Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-07-09 16:06:43 +0300 Τι αλλάζει στις αναδοχές και υιοθεσίες παιδιών Τι αλλάζει στις αναδοχές και υιοθεσίες παιδιών

Τι αλλάζει στις αναδοχές και υιοθεσίες παιδιών

Τι αλλάζει στις αναδοχές και υιοθεσίες παιδιών 470 900
Ήδη έχουν υποβληθεί από τον αλγόριθμο 202 προτάσεις, 84 για αναδοχή και 118 για υιοθεσία.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται μετά από δεκαετίες προσπαθειών, στο ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών, σε μια προσπάθεια τα 1.750 παιδιά που βρίσκονται σήμερα σε ιδρύματα να καταφέρουν να βρουν ένα φιλόξενο σπίτι.

Τα  700 από αυτά τα παιδιά, θεωρούνται κατάλληλα για αναδοχή και υιοθεσία την ώρα που  2.000 αιτήσεις υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων βρίσκονται σε αναμονή.
Έτσι στο εξής, αναδοχές και υιοθεσίες θα σχετίζονται με τη λειτουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος για τη σύνδεση παιδιών με υποψήφιους γονείς, με αποτέλεσμα  να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερα από 200 παιδιά που φιλοξενούνται στα ιδρύματα καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα δεν θα κάνει διαχωρισμούς σε βάρος παιδιών που έχουν προβλήματα υγείας ή κινητικές δυσκολίες, ενώ επισημάνθηκε η σημασία να διευκρινιστούν οι διαφορές ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, δεδομένου ότι οι αιτήσεις για την πρώτη είναι σταθερά λιγότερες.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο προστασίας παιδιών «Η Μητέρα», ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στον ευαίσθητο αυτό χώρο καθώς θα παραμεριστούν τα  γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος δίχως εκπτώσεις στην αξιολόγηση των αιτήσεων για αναδοχή ή υιοθεσία ώστε τα παιδιά να μην παραμένουν σε δομές προστασίας για αχρείαστα μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αναδοχής ή υιοθεσίας.

Τι έχει γίνει έως τώρα


Από τις αρχές του 2020, το σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας έχει αναβαθμιστεί, ψηφιοποιηθεί ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε μονάδες προστασίας και φιλοξενίας.
Ακολούθησε η εκπαίδευση 130 επαγγελματιών οι οποίοι έχουν ως αποστολή να προετοιμάσουν τους υποψήφιους γονείς σχετικά με τις ανάγκες της αναδοχής ή της υιοθεσίας.
Τον Ιούνιο άρχισαν, για πρώτη φορά, εκπαιδευτικά προγράμματα για υποψήφιους γονείς σε όλη την επικράτεια.
Υλοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος κατάρτισης πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), οι οποίοι θα ενισχύσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες στην επεξεργασία αιτημάτων για αναδοχή και υιοθεσία.


Πώς λειτουργεί το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα

Χάρη σε αυτά τα κρίσιμα προπαρασκευαστικά βήματα, στις 6 Ιουλίου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας της σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών (www.anynet.gr).

Μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου, ο οποίος αξιοποιεί την βάση αντικειμενικών δεδομένων, το σύστημα μελετά τους φακέλους παιδιών και υποψήφιων γονέων και στη συνέχεια παράγει προτάσεις σύνδεσης.  Ήδη έχουν υποβληθεί από τον αλγόριθμο 202 προτάσεις, 84 για αναδοχή και 118 για υιοθεσία.

Καμπάνια για προσέλκυση οικογενειών

Toν Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει καμπάνια για την προσέλκυση οικογενειών στα προγράμματα αναδοχής, ενώ οι αιτήσεις των υποψήφιων οικογενειών για υιοθεσία η αναδοχή θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά προς το ενιαίο μητρώο. Η μηνιαία ενίσχυση των οικογενειών θα κυμαίνεται από 300 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας