Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-26 14:50:14 +0200 Έρευνες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του RSV Συνέπειες RSV

Συνέπειες RSV

Συνέπειες RSV 470 900
Έρευνες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του RSV

Πλήθος μελετών επιβεβαιώνει ότι οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, οφειλόμενες στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό  (RSV) σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα απώτερων επιπλοκών από το αναπνευστικό, όπως τον υποτροπιάζοντα συριγμό ή και το άσθμα, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν το παιδί  και την οικογενειά του τουλάχιστον έως την εφηβική του ηλικία.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Ελλάδα έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν περάσει σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού από RSV παρουσίασαν σε σχολική ηλικία άσθμα σε αυξημένο ποσοστό. Συγκεκριμένα εμφάνισαν άσθμα σε ποσοστό 57%, όταν το ποσοστό στην Ελλάδα στο γενικό πληθυσμό είναι μικρότερο του 10%.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι η εμφάνιση άσθματος στην παιδική ηλικία σχετιζόταν  με το άρρεν φύλο, τον ελλιπή μητρικό θηλασμό (διάρκειας <3 μηνών), και άλλους παράγοντες όπως π.χ. το παθητικό κάπνισμα.1

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διεξήχθη σε πάνω από 400 παιδάκια με σκοπό να επαληθεύσει την υπόθεση ότι τα παιδάκια που προφυλάσσονται αποτελεσματικά από τον RSV έχουν πέρα των βραχυπρόθεσμων ωφελειών, και μειωμένη εμφάνιση υποτροπιάζοντος συριγμού για τα επόμενα 2 χρόνια κατά τα οποία και παρακολουθήθηκαν.

Πράγματι η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που είχαν προφυλαχθεί έναντι του ιού με το κατάλληλο μονοκλωνικό αντίσωμα (palivizumab) εμφάνισαν μείωση στη συχνότητα εμφάνισης τέτοιου είδους συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, περίπου κατά 50% σε σχέση με όσα δεν είχαν προφυλαχθεί.2

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Cassimos et al, Pediatrics International (2008) 50, 51–56

2. Simoes et al, J Pediatr 2007;151:34-42

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας