Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-01-13 15:17:42 +0200 Για πολλά ζευγάρια ο σκύλος είναι το πρώτο τους «μωρό». Τι συμβαίνει όμως όταν έρχεται το κανονικό; Σκύλος και μωρό! Συμβουλές για να προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας για τον ερχομό του!

Σκύλος και μωρό! Συμβουλές για να προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας για τον ερχομό του!

Σκύλος και μωρό! Συμβουλές για να προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας για τον ερχομό του! 470 900
Για πολλά ζευγάρια ο σκύλος είναι το πρώτο τους «μωρό». Τι συμβαίνει όμως όταν έρχεται το κανονικό;

Η Προετοιμασία του Σκύλου για το Μωρό

Η μέρα της γέννησης πλησιάζει όλο και περισσότερο, και εσείς – εκτός απ’ όλα τα υπόλοιπα- ανησυχείτε και για το πώς θα τα πάει ο σκύλος με το μωράκι σας; Το πιο πιθανό είναι ότι ο τετράποδος φίλος σας μάλλον ήδη έχει καταλάβει ότι κάτι του ετοιμάζετε! Παρόλα αυτά, αν ακολουθήσετε το χρονοδιάγραμμά μας όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα! 

Όπως και τα μωρά, έτσι και τα σκυλιά χρειάζονται πρόγραμμα και οργάνωση στην καθημερινότητά τους. Ένα μωρό όμως, είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει τις συνήθειες. Ο σκύλος σας σύντομα θα πρέπει να αρχίζει να μοιράζεται την προσοχή σας και δε θα καταλαβαίνει γιατί οι βόλτες του θα γίνονται όλο και πιο σύντομες! Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λοιπόν, μπορείτε να ξεκινήσετε κάποιες αλλαγές έτσι ώστε να συνηθίσει στο νέο πρόγραμμα. 

Στις Αρχές της Εγκυμοσύνης

Αν ο σκύλος σας δεν έχει μάθει να υπακούει σε εντολές, τώρα είναι ο καιρός για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση. Κάποιες συμπεριφορές, τις οποίες τώρα θεωρείτε χαριτωμένες, όπως το να πηδάει με ορμή πάνω σας, όταν μπαίνετε στο σπίτι, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα όταν θα είστε 8 μηνών έγκυος ή όταν θα κρατάτε ένα μωρό στην αγκαλιά. 

Σε περίπτωση που ο σκύλος σας δεν έχει έρθει πολλές φορές σε επαφή με παιδιά, τότε καλό είναι να αρχίσετε να το πηγαίνετε στο πάρκο. Ρωτήστε τους γονείς αν μπορείτε να περπατήσετε κοντά στα παιδιά τους μαζί με το κατοικίδιό σας, ή ακόμα και δίπλα τους αν είναι φιλικό. Αυτές οι τακτικές θα εγκλιματίσουν σταδιακά το σκυλί σας στο θέαμα και τον ήχο των παιδιών.

Όταν η Γέννηση Πλησιάζει

Για να μειώσουμε το σοκ που θα υποστεί ο σκύλος με την άφιξη του μωρού στο σπίτι, αρχίζουμε να τον προετοιμάζουμε πριν την μεγάλη γνωριμία. Ηχογραφήσεις με τους ήχους ενός μωρού ή μία βόλτα με το άδειο καρότσι μπορεί να τον βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση. Ακόμα, καλό είναι να αφήσουμε τον σκύλο μας να "επιθεωρήσει" το παιδικό δωμάτιο για να εξοικειωθεί με τα νέα έπιπλα. 

Η χρήση κούκλας σε διαστάσεις μωρού μπορεί επίσης να διευκολύνει την μετάβαση. Αγκαλιάστε τη μπροστά στον σκύλο σας, κάντε τις κινήσεις που θα κάνετε με το μωράκι σας, έτσι ώστε το κατοικίδιό σας να συνηθίσει την εικόνα. Ένα ακόμη έξυπνο κόλπο είναι να ξεκινήσετε να πλένετε τα ρούχα σας με το απορρυπαντικό  που θα χρησιμοποιείτε μετά τη γέννηση του μωρού σας. Με αυτόν τον τρόπο το σκυλάκι θα αρχίσει να μαθαίνει τις νέες μυρωδιές. 

Λίγο πριν έρθει το μωρό στο σπίτι από το μαιευτήριο, μπορούμε να δώσουμε στο κατοικίδιό μας να μυρίσει τα ρουχαλάκια ή μια κουβερτούλα του, ώστε να του γίνει γνώριμη η μυρωδιά. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, προσθέτουμε και την επιβράβευση με λιχουδιά ή παιχνίδι, ώστε να ενισχύσουμε τη θετική σύνδεση με οτιδήποτε σχετίζεται με το μωρό.

Το Μωρό στο Σπίτι

Μετά από όλη την προετοιμασία έρχεται η στιγμή που επιστρέφετε σπίτι από το μαιευτήριο. Αρχικά ο σκύλος σας θα είναι ενθουσιασμένος και θα θέλει να σας χαιρετίσει. Αγκαλιάστε τον και αφήστε τον σύντροφό σας να κρατήσει το μωρό όσο μπαίνετε στο σπίτι. Αργότερα όταν ηρεμήσει, καθίστε αγκαλιά με το μωρό σας και αφήστε τον να το μυρίσει. 
 
Για να μην αισθανθεί το κατοικίδιό σας ότι κάποιος «εισβάλει» στο χώρο του, καλό θα ήταν η πρώτη συνάντηση να γίνει σε εξωτερικό χώρο, αφού ο σκύλος έχει κάνει μια μεγάλη βόλτα. Καλό θα ήταν επίσης το μωρό να βρίσκεται πάντα σε ψηλότερο επίπεδο από τον σκύλο. Τότε αρχίζουμε να ενθαρρύνουμε τον σκύλο να παίξει με το παιδί, όσο αυτό μεγαλώνει, ώστε να δυναμώσει η μεταξύ τους σχέση και εμπιστοσύνη.

Χρήσιμες Συμβουλές

  • Αποκλείστε κάποιες περιοχές του σπιτιού, έτσι ώστε το μωρό να μπουσουλάει με ηρεμία. 
  • Φροντίστετο σκυλάκι σας να έχει τα δικά του παιχνίδια. Με αυτό τον τρόπο είναι λιγότερο πιθανό να μασήσει κάποια από τα παιχνίδια του μωρού σας. 
  • Κρατήστε τα μπολ του σκύλου σας μακριά από το πάτωμα, εκτός και αν είναι η ώρα του φαγητού. Όταν το μωρό αρχίσει να μπουσουλάει μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. 
  • Διδάξτε το μωρό σας να είναι ευγενικό και προστατευτικό με το κατοικίδιό σας. Δείξτε του πως να το χαϊδεύει σωστά. 
  • Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο και το μωρό στο ίδιο δωμάτιο χωρίς να είστε κι εσείς εκεί, όση εμπιστοσύνη κι αν του έχετε. 

Πηγή: parents.com
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας