Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-02 12:55:29 +0200 Υπάρχει η αντίληψη ότι η πιπίλα στραβώνει τα δόντια, εμποδίζει τον θηλασμό και δημιουργεί εξάρτηση στα μωρά. Τι όμως από αυτά αληθεύει; Μύθοι και Αλήθειες για την πιπίλα

Μύθοι και Αλήθειες για την πιπίλα

Μύθοι και Αλήθειες για την πιπίλα 470 900
Υπάρχει η αντίληψη ότι η πιπίλα στραβώνει τα δόντια, εμποδίζει τον θηλασμό και δημιουργεί εξάρτηση στα μωρά. Τι όμως από αυτά αληθεύει;

Σήμερα μπορεί να βρει κανείς στην αγορά πολλών ειδών πιπίλες, φτιαγμένες από διαφορετικά υλικά, σχήματα, σχέδια και χρώματα. Η κατασκευή της πιπίλας έχει εξελιχθεί σε επιστήμη: να την αποδέχεται εύκολα το μωρό, να είναι πιο ανθεκτική, υποαλλεργική, ορθοδοντική και ούτω καθ’ εξής.

Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι η πιπίλα έχει γίνει, ή θα γίνει σύντομα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας γιατί πάνω απ’ όλα η πιπίλα δίνει στο μωρό σας παρηγοριά και ανακούφιση. Τα μωρά δένονται με τη πιπίλα τους. Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχετε δει στον υπέρηχο το μωρό σας να πιπιλίζει το δάχτυλό του. Το πιπίλισμα είναι μία συνήθεια που αρκετά μωρά αποκτούν πριν καν γεννηθούν και που ξεπερνά χρονικά την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του. Ακόμα κι αν δεν τους δώσετε την πιπίλα, ο αντίχειράς τους γρήγορα θα βρει τον δρόμο για το στοματάκι τους. Είναι προφανές ότι μια καλοσχεδιασμένη και μελετημένη πιπίλα είναι προτιμότερη από το δάχτυλο, που μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά στοματικά και οδοντικά προβλήματα.

ΤΑ ΥΠΕΡ:

✓ Ανακουφίζει και παρηγορεί

✓ Συμβάλλει σε έναν ήρεμο ύπνο

✓ Προλαμβάνει το πιπίλισμα του δαχτύλου

✓ Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των βρεφών

 

Αντίλογος στα πολύ σημαντικά υπέρ είναι μία λίστα από κατά. Πόσα όμως από αυτά είναι μύθος;

 

ΤΑ ΚΑΤΑ:

✓ Η πιπίλα μπορεί να συμβάλει στην αποτυχία του θηλασμού καθώς το μωρό μπορεί να «μπλέξει» τις θηλές.

ΜΥΘΟΣ: Μία σωστά σχεδιασμένη ορθοδοντική πιπίλα έχει σχήμα τέτοιο που δεν προκαλεί σύγχυση των θηλών. Ειδικά αφού εδραιωθεί η διαδικασία του θηλασμού μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε χωρίς επιφύλαξη.

✓ Η πιπίλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά οδοντικά προβλήματα.

ΜΥΘΟΣ: Οι σωστές πιπίλες είναι πλέον ορθοδοντικές και ειδικά σχεδιασμένες ώστε να μην επηρεάζουν τη μορφολογία του στόματος.

✓ Η χρήση της πιπίλας προκαλεί λοιμώξεις των αυτιών.

ΜΥΘΟΣ: Λοίμωξη του ακουστικού μπορεί να πάθει το μικρό σας από πάρα πολλές αιτίες, ειδικά μετά από ασθένεια. Η κατάχρηση της πιπίλας όμως και όχι η απλή χρήση της διευρύνει τον ακουστικό πόρο και τον αφήνει εκτεθειμένο σε μικρόβια.

✓ Η συχνή χρήση της πιπίλας προκαλεί ερεθισμούς.

ΜΥΘΟΣ: Μια σωστή πιπίλα αφήνει το δερματάκι του μωρού γύρω από το στοματάκι του να αναπνέει και να παραμένει στεγνό.

 

 

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

Μετά το 24ο μήνα μπορείτε να μειώσετε σταδιακά τη χρήση της πιπίλας, έτσι ώστε να την αποχωριστεί το παιδί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία πριν συμπληρώσει τα τρία του χρόνια.

Για την απόλυτη ασφάλεια του μωρού σας ελέγχετε τακτικά την πιπίλα για τρύπες και σχισίματα.

Κρατάτε τις πιπίλες πάντα καθαρές. Αποστειρώνετέ τις πριν τη χρήση τους έως τουλάχιστον και τον 6ο μήνα.

Επιλέξτε προσεκτικά την πιπίλα του μωρού σας. Η σωστή πιπίλα πρέπει να είναι ορθοδοντική, με θηλή από φυσικό latex ή μαλακή σιλικόνη,  να αφήνει το δέρμα να αναπνέει και να έχει το σωστό μέγεθος ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας