Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-30 12:01:46 +0200 Ελαφριά και δυναμωτική! Σπανακόπιτα με φέτα

Σπανακόπιτα με φέτα

Σπανακόπιτα με φέτα 470 900
Ελαφριά και δυναμωτική!

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
στη μύτη του κουταλιού πιπέρι
περίπου 350 γρ φέτα

Για τη ζύμη
4 αυγά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
μισό φακελάκι baking powder
περίπου 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε

Τα πασπαλίζουμε με το αλάτι και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά για να μαραθούν

Βοηθάμε αυτή τη διαδικασία «στύβοντάς τα» με τα χέρια μας, ώστε να φύγουν τα νερά και να μείνουν κατά το δυνατό στεγνά. Έτσι δεν θα μας πρασινίσει η ζύμη, αλλά 
και θα ψηθούν καλύτερα !

Σε μπωλ βάζουμε τα λαχανικά όπως τα προετοιμάσαμε και προσθέτουμε το πιπέρι και την φέτα χοντροτριμμένη, μετά ανακατεύουμε καλά 

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός του αλευριού και του baking powder σε ένα σκεύος και χτυπάμε καλά.

Προσθέτουμε το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking powder λίγο λίγο να μη σβολιάσει και κάνουμε μία ζύμη όχι σφικτή, που να μπορούμε όμως να την πλάσουμε.

Τη μοιράζουμε στη μέση.
Λαδώνουμε μεγάλο και βαθύ ταψί πυρέξ κάτω και στα πλάγια. Είναι σημαντικό το ταψί να είναι βαθύ γιατί το φαγητό αυτό φουσκώνει πολύ.

Παίρνουμε τη μισή ζύμη και την απλώνουμε αρχικά με το χέρι μας στο τραπέζι εργασίας, μετά ίσως με τη βοήθεια πλάστη, ώστε όταν την βάλουμε στο ταψί να εφαρμόζει στον πάτο αλλά να «σηκώνεται» αρκετά και στα πλαϊνά.

Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση των χορταρικών μας.

Με τον ίδιο τρόπο επεξεργαζόμαστε και την υπόλοιπη ζύμη και σκεπάζουμε το ταψί, μαζεύοντας προς τα μέσα τη ζύμη για να κλείσει εντελώς.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Παραλλαγές :
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα χορταρικά, πχ χόρτα του βουνού γλυκά, σε συνδυασμό με το σπανάκι. Όμως δεν θα πρέπει να υπερβούμε την συνολική ποσότητα του ενός κιλού κατά πολύ.
-Αν δεν μας αρέσει η φέτα ή θέλουμε να το κάνουμε λίγο πιο πικάντικο, μπορούμε να βάλουμε σκληρό κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια. Εξαιρετικό !

Σχόλια

Neutral avatar

Οι υποστηρικτές μας