Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-15 16:39:34 +0200 Ο στοματικός έρπης οφείλεται σε ιό και παραμένει στον οργανισμό σε ενεργή ή λανθάνουσα κατάσταση. Στοματικός έρπης

Στοματικός έρπης

Στοματικός έρπης 470 900
Ο απλός, στοματικός έρπης είναι μια από τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις που εμφανίζουν τα παιδιά, μεταδίδεται εύκολα και αν εμφανιστεί για μια φορά, υπάρχει για χρόνια στον παιδικό οργανισμό.

Τι προκαλεί ο στοματικός έρπης;
Εξελκώσεις, φυσαλίδες και οίδημα στο εσωτερικό του στόματος και των χειλιών. 

Πώς μεταδίδεται;
Ο στοματικός έπρης μεταδίδεται με την επαφή, συνήθως με το φιλί. Βέβαια, τα πιο πολλά μωρά διαθέτουν μητρικά αντισώματα που τα προστατεύει από τον έρπητα μέχρι την ηλικία των έξι μηνών και η ευαισθησία σε αυτόν εκδηλώνεται κατόπιν. Η πρώτη φορά που το παιδί θα εκδηλώσει τον έρπητα, η μόλυνση ονομάζεται «πρωτοπαθής έρπης». 

Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Πόνος, οίδημα, κοκκινίλα στα ούλα, φουσκάλες μέσα στο στόμα και έντονη ροή σάλιου. Επίσης, το παιδί ενδέχεται να εμφανίσει πυρετό, πονοκέφαλο, να είναι ευερέθιστο, να μην θέλει να φάει και οι λεμφαδένες του να είναι διογκωμένη για ένα διάστημα (περίπου μια εβδομάδα). Τα συμπτώματα του στοματικού έρπητα μπορεί να εμφανίζονται με ήπια μορφή, οπότε ενδέχεται η λοίμωξη να περάσει απαρατήρητη. 

Πότε εμφανίζεται ο στοματικός έρπης;
Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί ο «πρωτοπαθής έρπης» στο παιδί, θα φέρει τον ιό όπως σε λανθάνουσα, όπως ονομάζεται, κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα ενεργοποιείται και ο έρπης θα εμφανίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Όταν λοιπόν το παιδί βιώνει έντονο άγχος, είναι πολύ κουρασμένο, έχει κάποιον τραυματισμό στο στόμα, πάθει ηλιακό έγκαυμα ή έχει κάποια αλλεργική αντίδραση, ο ιός μπορεί να μπει σε λειτουργία και να προκαλέσει αυτό που ονομάζεται «δευτεροπαθής ερπητική λοίμωξη». 

Υπάρχει θεραπεία;
Η οποιαδήποτε συμπτωματολογία που να παραπέμπει σε απλό στοματικό έρπη, πρέπει να μας οδηγεί στον παιδίατρο, ο οποίος θα κρίνει την κατάσταση και θα μας προτείνει τον τρόπο αντιμετώπισης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε για να ανακουφίσουμε το παιδί, είναι να του εξασφαλίζουμε καλό ύπνο και ανάπαυση, να του δίνουμε άφθονα υγρά (φυσικούς χυμούς, νερό και ποτέ ανθρακικό) και αντιπυρετικό, να φροντίζουμε ότι κάνει πλύσεις στο στόμα ή γαργάρες (πάντα με την υπόδειξη του παιδιάτρου) και να καταναλώνει μαλακές και θρεπτικές τροφές.

Προσοχή! Σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε χειροποίητα σκευάσματα, αλοιφές ή κρέμες αυθαίρετα, γιατί υπάρχει κίνδυνος η λοίμωξη να εξαπλωθεί.

«Ο στοματικός έρπης συχνά συγχέεται με τον έρπη των γεννητικών οργάνων, στην πραγματικότητα όμως δεν έχει καμιά σχέση, αφού ο έρπης των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή».

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας