Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 17:24:08 +0300 Στην εποχή της ταχύτητας και του ανταγωνισμού, η δειλία θεωρείται μειονέκτημα. Αυτό το μήνυμα έχουν πάρει και οι γονείς και προτρέπουν το παιδί τους να ακολουθήσει μια πιο ενεργητική στάση προς τους συνομήλικους του. Τα χαρακτηριστικά του δειλού παιδιού

Τα χαρακτηριστικά του δειλού παιδιού

Τα χαρακτηριστικά του δειλού παιδιού 470 900
Άρθρο από Στέλιος Μαντούδης
Στην εποχή της ταχύτητας και του ανταγωνισμού, η δειλία θεωρείται μειονέκτημα. Αυτό το μήνυμα έχουν πάρει και οι γονείς και προτρέπουν το παιδί τους να ακολουθήσει μια πιο ενεργητική στάση προς τους συνομήλικους του.

Είναι γεγονός ότι μια λειτουργία που προσφέρει η οικογένεια είναι να προσφέρει στα παιδιά το προστατευτικό κέλυφος, μέσα στο οποίο τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να πειραματιστούν και να νιώσουν άνετα. Τα πράγματα αλλάζουν όμως όταν τα παιδιά βγουν έξω από την οικογένεια, π.χ όταν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στην παιδική χαρά, όπου πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους και να προσδιορίσουν τις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά. Τότε το παιδί μπορεί να παρουσιάσει τα πρώτα στοιχεία φόβου και ανασφάλειας.

Χαρακτηριστικά των δειλών  παιδιών

-Τα δειλά παιδιά προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητα.
-Δείχνουν έντονη ευαισθησία στο ενδεχόμενο απόρριψης τους, ενώ ζωηρό ενδιαφέρον σχετικά με την εκτίμηση που δείχνουν οι γύρω τους.
- Συχνά δυσκολεύονται να προσεγγίσουν άλλα παιδιά ή να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες.
-Όταν πάνε στο σχολείο μπορεί, ενώ ξέρουν το μάθημα τους, να μην σηκώνουν το χέρι ή να μην απαντούν σε ερωτήσεις του δασκάλου ή να απαντούν με φωνή χαμηλή και διστακτική.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διακρίνουμε τη συστολή που παρουσιάζουν τα μωρά, σε κάποιες φάσεις τις ανάπτυξης τους, για τα ξένα πρόσωπα, πράγμα που είναι φυσιολογικό. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς εάν κάποιο παιδάκι γεννιέται δειλό ή γίνεται δειλό. Έρευνες πάντως έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποια κληρονομική προδιάθεση προς την δειλία ή την ντροπαλότητα.
Περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο Ανάπτυξη
Κίνηση-Ομίλια-Συμπεριφορά
www.anaptyksi.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας