Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-10-21 10:14:55 +0300 Είμαι έγκυος; Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης 470 900
Για να μάθεις τη σωστή απάντηση θα πρέπει να περιμένεις – αυτή άλλωστε είναι η πρώτη αρετή που σου διδάσκει η μητρότητα:  η υπομονή.

Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που εμφανίζονται σε πρωϊμο στάδιο της εγκυμοσύνης και μπορεί να σε υποψιάσουν.

Μοιάζουν τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης με αυτά της περιόδου;

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ίδια μερικές φορές με εκείνα της περιόδου. Για το λόγο αυτό πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται αμέσως την εγκυμοσύνη τους.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Πρήξιμο και πόνος στο στήθος
Δυο εβδομάδες μετά από τη σύλληψη οι ορμόνες αλλάζουν και μπορεί να κάνουν το στήθος πιο ευαίσθητο, πιο βαρύ, πιο μεγάλο. Αυτό βέβαια είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται στις περισσότερες γυναίκες πριν από την περίοδο και δεν αποτελεί από μόνο του σύμπτωμα εγκυμοσύνης.

Κούραση
Στις αρχές της εγκυμοσύνης τα επίπεδα της προγεστερόνης ανεβαίνουν απότομα και προκαλούν υπνηλία και αίσθημα κόπωσης. Συγχρόνως, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η αύξηση της παραγωγής αίματος απορροφούν ενέργεια από τον οργανισμό.

Κηλίδες από αίμα και πόνοι περιόδου
Κάποιες γυναίκες βλέπουν ίχνη από αίμα γύρω στις 10 με 14 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση –χρονικό διάστημα που συμπίπτει συνήθως με την ημερομηνία που περιμένουν την περίοδό τους. Είναι το ίχνος που αφήνει το γονιμοποιημένο ωάριο καθώς προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας. Η αιμορραγία είναι ελαφριά, έχει τη μορφή κηλίδων και απαλό ροζ χρώμα ενώ διαρκεί 1-2 μέρες. Επίσης μπορεί να νιώσεις πόνους περιόδου στις αρχές της εγκυμοσύνης.

Ναυτία και εμετός
Ένα άλλο σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι η επονομαζόμενη «πρωϊνή αδιαθεσία» της εγκυμοσύνης που στην πραγματικότητα δεν έχει ωράριο. Είναι ένα από τα κλασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης και μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίς: δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Αν και δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για τη ναυτία της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως υποχωρεί όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Οι έγκυες γυναίκες επίσης έχουν ιδιαίτερα οξυμένη την αίσθηση της όσφρησης και οι δυνατές μυρωδιές (από φαγητά, αρώματα, τσιγάρο) προκαλούν κύματα ναυτίας, ιδιαίτερα στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Λαχτάρα για φαγητό
Από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι και η λαχτάρα σου για φαγητό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συλλάβεις τον εαυτό σου να «μυρίζει» κάποια φαγητά ή να επιθυμεί έντονα μια συγκεκριμένη γεύση. Όπως τα περισσότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης έτσι και οι ξαφνικές επιθυμίες των εγκύων αποδίδονται στις ορμονικές αλλαγές, που είναι εντυπωσιακές ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο.

Πονοκέφαλοι
Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει συχνούς αλλά ήπιας έντασης πονοκεφάλους.

Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Η αύξηση της προγεστερόνης κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Αλλαγές στη διάθεση
Η... θύελλα των ορμονών που κατακλύζουν το σώμα σου στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στη διάθεση και να σε κάνει ιδιαίτερα συναισθηματική. Η αλλαγή αυτή δεν αποτελεί μόνο ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αλλά και το κυριότερο χαρακτηριστικό καθόλη τη διάρκειά της. Αυτό βέβαια οφείλεται και στη συνειδητοποίηση της μητρότητας που σε κάνει να νιώθεις πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη, πιο ευσυγκίνητη, πιο μαμά!

Ζαλάδες και λιποθυμία
Η λιποθυμία στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν είναι εύρημα των σεναριογράφων. Οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αργότερα, καθώς οι αρτηρίες διαστέλλονται και η πίεση πέφτει, ίσως νιώσεις ελαφριές ζαλάδες.

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
Η βασική θερμοκρασία σώματος είναι η θερμοκρασία που έχεις τη στιγμή που ξυπνάς το πρωί. Ανεβαίνει ελαφριά αμέσως μετά την ωορρηξία και παραμένει σε αυτό το επίπεδο μέχρι την επόμενη περίοδο. Αν έπαιρνες τακτικά τη βασική θερμοκρασία σώματος για να εντοπίσεις την ημέρα της ωορρηξίας και αν η θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ίσως σημαίνει πως είσαι έγκυος.

Τι πρέπει να κάνω για να σιγουρευτώ ότι είμαι έγκυος;

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι μια καλή αφορμή για να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να βεβαιωθείς αν πραγματικά είσαι έγκυος θα πρέπει να επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας