Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-01-18 13:53:27 +0200 Με τα παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο που τα περιβάλλει, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν πώς να λειτουργούν μέσα στην κοινωνία. Πώς τα παιχνίδια ρόλων ωφελούν τα παιδιά;

Πώς τα παιχνίδια ρόλων ωφελούν τα παιδιά;

Πώς τα παιχνίδια ρόλων ωφελούν τα παιδιά; 470 900
Με τα παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο που τα περιβάλλει, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν πώς να λειτουργούν μέσα στην κοινωνία.

"Εσύ θα κάνεις το γιατρό κι εγώ τον ασθενή", "Εσύ θα πουλάς και εγώ θα αγοράζω" - έτσι συνήθως ξεκινούν τα παιχνίδια ρόλων. Πρώτα, τα παιδιά επιλέγουν ρόλους και καθορίζουν ποιος θα υποδυθεί ποιον χαρακτήρα και, στη συνέχεια, προσπαθούν να αναπαραγάγουν τις αντίστοιχες συμπεριφορές όσο το δυνατόν πιο πιστά. Το παιχνίδι αυτού του είδους διασκεδάζει πολύ τα παιδιά επειδή μπορούν να "κάνουν τους μεγάλους" για λίγο. Και το σημαντικότερο, διαθέτει εκπαιδευτικές και κοινωνικές πτυχές. Δεν πειστήκατε; Θα σας το αποδείξουμε!

Ποια είναι τα οφέλη του παιχνιδιού ρόλων για τα παιδιά;

Στη συνέχεια, θα σας δείξουμε ποια οφέλη έχουν τα παιχνίδια ρόλων για την ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Τα παιχνίδια ρόλων μαθαίνουν τα παιδιά να λειτουργούν μέσα στην κοινωνία

Τα παιδιά είναι μέλη της κοινωνίας από την πρώτη στιγμή της ζωής τους. Παρότι στην αρχή ο κοινωνικός τους κύκλος περιορίζεται στους στενούς συγγενείς, μαμά, μπαμπά, παππούδες και αδέλφια, καθώς μεγαλώνουν αρχίζουν να συμμετέχουν σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Πηγαίνοντας στον παιδικό σταθμό και, αργότερα, στο σχολείο, βρίσκονται μεταξύ συνομήλικων και φίλων. Για να αισθάνονται καλά μέσα σε μια ομάδα, πρέπει να γνωρίζουν τις αρχές που διέπουν αυτή την ομάδα. Κι αυτό ακριβώς μαθαίνουν τα παιδιά ενώ μιμούνται διάφορους ρόλους. Το παιχνίδι ρόλων παρέχει επίσης την τέλεια ευκαιρία για να εξασκηθούν σε διάφορες "δύσκολες" καταστάσεις, όπως μια αντιπαράθεση με ένα άλλο άτομο ή το να έχεις χαθεί σε ένα άγνωστο μέρος.

Βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού και των άλλων

Η μίμηση ενός άλλου ανθρώπου δεν είναι εύκολη. Πρέπει να κατανοείς τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις ευθύνες του άλλου και να προσπαθείς να σκέφτεσαι σαν εκείνον. Τα παιχνίδια ρόλων δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξασκήσουν αυτές τις δεξιότητες και έτσι να κατανοήσουν καλύτερα τους ανθρώπους με τους οποίους ζουν. Επιπλέον, επιτρέπουν στα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αναπτύξουν επίγνωση της αυτονομίας τους. Το παιδί, μιμούμενο κάποιον άλλο άνθρωπο, μπορεί να δει με μεγαλύτερη ευκρίνεια τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ του εαυτού του και των άλλων. Έχει επίσης την ευκαιρία να αντιληφθεί τι πραγματικά του αρέσει να κάνει και τι δεν του είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Με το σετ LEGO® DUPLO® Η Πλατεία της Πόλης, το παιδί σας μπορεί να διασκεδάσει κάνοντας τον μηχανικό, την πωλήτρια καταστήματος ή τον γιατρό. Ίσως και να του αρέσει τόσο πολύ κάποιο από αυτά τα επαγγέλματα, ώστε να το επιλέξει για καριέρα.

Βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει

Τι πρέπει να κάνω για να φτιάξω το αυτοκίνητό μου; Γιατί ο γιατρός χρειάζεται το στηθοσκόπιο; Από πού έρχεται το φρέσκο ψωμί που πουλάει το κατάστημα κάθε πρωί; Παρότι αυτές οι ερωτήσεις είναι πανεύκολες για τους ενήλικες, για τα μικρά παιδιά μπορεί να αποτελούν δυσεπίλυτους γρίφους. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να λύσουν τις απορίες τους μέσα από παιχνίδι ρόλων με διάφορες δουλειές και επαγγέλματα.

Βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος

Μήπως το παιδί σας ντρέπεται να ζητήσει από την πωλήτρια το αγαπημένο του γλυκό, όταν βγαίνετε για ψώνια; Μήπως η επίσκεψη στο γιατρό το γεμίζει άγχος και ταραχή; Αν ναι, τα παιχνίδια ρόλων αποτελούν την τέλεια λύση. Αν τα παιδιά εξασκηθούν αρκετές φορές σε καταστάσεις που τα δυσκολεύουν και τους προξενούν άγχος ενώ βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον (που δεν είναι εντελώς "αληθινό"), θα αισθανθούν πολύ πιο ήρεμα και θα έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν αυτή η κατάσταση λάβει χώρα στην πραγματικότητα.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ρόλων, τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες και κατά συνέπεια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν μικρές αγορές μόνα τους (πάντα υπό την επίβλεψή σας, φυσικά), και εσείς μπορείτε να σκηνοθετήσετε το σενάριο για τα ψώνια χρησιμοποιώντας το σετ LEGO® DUPLO® Η Πλατεία της Πόλης. Εξηγήστε στο παιδί τι πρέπει να πει στην πωλήτρια για να πάρει τα σωστά προϊόντα και εξηγήστε του πως στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσει. Μετά, να υπολογίσει τα ρέστα (ένας απίθανος τρόπος για να μάθει να μετράει) και τέλος να πει "ευχαριστώ". Μόλις το παιδί εξοικειωθεί με τη διαδικασία, πηγαίνετε για ψώνια στην πραγματικότητα και αναθέστε του την αγορά των "συνηθισμένων" πραγμάτων του, όπως το αγαπημένο του γλυκό ή κουλουράκι.

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση

Το σετ LEGO® DUPLO® Η Πλατεία της Πόλης είναι ιδανικό για παιχνίδι ρόλων. Παίξτε μαζί με το παιδί σας για να χτίσετε μια πόλη παρόμοια με αυτή στην οποία ζείτε. Μετά προσπαθήστε να βρείτε τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη ή στο χωριό σας ανάμεσα στις φιγούρες. Πώς ονομάζεται ο οικογενειακός σας γιατρός; Πώς ονομάζεται η πωλήτρια του καταστήματος που επισκέπτεστε κάθε μέρα; Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να μπείτε στους ρόλους και μετά προσπαθήστε να αναπαραστήσετε σκηνές που βασίζονται στις καθημερινές σας συναντήσεις με αυτούς τους ανθρώπους. Το παιχνίδι αυτού του είδους αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να εξηγήσετε στα παιδιά τις διάφορες δουλειές και επαγγέλματα καθώς και τις ευθύνες που έχουν οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά. Και ποιος ξέρει; Μπορεί το παιδί σας να εμπνευστεί από ένα παιχνίδι όπως αυτό και να αποφασίσει να ακολουθήσει ένα από αυτά τα επαγγέλματα στο μέλλον.

Η Πλατεία της Πόλης είναι εντυπωσιακό μέρος για ένα μικρό παιδί. Υπάρχουν τόσα πολλά να δει και να κάνει εκεί! Το παιδί μπορεί να γυρίζει τα γρανάζια για να περιστρέφει το αυτοκίνητο για τον μηχανικό, και μετά να πηγαίνει για ψώνια στο φούρνο και στο μανάβη. Το σετ περιλαμβάνει πέντε DUPLO φιγούρες: μηχανικό, πωλήτρια, γιατρό, μαμά και παιδί. Διαθέτει επίσης ένα συνεργείο με ένα αυτοκίνητο και μια περιστρεφόμενη πλατφόρμα με λειτουργία γραναζιών, ένα μανάβικο, ένα ιατρείο, ένα αρτοποιείο με φούρνο που ανοίγει, οροφή με παράθυρα που ανοίγουν, και τουβλάκια διακοσμημένα με ένα κουλούρι, φρούτο, λαχανικά, τούρτα, πόρτα φούρνου, πίνακα εξέτασης όρασης, πινακίδα αρτοποιείου και πινακίδα μηχανικού, που όλα εξυπηρετούν ως σημεία έναρξης ιστοριών και σκηνικά για παιχνίδι ρόλων.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας