Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-23 13:51:26 +0300 O Σύμβουλος Εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας σύγχρονης και καλά πληροφορημένης κοινωνίας που είναι σε θέση να αποκτήσει το μέλλον που της αξίζει. Σύμβουλος Εκπαίδευσης

Σύμβουλος Εκπαίδευσης

Σύμβουλος Εκπαίδευσης 470 900
Άρθρο από Νανά Τσουμάκη
O Σύμβουλος Εκπαίδευσης μπορεί  να συμβάλει στη δημιουργία μιας σύγχρονης και καλά πληροφορημένης κοινωνίας που είναι σε θέση να αποκτήσει το μέλλον που της αξίζει.

Τι είναι o Σύμβουλος Εκπαίδευσης;

Ο  Σύμβουλος Εκπαίδευσης είναι εκπαιδευτικός που μέσα από την επαγγελματική του σταδιοδρομία και κατάλληλες, εξειδικευμένες σπουδές είναι σε θέση να παρέχει  καθοδήγηση, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, σε  εκπαιδευτικούς οργανισμούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές.
Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης μπορεί να εργαστεί είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Βασικός του στόχος, στα πλαίσια συνεργασίας του με εκπαιδευτικούς οργανισμούς, είναι να διασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ούτως ώστε οι επιλογές που κάνει ο εκπαιδευτικό οργανισμός  να είναι εποικοδομητικές και εύστοχες στο εκπαιδευτικό του έργο. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει θέματα οργάνωσης, συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, υλοποίηση καινοτόμων ιδεών σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε εκπαιδευτικού οργανισμού και της κάθε εποχής. Στην Αμερική αλλά και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες ο ρόλος του, στο χώρο της εκπαίδευσης, είναι καθιερωμένος εδώ και χρόνια, ενώ στην Ελλάδα ο ρόλος του ,ακόμα, δεν είναι διαδεδομένος.

Τι μπορεί να προσφέρει ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης σε γονείς, μαθητές και φοιτητές;
Ο κύριος ρόλος του Συμβούλου Εκπαίδευσης είναι να ακούει, να καταγράφει, να αποκωδικοποιεί και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης θεμάτων που αφορούν την εκπαίδευση. Στόχος είναι, μέσα από συζητήσεις, να απαντηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ερωτήματα και να δοθούν λύσεις σε προβλήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Συχνές ερωτήσεις στο Σύμβουλο Εκπαίδευσης από τους γονείς είναι:

  • Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στο σχολείο;
  • Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στα μαθήματα;
  • Έχει το παιδί μου μαθησιακές δυσκολίες;
  • Δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο; Ιδιαίτερα ή φροντιστήριο;
  • Ποια πρέπει να είναι η σχέση του γονιού με το σχολείο;
  • Με ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες  να ασχοληθούν τα παιδιά μου;
  • Πώς μπορώ να κάνω το παιδί μου να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία;

Επιπλέον ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης μπορεί  να συμβάλει στη δημιουργία μιας σύγχρονης και καλά πληροφορημένης κοινωνίας που είναι σε θέση να αποκτήσει το μέλλον που της αξίζει. Απώτερος σκοπός του είναι να παρέχει έγκυρες πληροφορίες σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική σταδιοδρομία, των νέων παρουσιάζοντάς τους - αν είναι δυνατόν - όλες τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό το πετυχαίνει συζητώντας με τους νέους για θέματα σπουδών (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό), τους βοηθάει στην δημιουργία άρτιου βιογραφικού, τους προετοιμάζει για συνεντεύξεις (επαγγελματικές και ακαδημαϊκές) και κυρίως «ξεκαθαρίζει το τοπίο» ως προς τις επιλογές που έχουν στον επαγγελματικό τομέα.
Στην εποχή που ζούμε, που τα δεδομένα όλων μας έχουν αλλάξει, που η παγκοσμιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες είναι μέρος της ζωής μας ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης αποτελεί  «στήριγμα» και «συντροφιά» στη διαδικασία εκπαίδευσης του παιδιού, του νέου.

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας