήσουν σε οποιοδήποτε όργανο, όπως το γαστρεντερικό σύστημα ή στον εγκέφαλο, αυτό θα αργήσει να  γίνει αντιληπτό από τους γονείς και κατ’ επέκταση θα καθυστερήσει η ιατρική φροντίδα, οδηγώντας έτσι σε απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή. Νεογέννητα στα οποία δεν χορηγείται η ενδομυική ένεση βιταμίνης Κ έχουν 81 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή αιμορραγία σε σύγκριση με τα παιδιά στα οποία τους έχει χορηγηθεί.

Είναι ασφαλής για το παιδί μου 

Οι κίνδυνοι αυτής της ένεσης είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε κάθε ένεση όπως ο πόνος, η εκχύμωση και το οίδημα στην περιοχή της χορήγησης. Έχουν αναφερθεί μερικά περιστατικά εμφάνισης ουλής σε αυτό το σημείο του δέρματος.

Είναι αλήθεια οτι η ενδομυική χορήγηση Βιταμίνης Κ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα παιδιά;

Όχι. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 έγινε μια μικρή μελέτη στην πόλη της Αγγλίας, στο Bristol όπου είχαν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της ενδομυϊκής χορήγησης βιταμίνης Κ και  παιδικού καρκίνου. Μετά από αυτή την υποψία συσχέτισης, ακολούθησαν πολλές επιστημονικές μελέτες που προσπαθούσαν να βρουν εάν υπάρχει αυτή η συσχέτιση και σε άλλα παιδιά, όμως τέτοια συσχέτιση δεν εντοπίστηκε σε καμία από τις μελέτες που είχαν ακολουθήσει.
Μπορώ να αυξήσω την Βιταμίνη Κ στο μητρικό μου γάλα καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη ή λαμβάνοντας πολυβιταμίνες και να καλύψω τις ανάγκες του μωρού μου;
Αδιαμφισβήτητα, η μητέρα πρέπει να ενθαρρύνεται ώστε να τρώει υγιεινά. Η λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, η ντομάτα κ.τ.λ. μπορεί να αυξήσουν λίγο την συγκέντρωση της βιταμίνης στο γάλα θηλασμού, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σας.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας