Γεύση από Αλή Μπαμπά. Άνοιξε σουσάμι!
Συστατικά
250 γραμ. φύλλο κρούστας
250 γραμ. σουσάμι (για την γέμιση) και λίγο ακόμη για το στόλισμα της πίτας
1 πακέτο βιτάμ μαργαρίνη
3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
1/2 κουταλιά κανέλλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού μέλι
1 ποτήρι νερό
2 κουταλιές amaretto ή brandy
Διαδικασία
- Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη για να λιώσει.
- Καβουρντίζουμε ελαφρά τα 250 γραμμ. σουσάμι, να ξανθύνει και όχι να μαυρίσει και το ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά και τη φρυγανιά.
- Αλείφουμε με μαργαρίνη το ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα αλείφοντάς τα ένα ένα με μαργαρίνη.
- Πασπαλίζουμε τα φύλλα με λίγο μίγμα φρυγανιάς, στρώνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε και πασπαλίζουμε με λίγο από το μίγμα.
- Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ολοκληρώνοντας την πίτα με 3 αλειμμένα φύλλα και αρκετό ολόκληρο σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Δεν χρειάζεται να «δέσει» πολύ.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ώστε να είναι χλιαρή. Στην χλιαρή πίτα ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι. Δεν είναι απαραίτητο όλο το σιρόπι.
- Θα ρίξουμε το μισό και θα περιμένουμε μισή ώρα να δούμε πόσο έχει απορροφηθεί. Εάν είναι «στεγνή» η πίτα, προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Σχόλια