Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-02-07 11:50:53 +0200 Ο τρόπος που παίζουν τα παιδιά σε κάθε στάδιο ανάπτυξης Πώς παίζουν τα παιδιά: με τη φαντασία τους και με εξαιρετική σοβαρότητα

Πώς παίζουν τα παιδιά: με τη φαντασία τους και με εξαιρετική σοβαρότητα

Πώς παίζουν τα παιδιά: με τη φαντασία τους και με εξαιρετική σοβαρότητα 470 900
Νομίζετε ότι το παιδί σας παίζει πάντα με τον ίδιο τρόπο; Λάθος! Τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά συνδέονται άμεσα με τα στάδια της ανάπτυξής τους.

Ο τρόπος με τον οποίο παίζουν τα παιδιά δεν είναι τυχαίος: έχει σχέση με την ηλικία τους και με το τρέχον στάδιο ανάπτυξής τους. Ο Ζαν Πιαζέ, ένας Ελβετός αναπτυξιακός ψυχολόγος, διαχώρισε σε τέσσερα στάδια τους τρόπους που παίζουν τα παιδιά, στα οποία εκχώρησε διαφορετικούς τύπους παιχνιδιού. Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι;

Μάθετε για τα πρώτα τρία στάδια, που αφορούν παιδιά ηλικίας από μηδέν μέχρι επτά ετών και ανακαλύψτε πώς παίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θα σας βοηθήσει να επιλέξετε καλύτερες δραστηριότητες για το παιδί σας και να διεγείρετε την ανάπτυξή του.

Παιχνίδι τελειοποίησης

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Πιαζέ, το παιχνίδι τελειοποίησης είναι χαρακτηριστικό του αισθησιοκινητικού σταδίου ανάπτυξης και παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας έως δύο ετών. Τι περιλαμβάνει; Όπως υποδηλώνει και το όνομα, πρόκειται για την ανάπτυξη και την τελειοποίηση των κινήσεων και τη χρήση των αισθήσεων για την ανακάλυψη του κόσμου. Είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία τα παιδιά παίζουν καθώς αγγίζουν, παρακολουθούν, γεύονται και μυρίζουν διάφορα αντικείμενα. Μαθαίνουν να πιάνουν αντικείμενα, να τα μετακινούν από το ένα χέρι στο άλλο και να τα ψηλαφίζουν.

Για αυτή την περίοδο, τα καλύτερα παιχνίδια είναι εκείνα που διεγείρουν όλες τις αισθήσεις, όπως κουδουνίστρες και κουκλάκια, καθώς επίσης και βιβλία για μωρά που περιλαμβάνουν παιχνίδια και στοιχεία που μπορούν να τα μασήσουν, έχουν διαφορετικές υφές και κάνουν θορύβους. Επίσης, κατάλληλα για τα μικρά χεράκια των νηπίων είναι τα μεγάλα τουβλάκια κατασκευών.

Συμβολικό παιχνίδι

Αυτός ο τύπος παιχνιδιού είναι χαρακτηριστικός για παιδιά ηλικίας δύο έως επτά ετών, δηλαδή όταν βρίσκονται στο αναπτυξιακό στάδιο της προσυλλογιστικής σκέψης. Είναι η περίοδος κατά την οποία τα νήπια επιδεικνύουν μέγιστη δημιουργικότητα και αχαλίνωτη φαντασία. Τα παιδιά αποδίδουν σε αντικείμενα χρήσεις για τις οποίες δεν προορίζονται, δίνοντάς τους ένα νέο νόημα. Έτσι, ένα κλαδάκι γίνεται μαγικό ραβδί, μια καρέκλα μεταμορφώνεται σε αλογάκι και ένα σεντόνι μετατρέπεται σε βραδινή τουαλέτα για χορό.

Καθώς το παιδί προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο, οι δεξιότητες που απέκτησε στο προηγούμενο στάδιο εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, αξίζει να εκμεταλλευτείτε πλήρως αυτή την περίοδο και να προσφέρετε στο παιδί σας παιχνίδια που ενθαρρύνουν την αυξανόμενα πολύπλοκη σκέψη, καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο τη γνωστική ανάπτυξη. Τα τουβλάκια LEGO® DUPLO® είναι ιδανικά για αυτό το σκοπό.

Παιχνίδι ρόλων

Αυτός ο τύπος παιχνιδιού είναι χαρακτηριστικός για παιδιά ηλικίας άνω των επτά ετών και για το αναπτυξιακό στάδιο της συγκεκριμένης λογικής σκέψης. Ωστόσο, αξίζει να μυούμε τα παιδιά στο παιχνίδι ρόλων πολύ νωρίτερα. Ποια είναι τα οφέλη από αυτό τον τύπο παιχνιδιού;

Τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο καθένας είναι μια ξεχωριστή οντότητα με τα δικά του χαρακτηριστικά, απόψεις, ενδιαφέροντα και ρόλους στην κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά κατανοούν ότι ο καθένας έχει τα δικά του καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσει. Για παράδειγμα, οι γονείς πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ τα παιδιά πρέπει να πάνε στον παιδικό σταθμό. Οι φιγούρες LEGO® DUPLO® που περιλαμβάνονται στα σετ από τουβλάκια, αποτελούν το τέλειο πρόσχημα για παιχνίδι ρόλων.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας