Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-03-30 09:57:56 +0300 Πώς θα βοηθήσουμε τα μωρά μας να αντιμετωπίσουν τους βρεφικούς κολικούς; Τι ακριβώς είναι οι βρεφικοί κολικοί και πώς αντιμετωπίζονται;

Τι ακριβώς είναι οι βρεφικοί κολικοί και πώς αντιμετωπίζονται;

Τι ακριβώς είναι οι βρεφικοί κολικοί και πώς αντιμετωπίζονται; 470 900
Άρθρο από Γεωργία Λεζέ
Πώς θα βοηθήσουμε τα μωρά μας να αντιμετωπίσουν τους βρεφικούς κολικούς;

Οι βρεφικοί κολικοί μπορεί να συμβούν ήδη από τη νεογνική ηλικία, και να συνεχιστούν έως και τον τρίτο μήνα ζωής του μωρού σας. Πρόκειται για μία αρκετά στρεσογόνα κατάσταση που ταλαιπωρεί και τους γονείς και το μωρό σας. Σήμερα, το θέμα των βρεφικών κολικών δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο, ωστόσο κάποια πράγματα φαίνεται να βοηθούν.

Τι είναι οι βρεφικοί κολικοί;

Όταν αναφερόμαστε στους κολικούς των βρεφών, ουσιαστικά περιγράφουμε μία συμπεριφορά του παιδιού που εμφανίζεται με την εκδήλωση έντονου κλάματος που διαρκεί αρκετή ώρα. Συγκεκριμένα, οι κολικοί εμφανίζονται από την τρίτη εβδομάδα της ζωής έως και τον τρίτο μήνα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένες φορές την ημέρα ή νύχτα.

Η σημερινή αντίληψη σχετικά με τους βρεφικούς κολικούς δεν σχετίζεται με την εμφάνιση πόνου στο εντεράκι του μωρού σας. Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος των μωρών που εμφάνισαν αυτή τη συμπεριφορά δεν δείχνει κάποια εικόνα που αποκλίνει του φυσιολογικού. Αυτό ισχύει με μία μικρή εξαίρεση στα παιδιά τα οποία δεν θηλάζουν και εμφανίζουν κολικούς, όπου η δική τους χλωρίδα εντέρου δεν περιείχε κάποια προβιοτικά βακτήρια προστατευτικά για γαστρεντερολογικές παθήσεις.

Σε γενικές γραμμές όμως, δεν φαίνεται ότι η εμφάνιση αυτής της συμπεριφοράς κλάματος είναι κάποιος πόνος στην κοιλιά. Πόνος στην κοιλιά τα μωράκια μπορεί να έχουν λόγο δυσεντερίας, δυσκοιλιότητας, αλλεργίας ή δυσανεξίες σε κάποιο τρόφιμο που μπορεί να καταναλώσουν είτε αυτό είναι γάλα, ή κάποιο είδος διατροφής της μητέρας, ή φάρμακο.

Αυτού του είδους οι καταστάσεις σχετίζονται με την εμφάνιση γκρίνιας ή κλάματος αμέσως μετά την κατανάλωση κάποιου τρόφιμου, ή φαρμάκου, ή επαφής με κάποιο αλλεργιογόνo.

Όταν οι βρεφικοί κολικοί εμφανίζονται, συνήθως το αίτιο που προκαλεί την πυροδότηση του κλάματος αναφέρεται από τους γονείς ως άγνωστο.

Στη σύγχρονη παιδιατρική μελέτη, οι κολικοί φαίνεται ότι εμφανίζονται στη διάρκεια μίας περιόδου όπου υπάρχει έντονη νευρολογική ανάπτυξη, μέσω εντατικής σύνοψης νευρώνων, μία διαδικασία που φαίνεται να προκαλεί στο μωρό έντονη νευρικότητα, η οποία μπορεί να καταλήγει σε ξέσπασμα κλάματος.

Τι κάνει ένα μωρό όταν έχει κολικούς;

Η εμφάνιση των κολικών συνήθως χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση έντονου κλάματος συγκεκριμένες ώρες την ημέρα και τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Το μωρό σας φαίνεται να έχει έντονο εκνευρισμό και ξαφνικά να κλαίει έντονα. Συχνά και παράλληλα με αυτή την εκδήλωση του κλάματος μπορεί:
- Να δείτε ότι το μωρό σας δεν σταματάει να κλαίει ενώ το παίρνετε αγκαλιά ή του προσφέρετε το στήθος σας
- Να κουνά έντονα τα ποδαράκια του στην κοιλίτσα
- Να πιπιλάει πολύ έντονα τα χέρια του ή τα δάχτυλα του
- Να παρουσιάζει διαφορετικό χρώμα στα κακά του
- Να παρουσιάζει αρκετά αέρια ασυνήθιστα συχνά με πριν

Πως μπορείτε να βοηθήσετε ένα μωρό με κολικούς;

Είναι αρκετά δύσκολο συναισθηματικά για τους νέους γονείς να μπορέσουν και οι ίδιοι να διαχειριστούν τους κολικούς στο μωράκι τους. Καμιά μαμά και μπαμπάς δεν θέλει να βλέπει το μωρό του να κλαίει αβοήθητο χωρίς να γνωρίζει πώς να το ανακουφίσει.

Δοκιμάστε κάποιο από τα παρακάτω για να προσφέρετε κάποια βοήθεια στο μωρό σας στις δύσκολες αυτές στιγμές!
- Αγκαλιάστε και παρηγορείστε το μωρό σας στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτό του κλάματος
- Αλλάξτε το χώρο που βρίσκεται, μεταφέροντας το σαν μία μικρή βόλτα στο σαλόνι, το μπαλκόνι και τον κήπο σας
- Δοκιμάστε ένα ωραίο νανούρισμα, ένα τραγούδι ή μία μουσική που μπορεί να το βοηθήσει αποσπώντας του την προσοχή
- Κάντε ζεστές κομπρέσες στην κοιλίτσα του μωρού σας
- Κάντε μασάζ στο μωράκι σας
- Μπορείτε την περίοδο αυτή να ενισχύσετε περισσότερο την φυσιολογική χλωρίδα του μωρού σας δίνοντάς του λίγες σταγόνες καθημερινά από ένα προβιοτικό διάλειμμα ειδικό για μωρά
- Δοκιμάστε μετά το γεύμα του μωρού σας να το πάρετε αγκαλίτσα και να κοιμηθείτε μαζί εφαρμόζοντας συγκοίμηση
- Αν δεν θηλάζετε, μιλήστε με τον παιδίατρο σας σχετικά με την αντικατάσταση του γάλακτος που χρησιμοποιείται με ένα υποαλλεργικό
- Εάν χρησιμοποιείτε μπουκάλι, δώστε μεγαλύτερη έμφαση στην καθαριότητα και αποστείρωση κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεκριμένης περιόδου των κολικών
- Εάν παράλληλα με την εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς, το χρώμα των κενώσεων του μωρού σας αλλάξει, δείτε βλέννη ή αίμα στα κακά του, απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας ή σε σύμβουλο θηλασμού. Συχνά χρειάζεται να αλλάξουμε το διαιτολόγιο μιας μαμάς που θηλάζει ή να αλλάξουμε την τεχνική που θηλάζει σε μια προσπάθεια να μειώσουμε την περιεκτικότητα του γάλακτος σε πιθανά αλλεργιογόνα ή λακτόζη
- Κάντε λίγη υπομονή. Είναι αρκετά δύσκολη περίοδος για όλους μέσα στο σπίτι, και όχι μόνο για το μωρό σας. Είναι όμως αρκετά ελπιδοφόρο ότι με την πάροδο των εβδομάδων, και συνήθως σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, η κατάσταση αυτή βελτιώνεται και η καθημερινότητά σας επανέρχεται σε μία φυσιολογική ρουτίνα

Από την πλευρά μου ως μαία και σύμβουλος θηλασμού, σας συμβουλεύω να προσφέρετε αθρόα την αγκαλιά στο μωρό σας, και κατά την δική του βούληση το στήθος σας. Συχνά, η συμπεριφορά έντονου κλάματος εμφανίζεται περισσότερο στα μωράκια τα οποία στερούνται αυτών των υπερπολύτιμων αγαθών αγάπης από τη μαμά.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας