Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-03-13 14:13:13 +0200 Η νέα έρευνα που έγινε, φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου. Σοβαρό πρόβλημα η πολυφαρμακεία στα παιδιά

Σοβαρό πρόβλημα η πολυφαρμακεία στα παιδιά

Σοβαρό πρόβλημα η πολυφαρμακεία στα παιδιά 470 900
Η νέα έρευνα που έγινε, φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου.

Τα τελευταία χρόνια η πολυφαρμακεία είναι ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο σε μικρούς και μεγάλους. Έχετε αναρωτηθεί όμως, ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες της συχνής κατανάλωσης φαρμάκων;

Αυτό ακριβώς είχε σκοπό να εξετάσει μία τελευταία έρευνα που έγινε στην Αμερική, σε 411 γενικά νοσοκομεία και 52 παιδιατρικές κλινικές. Για της ανάγκες της έρευνας εξετάσθηκαν και παρακολουθήθηκαν 587.427 ασθενείς, ηλικίας μέχρι και 18 ετών εκτός από νεογέννητα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα συχνότερα χορηγούμενα φάρμακα ήταν τα αναλγητικά, τα αντιπυρετικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα βρογχοδιασταλτικά και τα αντιβιοτικά. Παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις μεταξύ ηλικίας ασθενούς και τύπου νοσοκομείου, ενώ αποδείχθηκε ότι η πολυφαρμακία αυξάνεται με το χρόνο νοσηλείας, το είδος του νοσοκομείου και τη χρονιότητα και σπανιότητα του νοσήματος.

Ποιες είναι όμως οι επιτπτώσεις της πολυφαρμακείας;

Οι παρενέργειες που δημιουργούνται λόγω της μακροχρόνιας λήψης αντιβιοτικών είναι η ανάπτυξη αντίστασης στα αντιβιοτικά και η καταστροφή του μικροβιώματος, δηλαδή της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου που ιδιαίτερα συμμετέχει στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.

Για το φαινόμενο αυτό μίλησε σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Ιδιαιτερότητες της Παιδιατρικής, Δημόσια Υγεία», η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Χρύσα Μπακούλα. Η κ. Μπακούλα τόνισε τη σημασία των υγιεινών συνθηκών διαβίωσης και τη σωστή σπτική μεσογειακή διατροφή και άσκηση, ενώ εξήγησε πως για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται σωστή ενημέρωση για τους γονείς και εκπαίδευση και επανεκπαίδευση για τους παιδιάτρους.

"Η πολυφαρμακία είναι διεθνές φαινόμενο στον δυτικό κόσμο, το οποίο έχει αναγνωριστεί την τελευταία δεκαετία. Οι νέοι παιδίατροι από την πλευρά τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χορήγηση φαρμάκων, καθώς η προσαρμογή της αντιβιοτικής θεραπείας στον άρρωστο πρέπει να γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και τις καλλιέργειες" εξήγησε η κ. Μπακούλα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας