Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-30 13:50:19 +0200 Ένα 4χρονο αγόρι έλαβε θεραπεία για αναιμία Blackfan-Diamond (BDA) με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου της αδελφής του. Σώθηκε χάρη στην αδελφή του

Σώθηκε χάρη στην αδελφή του

Σώθηκε χάρη στην αδελφή του 470 900
Ένα 4χρονο αγόρι έλαβε θεραπεία για αναιμία Blackfan-Diamond (BDA) με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου της αδελφής του.
Η μεταμόσχευση έγινε στις 25 Απριλίου στο Νοσοκομείο del Niño Jesús της Μαδρίτης, ένα από τα πιο σημαντικά παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Είναι η πρώτη μεταμόσχευση στη χώρα αυτή για την αντιμετώπιση της BDA με κρυο-συντηρημένο δείγμα από μια οικογενειακή τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση, την Μεγαλύτερη Οικογενειακή Τράπεζα Κυττάρων στην Ισπανία, την Crio-Cord, θυγατρική του Ομίλου Cryo-Save. Η θεραπεία αυτή διεξήχθη χάρη στο Πρόγραμμα Δωρεάν Φύλαξης-Δωρεάς της Cryo-Save, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν φύλαξης βλαστικών κυττάρων, σε οικογένειες που επιθυμούν να αποθηκεύσουν τα βλαστικά κύτταρα αίματος και ιστού ομφαλίου λώρου του νεογέννητου παιδιού τους, για ένα μέλος της οικογένειας που έχει διαγνωστεί με κάποια σοβαρή ασθένεια, η οποία μπορεί να θεραπευτεί με τη χρήση βλαστικών κυττάρων.

Η μεταμόσχευση ήταν επιτυχής και το παιδί αναμένεται να έχει μια φυσιολογική ανάκαμψη. Αυτή η πρωτοποριακή θεραπεία στην Ισπανία μπορεί να σημάνει μια ριζική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του παιδιού, καθώς από τη γέννησή του απαιτούνταν τακτικές μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων. «Μέχρι τη μεταμόσχευση η ζωή μας ήταν αφιερωμένη σε αυτές τις μεταγγίσεις. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, αφού τώρα ο γιος μας θα είναι σε θέση να ζήσει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή», δήλωσε η Ελένα, η μητέρα του αγοριού.  Οι γονείς είχαν μόλις ανακαλύψει σχετικά με τη δυνατότητα αυτής της θεραπείας την περίοδο που η Ελένα ήταν έγκυος στην κόρη της, η οποία σήμερα είναι ο δότης αίματος ομφάλιου λώρου. Δεν δίστασαν ούτε για μια στιγμή. «Είχαμε την ευκαιρία να θεραπεύσουμε τον γιο μας, αν το δείγμα ήταν συμβατό και δεν θα μπορούσαμε να παραιτηθούμε από αυτό», είπε. «Η κόρη μας θα είναι πολύ χαρούμενη όταν μάθει ότι ο αδελφός της έγινε καλά χάρη σε αυτήν», πρόσθεσε.

«Η αναιμία Blackfan-Diamond είναι μια εκ γενετής ασθένεια που εμποδίζει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών, που απαιτούνται για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα», εξήγησε ο Dr. Luis Madero, επικεφαλής του Τμήματος Ογκοαιματολογίας του Νοσοκομείου Niño Jesús στη Μαδρίτη και ιατρός που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση. Μέχρι πρόσφατα, κύριες θεραπείες ήταν οι περιοδικές μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων, οι οποίες επηρεάζουν σαφώς την ποιότητα ζωής του ασθενούς και η μακροπρόθεσμη θεραπεία με κορτικοστεροειδή, η οποία δεν είναι ανεκτή σε όλες τις περιπτώσεις.

«Η μεταμόσχευση των κυττάρων του αίματος του ομφάλιου λώρου, ιδίως μεταξύ αδελφών, είναι τώρα μια συνιστώμενη θεραπευτική επιλογή για ορισμένους τύπους αιματολογικών ασθενειών, όπως στην περίπτωση αυτής της αναιμίας. Τα οφέλη για την ασθένεια αυτή, σε σχέση με άλλες θεραπείες, είναι σαφή», υποστήριξε ο Δρ Madero.

Μόλις ενημερώθηκαν από την οικογενειακή τράπεζα ότι υπήρχε η δυνατότητα της θεραπείας, η οικογένεια του παιδιού επέλεξε το πρόγραμμα «Δωρεάν Φύλαξης-Δωρεάς» στην Crio-Cord. «Η Crio-Cord μας ενημέρωσε σχετικά με την ύπαρξη αυτού του προγράμματος, όταν ζητήσαμε πληροφορίες σχετικά με την αποθήκευση αίματος από τον ομφάλιο λώρο της κόρης μας. Αφού πληρούσαμε τα απαραίτητα κριτήρια, ακολουθήσαμε τις διαδικασίες και από τη στιγμή που έγιναν δεκτές για το πρόγραμμα, λάβαμε την ευχάριστη είδηση ότι τα παιδιά μας ήταν συμβατά», δήλωσε η Ελένα. «Επιπλέον, χάρη στο πρόγραμμα, επιβεβαιώσαμε τη διάγνωση της ασθένειας, η οποία δεν ήταν σαφής μέχρι τότε», πρόσθεσε. Όλες οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ασθενή και την αδελφή του, συντονίστηκαν από τον Dr Luis Madero.

Το Πρόγραμμα Δωρεάν Φύλαξης-Δωρεάς καλύπτει επίσης την όλη διαδικασία που απαιτείται για τη μεταμόσχευση: τις αναλύσεις που απαιτούνται στο δείγμα, ώστε να εγγυηθεί η συμβατότητα με τον ασθενή που θα κάνει τη θεραπεία, το συντονισμό της θεραπείας και τη μεταφορά του δείγματος από τις εγκαταστάσεις φύλαξης της Cryo-Save στο Βέλγιο, μέχρι το νοσοκομείο όπου θα λάβει χώρα η θεραπεία, όλα δωρεάν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να εγκριθεί η εγγραφή στο Πρόγραμμα, ένα μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει διαγνωσθεί με μια ασθένεια που είναι σήμερα θεραπεύσιμη με βλαστικά κύτταρα. Θα πρέπει να είναι συγγενής πρώτου βαθμού με το νεογέννητο παιδί, του οποίου τα βλαστοκύτταρα θα συλλεχθούν και να υπάρχει η γνώμη ενός ογκολόγου ή αιματολόγου, ο οποίος συνιστά τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Σε περίπτωση που η συμμετοχή στο Πρόγραμμα έχει εγκριθεί, η οικογένεια θα λάβει τη συσκευασία συλλογής. Κατά τη στιγμή της γέννησης, το δείγμα θα συλλεχθεί, επεξεργαστεί και αποθηκευτεί μέχρι να χρειαστεί, εντελώς δωρεάν.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι και ευχαριστημένοι που έχουμε συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου αυτής της οικογένειας. Η Cryo-Save θέλει να αποδείξει τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας, όχι μόνο μέσω προγραμμάτων συνεργασίας με ερευνητές και πανεπιστήμια, αλλά και με την άμεση στήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη, μέσω αυτού του προγράμματος», δήλωσε ο Arnoud van Tulder, Διευθύνων Σύμβουλος της Cryo-Save.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας