Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-03 11:58:18 +0200 Ο Executive Chef Κυριάκος Μελάς μιλά στη Βάλια Κουρκουμέλη για την πρώτη Σχολή Μαγειρικής για Παιδιά Συνέντευξη του chef Κυρ. Μελά

Συνέντευξη του chef Κυρ. Μελά

Συνέντευξη του chef Κυρ. Μελά 470 900
Η πρώτη Σχολή Μαγειρικής για παιδιά στην Αθήνα. Γιατί που ξέρετε μπορεί να μεγάλωνετε ένα μικρό chef ...

Πως είναι τα παιδιά σαν σεφ (... χαρακτηριστικά ... )
Τα παιδιά σαν σεφ έχουν ένα μεγάλο προνόμιο: το αγαθό της ηλικίας τους! Έτσι,δεν αναλώνονται σε γαστρονομικούς τύπους και σε σελίδες συνταγών, παρά μόνο, έχοντας για εφόδιο την πρώτη ύλη, χρησιμοποιούν στο ακέραιο τον αυθορμητισμό τους, την φρεσκάδα τους, την παιδική τους φαντασία καθώς και την αστείρευτη διάθεση για παιχνίδι συνδιασμένη με την χαρά της δημιουργίας.

                                                 "Η μαγειρική είναι τέχνη ..."

Πολύ λένε ότι η μαγειρική είναι τέχνη... Είναι τελικά και ένας τρόπος μάθησης;  Αλλά και ένας κοινός τόπος συνάντησης παιδιού – γονέα;
Την μαγειρική προσωπικά την αντιλαμβάνομαι και την αντιμετωπίζω ως τέχνη. Η μαγειρική είναι τέχνη ... για μας τους ενήλικες που την κατανοούμε και την βλέπουμε έτσι! Στο χέρι μας είναι φυσικά να μεταλαμπαδεύσουμε αυτήν την αίσθηση και στα παιδιά μας! Έτσι,η τέχνη της μαγειρικής μετουσιώνεται σε μάθηση: μαθαίνουμε, εμείς και τα παιδιά μας να σεβόμαστε την πρώτη ύλη, τα δώρα της φύσης δηλαδή,να εξοικειωνόμαστε με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να τα συνδυάσουμε προς όφελος της σωματική  και της ψυχική μας υγείας. Καθώς επίσης να βρίσκουμε δημιουργικές διεξόδους στην καθημερινότητά μας. Πιστεύω ότι τίποτε άλλο δεν θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τον γονέα και το παιδί σε καθημερινή βάση, σπάζοντας κυριολεκτικά το  στερεότυπο του γονέα-υποβολέα και του παιδιού-θεατή.

                   "Το ταλέντο ενός παιδιού διαφαίνεται από την προσχολική ηλικία ... "

Η μαγειρική θέλει ταλέντο;  Μπορεί ένα παιδί να έχει έφεση από μικρό ή καλλιεργείται;
Με την μαγειρική μπορεί να ενασχοληθεί και να δημιουργήσει οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική, απαιτεί απλά διάθεση και μεράκι. Η μαγειρική όμως ως τέχνη ξεφεύγει κάπως από τα στενά όρια του επίκτητου. Το ταλέντο είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που είναι εξοικειωμένος με την μαγειρική, σε αυτόν που την καλλιεργεί καθημερινά και σε αυτόν που καλλιτεχνεί κι εκφράζεται μέσω αυτής. Μην ξεχνάμε το γεγονός ότι στην παιδική ηλικία (ήδη από την προσχολική) εμφανίζονται οι ιδιαίτερες τάσεις και τα ταλέντα των παιδιών, γιατί όχι κι ενός μελλοντικού, λαμπρού σεφ;

Πολλοί γονείς δεν προτρέπουν τα παιδιά να ασχοληθούν με την κουζίνα γιατί φοβούνται τις ζημιές κτλ. Πώς ενεργούμε όταν ένα παιδί κάνει μια ζημιά;
Θα τολμήσω να πω πως είναι λάθος μεγάλο των γονέων να μην προτρέπουν τα παιδιά τους να ενασχοληθούν με κάτι δημιουργικό, διασκεδαστικό και χαλαρωτικό συνάμα .... και η μαγειρική στην κουζίνα μπορεί να τα προσφέρει αυτά όπως και πολλά άλλα, και στους μικρούς και στους μεγάλους φίλους της. Μπορεί για παράδειγμα να διδάξει στον γονέα τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθεί στο παιδί του σε περίπτωση που αυτό κάνει κάποια ζημιά στην κουζίνα. Το πρώτο βήμα ήδη έχει γίνει:ο γονέας αντιλαμβάνεται ότι η κουζίνα είναι ένας χώρος δημιουργίας κι έκφρασης,όπου όλα επιτρέπονται,ακόμα και τα λάθη!Κάνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε το περιβάλλον της κουζίνας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές για το παιδί και να τον εμπνέει. Σε δύσκολες καταστάσεις,όπως σε περίπτωση ζημιάς,δρα με περίσσεια προσοχή και με πνεύμα συγκαταβατικό. Είναι λάθος τραγικό το παιδί να αποθαρρυνθεί από ένα λάθος χειρισμό ή μια απροσεξία του, εξαιτίας της δικιάς μας αυστηρότητας και αναλγησίας. Γι αυτό το λόγο υπάρχει η σχολή μαγειρικής για παιδιά το Kids Cooking Club, ένας χώρος, όπου τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν, να διασκεδάσουν, να μάθουν μα πάνω από  όλα  να αυτενεργήσουν. Με  ειδική καθοδήγηση από παιδαγωγούς  με εξειδίκευση στην εμψύχωση μαγειρικής έκφρασης, με chefs, καθώς και  διατροφολόγους και με ανθρώπους που ασχολούνται καθημερινά με τα παιδια και δίνου εγγυημένα τον καλύτερο τους εαυτό τους, προσφέρουμε όλη μας την γνώση και την αγάπη στα παιδά σαν να ειναι δικά μας..
 
                  Τα παιδιά μαγειρεύουν ζωντάνα


Από  την άλλη μερια  μπορείτε να μας πείτε μικρά tips για να φέρουν οι γονείς τα παιδιά στην κουζίνα ...
Τα παιδιά χαρακτηρίζονται εκ φύσεως από μια τάση περιέργειας κι εξοικείωσης με το περιβάλλον τους. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αντιληφθεί και να «εκμεταλλευτεί» κάθε γονιός που θα ήθελε το παιδί του να ασχοληθεί με την μαγειρική. Η κουζίνα μπορεί να αποτελέσει για το παιδί τον κατεξοχήν χώρο δράσης και δημιουργίας, όπου εκεί να ξετυλίξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να εκφράσει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλλιεργήσει τον λόγο και το πνεύμα του. Να παίξει,να διασκεδάσει, να χαλαρώσει,να φανταστεί,να δημιουργήσει. Μέσα σε ένα κόσμο φανταστικό,ιδεατό και ευχάριστο,το παιδί θα μάθει να συμπεριφέρεται σωστά προς τα αντικείμενα (πρώτες ύλες,τα αναγκαία εργαλεία προπαρασκευής και σύνθεσής τους,χρήση ηλεκτρικών και μη συσκευών,κλπ.) ,τις αισθήσεις (διάφορες γεύσεις και οσμές,συνδυασμός τροφών,γαστρονομικές δημιουργίες,κλπ.) και τα πρόσωπα (πώς κινούμαστε μέσα στην κουζίνα,ειδικά όταν υπάρχουν κι άλλοι μέσα σ’αυτήν,πώς να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και πώς να συνεργαζόμαστε με τους άλλους,κλπ.)

Τι είναι αυτό που μαθαίνει κάποιος από τα παιδιά;
Πώς να παραμένει κι αυτός πάντα παιδί!
Τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα να απλοποιούν το περιβάλλον τους,να εξοικειώνονται πλήρως με αυτό,να εκφράζονται ελεύθερα κι αυθόρμητα. Το παραμικρό στα χέρια τους μπορεί να μετουσιωθεί σε παιχνίδι,χαρά,δημιουργία...Τι καλύτερο για κάποιον που θέλει να ξανανιώσει,να ξεφύγει,έστω και λίγο,από την καθημερινότητα,να χαλαρώσει,να χαμογελάσει,να δει την ζωή διαφορετικά..;

Γνωρίστε το kids cooking club

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας