Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-04-10 16:12:54 +0300 Ανάλογα με τον εισβολέα, για ξέγνοιαστες πασχαλινές διακοπές! Πρώτες βοήθειες για τσιμπήματα

Πρώτες βοήθειες για τσιμπήματα

Πρώτες βοήθειες για τσιμπήματα 470 900
Ανάλογα με τον εισβολέα, για ξέγνοιαστες πασχαλινές διακοπές!

'Aνοιξη! Οι πρώτες βόλτες στη φύση είναι εδώ. Προσοχή όμως, γιατί για ένα μικρό παιδί που παίζει ανέμελο, μπορεί να καταλήξει σε κλάμα ή στο ιατρείο. 

Δεν είναι όλα τα τσιμπήματα αθώα. Κάποιες φορές όπως όταν τα συμπτώματα δεν δείχνουν να υποχωρούν, χρειάζονται ιατρική φροντίδα άμεσα.  

Ελαφρά τσιμπήματα: Στα ελαφρά τσιμπήματα αρκεί ένα καλό πλύσιμο με κρύο νερό, ενώ η φαγούρα μπορεί να ανακουφιστεί με κρύες κομπρέσες ή πλύση με διάλυμα μπέικιν σόδα. 

Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας: Προληπτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια κρέμα με εντομοαπωθητική δράση. Τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο, πόνος ή φαγούρα είναι τα κύρια συμπτώματα στο σημείο του τσιμπήματος που μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες έως και μέρες. Κατά το τσίμπημα η μέλισσα αφήνει το κεντρί της στο δέρμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αν τσιμπήσει το παιδί μέλισσα ή σφήκα είναι να αφαιρέσουμε το κεντρί. Το κεντρί μπορεί να αφαιρεθεί με ένα τσιμπιδάκι. Πιέζοντάς το με το χέρι υπάρχει περίπτωση να μπει πιο βαθιά. Στη συνέχεια πλένουμε την περιοχή με νερό ή με αμμωνία. Τοποθετούμε στην περιοχή πάγο για να μειώσουμε τον πόνο και να περιορίσουμε το πρήξιμο. Αν γνωρίζουμε ότι το παιδί είναι αλλεργικό σε τσιμπήματα μέλισσας ή σφήκας ή αν πρόκειται για πολλαπλά τσιμπήματα τότε ζητάμε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τσίμπημα τσούχτρας: Έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς πρήξιμο, πόνος και φαγούρα παρουσίαζονται στο σημείο που ήρθε σε επαφή με την τσούχτρα. Στην αρχή απομακρύνουμε τα πλοκάμια της τσούχτρας. Προσοχή: ποτέ με γυμνά χέρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πετσέτα ή να γεμίσουμε την χούφτα μας με άμμο και να τρίψουμε το σημείο. Στην συνέχεια πλένουμε την περιοχή με οινόπνευμα ή αμμωνία και αλατόνερο-όχι νερό της βρύσης. Τέλος αλείφουμε την περιοχή με μια κορτιζονούχο αλοιφή. Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και αν δεν υποχωρούν ίσως να χρειαστεί ένεση κορτιζόνης. Σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όπως δύσπνοια και ιδρώτας απαιτείται ιατρική φροντίδα.

Δάγκωμα αράχνης ή σκορπιού: Έντονη κοκκινίλα και εντονότατος τοπικός πόνος εμφανίζεται στο μέρος του δαγκώματος από αράχνη ή σκορπιό. Μετά από δάγκωμα αράχνης ή σκορπιού βάζουμε το άτομο να ξαπλώσει, με το δαγκωμένο μέρος στη χαμηλότερη θέση σε σχέση με την καρδιά. Δένουμε με επίδεσμο την περιοχή 5 εκ. περίπου πάνω από το σημείο δαγκώματος, τόσο σφιχτά όσο να χωράει ένα δάχτυλο κάτω από τον επίδεσμο. Πάνω από το δάγκωμα βάζουμε πάγο τυλιγμένο σε πανί. Σε περίπτωση  δαγκώματος αράχνης ή σκορπιού μετά τις πρώτες βοήθειες καλούμε πάντα ιατρική βοήθεια.

Yπάρχει κάποια αλοιφή με ήπια μορφή αμμωνίας για το μωρό σε περίπτωση τσιμπήματος;
Μια αλοιφή με ήπια μορφή αμμωνίας για το μωρό σε περίπτωση τσιμπήματος είναι η Fenistil σε μορφή τζελ. Υπάρχει και σε σιρόπι.

Πότε πρέπει να πάω το παιδί στον γιατρό;
Εάν δούμε ότι τα συμπτώματα κάποιου τσιμπήματος δεν υποχωρούν τότε πρέπει να πάμε κατευθείαν στο γιατρό ή την πλησιέστερη ιατρική μονάδα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας