Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:49:58 +0200 Τα εργαλεία που διευκολύνουν την ολοκλήρωση του τοκετού. Τα εργαλεία του τοκετού

Τα εργαλεία του τοκετού

Τα εργαλεία του τοκετού 470 900
Για να επισπευσθεί το δεύτερο στάδιο του τοκετού, μπορεί να χρησιμοποιηθούν δύο μαιευτικά εργαλεία: ο εμβρυουλκός ή η συκιουλκία (βεντούζα). Τα μαιευτικά εργαλεία μπορεί να έχουν περίπλοκες ονομασίες, όμως η λειτουργία τους είναι χρήσιμη...

Εργαλεία για τη διευκόλυνση του τοκετού
Η χρήση τους κρίνεται αναγκαία όταν ο τράχηλος έχει μεν πλήρη διαστολή, αλλά το έμβρυο αδυνατεί να κατέβει μέσα στον γεννητικό σωλήνα, όταν το έμβρυο είναι σε ισχιακή προβολή ή υπάρχουν ενδείξεις ότι δυσφορεί. Χρησιμοποιούνται επίσης σε περιπτώσεις που η μητέρα έχει κουραστεί και δεν μπορεί να εξωθήσει άλλο ή αν για ιατρικούς λόγους η μητέρα δεν πρέπει να εξωθήσει πολύ δυνατά (π.χ. έχει καρδιακό πρόβλημα ή μεγάλη μυωπία). Συνήθως γίνεται επισκληρίδια αναισθησία, οπότε ο πόνος δεν είναι αισθητός.

Ο εμβρυουλκός
Είναι λαβίδα που καταλήγει σε δυο στρογγυλεμένες άκρες (σαν κουτάλες) που εφαρμόζονται στους κροτάφους του εμβρύου. Όταν το κεφάλι του είναι χαμηλά στον γεννητικό σωλήνα, ο γιατρός θα το τραβήξει απαλά με τον εμβρυουλκό στη διάρκεια μιας ωδίνης. Αφού βγει το κεφάλι, το υπόλοιπο σώμα γεννιέται φυσιολογικά.

Η συκιουλκία (βεντούζα)
Είναι μεταλλικό όργανο που καταλήγει σε κύπελλο και συνδέεται με μια αντλία. Το κύπελλο προσκολλάται στο κεφάλι του εμβρύου με τη δημιουργία κενού αέρος. Ο γιατρός τότε θα ζητήσει από τη μητέρα να εξωθήσει με την επόμενη ωδίνη και θα τραβήξει απαλά το κεφάλι του νεογνού μέχρι να προβάλει από τον γεννητικό σωλήνα. Ο εμβρυουλκός προκαλεί συνήθως δύο μελανιές ή κόκκινα σημάδια στους κροτάφους του εμβρύου, ενώ με το τράβηγμα της βεντούζας το κεφάλι του βγαίνει λίγο πιο μακρουλό. Όλα αυτά τα σημάδια εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς παρενέργειες.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας