Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-18 10:38:19 +0200 Τα εμβόλια χρησιμοποιούνται ως προληπτικό μέσο καταπολέμησης λοιμωδών νόσων. Τα εμβόλια του παιδιού

Τα εμβόλια του παιδιού

Τα εμβόλια του παιδιού 470 900
Όλος ο εμβολιασμός που πρέπει να κάνει το παιδί μας.

Τα περισσότερα εμβόλια συνήθως προλαμβάνουν τη νόσο, ενώ μερικά από αυτά την τροποποιούν, έτσι ώστε να μην εμφανιστεί σε πιο βαριά μορφή. Στην ουσία τα εμβόλια είναι εξασθενημένοι ιοί, μικρόβια ή τμήματα μικροβίων τα οποία έχουν χάσει την λοιμογόνο ιδιότητά τους αλλά πετυχαίνουν την ανοσοποίηση του οργανισμού. Αρκετά εμβόλια χορηγούνται ανά δόσεις και ονομάζονται επαναληπτικά.
Ο εμβολιασμός του παιδιού αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των γονιών του και των υγειονομικών υπηρεσιών. Όσοι αρνούνται ή εμποδίζουν τον εμβολιασμό θα πρέπει να γνωρίζουν πως η πράξη τους έχει σοβαρές συνέπειες.


Τα εμβόλια προστατεύουν όχι μόνο το δικό μας παιδί αλλά όλα τα παιδιά και μειώνει τη διασπορά της νόσου στη χώρα.
Συνιστάται να τηρείται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

-Αμέσως μετά τη γέννηση, εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β, εφόσον υπάρχουν οι απόλυτες ενδείξεις κάθετης μετάδοσης εκ μέρους της μητέρας. Ο εμβολιασμός αυτός επαναλαμβάνεται μετά από 1 μήνα και τουλάχιστον μετά από 6 μήνες, με συνολικά 4 δόσεις και όχι 3.
-Ο εμβολιασμός διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (ακυτταρικό) και πολιομυελίτιδας (αδρανοποιημένο IPV) συνιστάται να αρχίζει από το 2ο μήνα, επαναλαμβάνεται τον 4ο και 6ο, η πρώτη αναμνηστική δόση γίνεται το 15ο-18ο μήνα και η δεύτερη αναμνηστική στον 4ο-6ο χρόνο. Η επαναληπτική δόση στην ηλικία των 11-12 ετών συνιστάται να γίνεται με το TdaP (εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, με μικρότερη δόση διφθεριτικής ατοξίνης). Στη χώρα μας περιέχει και IPV και δύναται να χορηγηθεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Συνιστάται να απέχει 5 χρόνια από το DTaP ή το Td, για λιγότερο τοπικές αντιδράσεις, μπορεί όμως να χορηγηθεί με ελάχιστον μεσοδιάστημα και δύο ετών. Οι υπόλοιπες δόσεις θα είναι κάθε 10 χρόνια με Td ενηλίκων.
-Το εμβόλιο του αιμοφίλου της ινφλουέντζας Β συνιστάται επίσης να γίνεται τον 2ο, 4ο, 6ο και 12ο-15ο μήνα.
-Υπάρχουν και συνδυασμοί με πολυδύναμα εμβόλια, τα οποία μπορούν να γίνουν στις αντίστοιχες προτεινόμενες ημερομηνίες.
-Το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου C συνιστάται επίσης να γίνεται σε 2 δόσεις, τον 2ο και τον 4ο μήνα, και σε μια δόση μετά τον 12ο μήνα.
-Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου συνιστάται να γίνετια σε 2ο, το 4ο και 6ο μήνα, η πρώτη αναμνηστική δόση το 12ο -18ο μήνα και η δεύτερη (εάν χρειάζεται) μετά τον 24ο μήνα.

*Γίνεται όταν το παιδί ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου (συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας).

-Το εμβόλιο της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας συνιστάται να γίνεται το 12ο  -15ο μήνα. Συνιστάται η 2η δόση του εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία αρκεί να απέχει 2 μήνες από την πρώτη δόση. Ο παιδίατρος πρέπει να ελέγχει αν έγινε ή όχι η 2η και, αν όχι, χορηγείται η 2η δόση σε οποιαδήποτε ηλικία.

-Το εμβόλιο της ανεμευλογιάς συνιστάται να γίνεται το 18ο μήνα (κατά προτίμηση μετά τον 15ο μήνα). Συνιστάται η 2η δόση εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία, αρκεί να απέχει 2 μήνες από την 1η δόση. Ο παιδίατρος πρέπει να ελέγχει αν έγινε ή όχι η 2η δόση και, αν όχι χορηγείται η 2η δόση σε οποιαδήποτε ηλικία.

*Οι συστάσεις μπορεί να διαφοροποιηθούν σε περίπτωση κυκλοφορίας του συνδυασμένου εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς (MMRV).

-Το ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) συνιστάται σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών σε 3 δόσεις. Επίσης συνιστάται και σε κορίτσια ηλικίας 15-26 ετών, μόνο εφόσον δεν εμβολιάστηκαν στη συνιστώμενη ηλικία.
-Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α συνιστάται να γίνεται σε 2 δόσεις μετά τον 1ο χρόνο, με ελάχιστοον μεσοδιάστημα 6 μηνών.
-Το εμβόλιο της φυματίωσης-BCG συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών, μετά από έλεγχο της φυματινοαντίδρασης Mantoux ή σύμφωνα με το φυματινικό δείκτη κάθε περιοχής. Η φυματινοαντίδραση Mantoux γίνεται στην ηλικία 1 έτους και 4-6 ετών πριν τον εμβολιασμό με BCG.
-Το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται να γίνεται μια φορά ετησίως, μόνο στα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (επιβαρημένα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, ανοσοκατεσταλμένα, πάσχοντα από συγγενή καρδιοπάθεια κ.α.).

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Κάθε παιδί πρέπει να επισκεφτεί τον παιδίατρό του στην ηλικία των 11 ετών για να καταγραφεί στην ειδική σελίδα του βιβλιαρίου η εμβολιαστική του κατάσταση (ποια εμβόλια έχει κάνει, ποια του υπολείπονται κλπ.).

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας