Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-02 13:28:40 +0200 Μια πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη παράσταση που παίζεται στις αίθουσες ενός σχολείου. Συνέντευξη του Στέλιου Χλιαρά

Συνέντευξη του Στέλιου Χλιαρά

Συνέντευξη του Στέλιου Χλιαρά 470 900
Σαν περιπλανώμενος θίασος του σήμερα, η θεατρική παράσταση "μια φωνή μυστήριο" τρυπώνει στις σχολικές αίθουσες. Χρειάζεται μόνο ένα τζάκι που μετατρέπεται σε κουζίνα και τρεις νέοι ηθοποιοί με κύριο χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τα π...


Λίγα λόγια για το έργο
24 Δεκεμβρίου:
Μια χαριτωμένη γιαγιά ακούει τρομακτικές φωνές. Φοβάται ότι κάποιος καλικάντζαρος έχει τρυπώσει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. -Που να ‘ξερε!- Πανικόβλητη παίρνει τηλέφωνο σε μια εταιρεία ντεντέκτιβ για να λύσουν το μυστήριο. -Λάθος κίνηση- Ιδιοκτήτης της –δήθεν- εταιρίας ένας αληθινός καλικάντζαρος. Γεμάτος κακία βγαίνει -χρόνια τώρα- στη γη για να καταστρέψει το ″Πνεύμα των Χριστουγέννων″. Φέτος βρίσκει την κατάλληλη ευκαιρία για να το πιάσει και…στέλνει στο σπίτι της γιαγιάς τον αφελή -και κατά βάθος καλόκαρδο- βοηθό του, μεταμφιεσμένο φυσικά!
Αρχίζει το μεγάλο μπέρδεμα. -Ωχ!- Οι μέρες περνάνε. Οι μυστηριώδεις φωνές συνεχίζονται. Μια δυνατή φιλία αναπτύσσεται…Υπάρχει όντως το ″Πνεύμα των Χριστουγέννων″; Και αν όχι, η φωνή μέσα από το τζάκι σε ποιόν τελικά ανήκει;…..


Πρόκεται για μια ζεστή χριστουγεννιάτικη ιστορία μυστηρίου, με πολύ χιούμορ και φαντασία, με τρεις ηθοποιούς κι ένα μαγικό τζάκι – σκηνικό, που αλλάζει και ανατρέπει τα πάντα!

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του έργου;
Θα πάμε πολλά χρόνια πίσω, τότε που πρωτοάκουσα ιστορίες για καλικάνζαρους...Πρέπει να ήταν τέλος της δεκαετίας του '80 και μάλλον εκείνη την εποχή προβλήθηκε και η ταινία “γκρέμλινς” (για όσους θυμούνται..) Γιατί το λέω αυτό; Γιατί τότε, για κάποιο λόγο, συνέδεσα στο μυαλό μου τα γκρέμλινς με τους καλικάντζαρους και πίστευα ότι ναι μεν εμφανίζονται τα χριστούγεννα στη γη, αλλά όλο τον υπόλοιπο χρόνο κυκλοφορούν -ως άλλα γκρέμλινς- ανάμεσά μας! Το ερώτημά μου ήταν γιατί κανένας δεν τους έχει δει. Οπότε σκέφτηκα ότι μάλλον μεταμφιέζονται... Έτσι λοιπόν πριν από 3 χρόνια ξαναθυμήθηκα αυτή την ιστορία και σκέφτηκα ότι θα είχε πολλλή πλάκα οι καλικάντζαροι να μεταμφιέζονται σε μυστικούς πράκτορες και να παρακολουθούν τους ανθρώπους με σκοπό να βρουν το πνεύμα των χριστουγέννων...Κι έτσι σιγά σιγά άρχισε να πλάθεται η ιστορία.

Υπάρχει τελικά το «Πνεύμα των Χριστουγέννων»;
Η απάντηση δίνεται μέσα από την παράστασή μιας και ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Δε θέλουμε να δώσουμε έτοιμες απαντήσεις γιατί πιστεύουμε στην προσωπική κρίση και άποψη του παιδιού. Άλλωστε όλα είναι σχετικά. Το πνεύμα των χριστουγέννων είναι για τον καθένα μας κάτι ξεχωριστό. Εμένα μου έρχεται μια εικόνα πάλι από τα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι την ημέρα των χριστουγέννων να βαδίζω στο δρόμο προς την εκκλησία μόνος μου, από τις πέντε το πρωί και όταν έμπαινα μέσα κοίταζα το σκοτάδι από τα παράθυρα του τρούλου. Όσο περνούσε η ώρα, σιγά-σιγά ξημέρωνε και όταν βγαίναμε έξω από την εκκλησία, ήταν πια μέρα και ανταλλάσαμε όλοι μαζί ευχές... Όλη αυτή η μυσταγωγική μετάβαση από το σκοτάδι στο φως και από το εγώ στο εμείς, κρύβει μέσα της τη μαγεία των χριστουγέννων.

                         "Δίνει την αίσθηση του περιπλανόμενου θιάσου"

Είναι ίσως η πρώτη φορά που αντί να έρχονται τα παιδιά στο θέατρο, πάει το θέατρο στα παιδιά…Πώς σας ήρθε αυτή η πρωτότυπη ιδέα;
Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα δεν είναι δική μου αν και πολύ θα το ήθελα. Παρ' όλα αυτά είναι κάτι που μας αρέσει πάρα πολύ γιατί δίνει την αίσθηση του περιπλανόμενου θιάσου που κάθε μέρα ψάχνει ένα νέο “σπιτικό” να στήσει την παράστασή του. Τα σχολεία που μας φιλοξενούν, έχουν την ευκαιρία να δούν μία παράσταση χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται με λεωφορεία σε θέατρα που είναι μακρυά από το χώρο τους.

Ποιός είναι ο σκοπός σας;
Άμεσος στόχος είναι να πάει καλά η συγκεκριμένη παράσταση και να είναι μια ευχάριστη εμπειρία τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς και τους δασκάλους. Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία κι άλλων παιδικών παραστάσεων που να καλύπτουν ηλικιακά όχι μόνο το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, αλλά και το γυμνάσιο-λύκειο. Θα ήταν για μας ευλογία αν καταφέρουμε κάποτε να δημιουργήσουμε πολλές μικρές ομάδες ηθοποιών που θα παίζουν σε περισσότερες από μία παραστάσεις και με αυτές να κάνουμε περιοδείες σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος ειδικά για τα παιδιά που ζούν  στην επαρχία θα είναι μία πραγματικά μοναδική εμπειρία!

Πώς γίνεται μια θεατρική παράσταση να χωρέσει σε μια σχολική αίθουσα ή σε ένα παιδότοπο; 

Το “μια φωνή μυστήριο” είναι μια παράσταση με υψηλά στάνταρ και με προσοχή στη λεπτομέρεια. Έχει ένα πολυμορφικό σκηνικό που ενώ αρχικά είναι τζάκι, μετά σπάει και μετατρέπεται σε άλλα δύο σκηνικά: μία κουζίνα και ένα υπόγειο χώρο όπου ζούν οι καλικάντζαροι. Αυτό από μόνο του απαιτεί ένα σχετικά άνετο χώρο για να λειτουργήσει σωστά. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και ο απαιτούμενος χώρος για να κάθονται άνετα τα παιδιά. Συνήθως στα σχολεία που δεν διαθέτουν αίθουσα εκδηλώσεων, η παράσταση γίνεται στη μεγαλύτερη αίθουσα ή σε κάποια σάλα.  Αν δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν όλα τα παιδιά εκεί, τότε δίνουμε μία παράσταση για τα μισά παιδιά και άλλη μία για τα υπόλοιπα.

Οι διευθυντές των σχολείων και οι δάσκαλοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά σας αυτή;
Η παράσταση παίζεται για δεύτερη χρονιά φέτος. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ανταπόκριση που είχε η προσπάθειά μας κυρίως από τη μεριά των δασκάλων. Ήδη από τον Σεπτέμβρη μάς παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτάνε αν θα συνεχιστεί και φέτος.

Πόση ώρα διαρκεί η παράσταση;
Πενήντα λεπτά με μία ώρα περίπου γιατί στο τέλος υπάρχει μία έκπληξη που διαφέρει από παράσταση σε παράσταση, οπότε η διάρκεια είναι σχετική!

Ποιά είναι η αντίδραση των παιδιών;
Όσο προχωρά η πλοκή, τόσο περισσότερες είναι οι αντιδράσεις! Από γέλια και τσιρίδες φόβου, μέχρι λύπη και αγωνία για την λύση του μυστηρίου. Υπάρχουν όμως και πολλές αντιδράσεις από τους μεγάλους. Είναι  μία παράσταση με ιδιαίτερο χιούμορ και ρυθμό, που μπορεί άνετα να την παρακολουθήσει και κάποιος ενήλικας.

Πριν πόσο καιρό πρέπει να σας ενημερώσει κάποιος για να πραγματοποιηθεί η παράσταση στο δήμο του ή το σχολείο;
Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα! Επείδη η παράσταση θα παίζεται για έναμιση μήνα μόνο, είναι καλό ο προγραμματισμός να είναι έγκαιρος.

Είστε μια ομάδα νέων ηθοποιών. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο και όχι με μια παράσταση για μεγάλους;
Ασχολούμαι με παιδιά από το 1999, αρχικά ως ομαδάρχης στο σώμα Ελλήνων προσκόπων, αργότερα ως στέλεχος ιδιωτικών κατασκηνώσεων και τα τελευταία χρόνια και ως animaiteur σε παιδικά πάρτυ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το παιδικό θέατρο το κάνω, όχι απλά ως επιλογή, αλλά ως συνέχεια μίας ουσιαστικής σχέσης που έχω με τα παιδιά. Νομίζω πως ό,τι κι αν κάνω στη ζωή μου, η παιδική ψυχαγωγία, με οποιαδήποτε μορφή, θα είναι πάντα στις προτεραιότητές μου.

"Πιστεύω σε ένα θέατρο συμμετοχής και επικοινωνίας. Και νομίζω ότι οι παραστάσεις με τα παιδιά είναι ένα μεγάλο σχολείο για μας"

Η Ξένια Καλογεροπούλου δήλωσε σε συνέντευξή της «Είναι λάθος να νομίζει κάποιος ότι το να κάνει παιδικό θέατρο είναι πιο εύκολο».  Είναι άραγε το παιδικό κοινό και το πιο απαιτητικό;
Είναι πιο ειλικρινές. Πιο τίμιο. Πιο συναισθηματικό. Δεν αρέσει κάτι στα παιδιά; Το λένε. Τους αρέσει; Δεν σε αφήνουν να φύγεις. Εγώ λατρεύω τα παιδιά, γιατί είναι ζωντανό κοινό. Συμμετέχουν. Αυτό φυσικά μας δυσκολεύει γιατί έχουμε μάθει στα εύκολα. Εγώ παίζω κι εσύ θεατή θα κάτσεις να με ακούσεις. Λάθος. Δεν είναι έτσι και το αποδεικνύουν τα παιδιά. Πιστεύω σε ένα θέατρο συμμετοχής και επικοινωνίας. Και νομίζω ότι οι παραστάσεις με τα παιδιά είναι ένα μεγάλο σχολείο για μας.

Τι προσφέρει στα παιδιά η επαφή τους από τόσο μικρή ηλικία με το θέατρο;
Αν εννοείτε το δημοτικό είναι ήδη προχωρημένη ηλικία. Αστειεύομαι φυσικά αλλά θα πρέπει να σας πω ότι τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, γίνονται παραστάσεις ακόμα και για παιδιά βρεφικής ηλικίας. Και δεν είναι τυχαίο,  γιατί το θέατρο είναι ένα θέαμα όπου συμβάλει στην ανάπτυξη της  φαντασίας του παιδιού και στην επαφή του με διαφορετικούς κόσμους και πραγματικότητες. Κάθε παράσταση είναι και ένα ταξίδι. Ταξίδι στη φαντασία, ταξίδι στην περιπέτεια, ταξίδι στο άγνωστο. Όταν τελειώνει μία παράσταση, τα παιδιά φεύγουν έχοντας κάνει μια βουτιά στη γνώση, χωρίς αυτό να σημαίνει ηθικοδιδακτισμούς και δήθεν ηθικά μηνύματα. Το καλό παιδικό θέατρο, μέσω της μίμησης και της ταύτισης με τα όσα γίνονται επί σκηνής, μπορεί να αποτελέσει για το παιδί μία βιωματική εμπειρία που θα τη θυμάται για πολλά χρόνια.

Θεωρείτε ότι το θεατρικό παιχνίδι θα έπρεπε να αποτελεί μάθημα στα σχολεία, όπως τα καλλιτεχνικά και η γυμναστική;
Είναι αλήθεια ότι η καλλιτεχνική αγωγή στη χώρα μας είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ακόμα και η ζωγραφική ή η μουσική που γίνεται στα σχολεία (όχι μόνο στα δημοτικά), μετατρέπεται συχνά στην “ώρα του παιδιού”, σε μια ευκαρία δηλαδή για να χαθεί το μάθημα και οι μαθητές να κάνουν ό,τι θέλουν. Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση. Αναμφίβολα πάντως το θεατρικό παιχνίδι, εφόσον γίνεται από τους κατάλληλους ανθρώπους, θα έπρεπε να αποτελεί μάθημα στο σχολείο. Συμβάλει στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, στην ανάπτυξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης, στη γνωριμία του παιδιού με τον περιβάλλοντα χώρο, στην εξωστρέφεια, στη χαλάρωση, τη δημιουργικότητα. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι γονέων που με ιδιωτική πρωτοβουλία οργανώνουν μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού, στα σχολεία, κυρίως τα σαββατοκύριακα. Ελπίζω να αποτελέσουν παράδειγμα και ο “ιός” του θεατρικού παιχνιδιού να εξαπλωθεί!

Μετά από τη χριστουγεννιάτικη ιστορία «Μια φωνή μυστήριο», θα υπάρξει και συνέχεια;
Η επόμενη παραγωγή που ετοιμάζουμε είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την αξία της φιλίας και τη δύναμη της παιδικής φαντασίας. Ο τίτλος της παράστασης είναι “το Γκρούφαλο, ένας φανταστικός φίλος” και μιλάει για ένα ποντικάκι που για να σωθεί από τους κινδύνους του δάσους, πλάθει με τη φαντασία του ένα τέρας και τελικά γίνονται φίλοι. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο φανταστικός φίλος κάποια στιγμή παρουσιάζεται και....

Πού μπορεί να σας βρει κάποιος ενδιαφερόμενος;
Με ένα mail στο brrrondo@yahoo.gr ή με ένα τηλέφωνο στα 6973526286, 6948605826 η θεατρική παράσταση "Μια φωνή μυστήριο" μπορεί να έρθει και στο δικό σας σχολείο....

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας