Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-06-25 17:32:36 +0300 Ανάλογα με την ηλικία, τα παιδιά παίζουν μόνα τους ή ξεχωριστά! Πώς παίζουν τα μικρά παιδιά: μαζί αλλά ταυτόχρονα ξεχωριστά

Πώς παίζουν τα μικρά παιδιά: μαζί αλλά ταυτόχρονα ξεχωριστά

Πώς παίζουν τα μικρά παιδιά: μαζί αλλά ταυτόχρονα ξεχωριστά 470 900
Ανάλογα με την ηλικία, τα παιδιά παίζουν μόνα τους ή ξεχωριστά!

Μήπως ανησυχείτε επειδή το παιδί σας προτιμά να παίζει μόνο του με τα τουβλάκια και να παρατηρεί τα άλλα παιδιά από κάποια απόσταση αντί να παίζει μαζί τους; Μην ανησυχείτε. Σε μια συγκεκριμένη ηλικία, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Σε ταινίες ή σε διαφημίσεις, βλέπετε συχνά χαμογελαστά παιδάκια δύο ή τριών ετών να παίζουν ευτυχισμένα μαζί. Μετά, κοιτάτε το δικό σας παιδί που κάθεται στο λάκκο με την άμμο μαζί με άλλα παιδάκια, αλλά αντί να παίζει μαζί τους προτιμά να φτιάχνει μόνο του λοφάκια από λάσπη και απλώς να παρατηρεί τα άλλα παιδιά. Φοβάστε ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί σας; Χαλαρώστε!

Η εικόνα μικρών παιδιών που παίζουν μαζί, κι ακόμα περισσότερο που παίζουν μαζί με χαρούμενη και αρμονική διάθεση, είναι απατηλή στις περισσότερες περιπτώσεις. Κι αυτό οφείλεται στη φύση της κοινωνικής ανάπτυξης των ανθρώπων. Τα μικρά παιδιά, όταν αρχίζουν να παίζουν, παίζουν μόνα τους και πολύ λίγο με άλλα παιδιά. Πώς παίζουν λοιπόν τα παιδιά;

Παράλληλο παιχνίδι

Ο κύριος τρόπος παιχνιδιού των νηπίων είναι το λεγόμενο παιχνίδι δεξιότητας χειρισμού, που περιλαμβάνει δραστηριότητες κατά τις οποίες τα παιδιά μετακινούν, ταξινομούν, γυρίζουν ή βιδώνουν αντικείμενα για να τα κάνουν να ταιριάξουν. Τους επιτρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο του κόσμου τους καθώς εξοικειώνονται με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν και, παράλληλα, τα προετοιμάζει για τον τρόπο παιχνιδιού που είναι χαρακτηριστικός για παιδιά ηλικίας περίπου 18 μηνών. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, που διαρκεί λίγο-πολύ μέχρι την ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά παίζουν κυρίως μόνα τους. Χαίρονται που χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα, αλλά δεν ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με άλλους όταν παίζουν.

Στην ηλικία των τριών ετών περίπου, τα παιδιά αρχίζουν το παράλληλο παιχνίδι, δηλαδή, το κάθε παιδί παίζει μόνο του παρότι βρίσκεται μαζί με άλλα παιδιά. Παρατηρούν τους άλλους προσεκτικά και μερικές φορές μιμούνται τους συνομήλικούς τους, αλλά δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το παιχνίδι γίνεται πιο κοινωνικό γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Τότε αρχίζουν να έχουν τις πρώτες αλληλεπιδράσεις. Μην περιμένετε όμως να είναι όλα τέλεια και να αρχίσουν να χτίζουν πύργους με τους φίλους τους αμέσως. Προετοιμαστείτε για μικρές συγκρούσεις και τσακωμούς, όπως το να παίρνουν τα παιχνίδια των άλλων, καθώς επίσης και για κλάματα. Είναι όμως απόλυτα φυσιολογικό.

Το παιδί μόλις αρχίζει να γνωρίζει άλλα μέλη της κοινωνίας, εκτός από εσάς, το μπαμπά, τη γιαγιά ή τον παππού, και να μαθαίνει τους κανόνες λειτουργίας μέσα σε μια ομάδα. Πρέπει να μάθει ότι υπάρχουν ορισμένοι κοινωνικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται, όπως το να μην παίρνει τα παιχνίδια των άλλων παιδιών ή να χαλάει τις κατασκευές τους από τουβλάκια. Ο ρόλος σας ως γονέα είναι να υποστηρίζετε το μικρό σας όταν κάνει τα πρώτα του βήματα στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Το έξυπνο παιχνίδι είναι η καλύτερη επιλογή.

Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια της κοινωνικοποίησης;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται κατά πόσον πρέπει να παροτρύνουν το παιδί τους να παίξει με συνομήλικούς του και ανησυχούν για το πώς να αντιδράσουν στις πρώτες συγκρούσεις μέσα στην ομάδα. Ο κανόνας είναι απλός: Δεν μπορείτε να πιέσετε το παιδί σας να κάνει ο,τιδήποτε. Το να επιβάλλετε το δικό σας ρυθμό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, αν το παιδί δεν είναι έτοιμο να περάσει από το παράλληλο παιχνίδι στην αλληλεπίδραση με άλλους.

Ωστόσο, αξίζει να του δείξετε ότι το παιχνίδι με άλλα παιδιά μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό, και να του παρέχετε παιχνίδια που είναι ιδανικά για να παίζονται από πολλούς, όπως το σετ LEGO® DUPLO® Το Πρώτο Μου Τρένο. Το σετ περιλαμβάνει άφθονα τουβλάκια και περισσότερα από 55 εκ. τροχιών, που το καθιστούν ιδανικό για την κατασκευή τρένων και τροχιών μαζί με άλλα παιδιά. Οι δύο LEGO® DUPLO® φιγούρες, οδηγός τρένου και παιδί, θα δημιουργήσουν με φυσικό τρόπο μια περίσταση στην οποία τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε παιχνίδι ρόλων.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν υπάρξουν συγκρούσεις;

Όταν αρχίσει κάποιος τσακωμός, παρακολουθήστε στην αρχή τα παιδιά με ηρεμία και δώστε τους την ευκαιρία να τα βρουν μόνα τους. Αν η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν υπάρχει περίπτωση ανακωχής, τότε πρέπει να επέμβετε. Με ηρεμία, ρωτήστε τα παιδιά τι συνέβη. Μετά εξετάστε την κατάσταση και εξηγήστε τους την αιτία της σύγκρουσης. Ολοκληρώστε προσφέροντας καθοδήγηση για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Με αυτό τον τρόπο, θα διδάξετε στα παιδιά την πολύτιμη και δύσκολη τέχνη της επίλυσης συγκρούσεων, έτσι ώστε την επόμενη φορά να είναι ίσως σε θέση να επιλύσουν το πρόβλημα μόνα τους χωρίς τη δική σας βοήθεια.

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση: Το τρένο έρχεται

Το σετ LEGO® DUPLO® Το Πρώτο Μου Τρένο είναι ιδανικό για να παίξουν πολλά παιδιά μαζί για πρώτη φορά. Να το έχετε πρόχειρο όταν το παιδί σας έχει καλεσμένους ή όταν επισκέπτεστε κάποιο φίλο του. Καθώς το παιχνίδι με άλλους ίσως να μην είναι τόσο εύκολο για παιδιά τριών ή τεσσάρων ετών, μπορείτε να τα βοηθήσετε λίγο στην αρχή λαμβάνοντας μέρος στην καθιέρωση των κανόνων. Αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να διασκεδάσουν και θα μειώσει τις συγκρούσεις.

Μιλήστε στα παιδιά για τα τρένα, για παράδειγμα, ότι μια ομάδα ανθρώπων φτιάχνει τις μηχανές, ενώ μια άλλη ομάδα κατασκευάζει τις σιδηροτροχιές πάνω στις οποίες κινούνται τα τρένα. Ζητήστε από ένα παιδί να φτιάξει τις τροχιές ενώ το άλλο κατασκευάζει το τρένο. Μετά εξηγήστε τους πώς δουλεύει ο σιδηροδρομικός σταθμός: ότι υπάρχει ένας οδηγός τρένου που οδηγεί το τρένο και ότι υπάρχουν επιβάτες που αγοράζουν εισιτήρια για να ταξιδέψουν με αυτό. Μοιράστε αυτούς τους δύο ρόλους στα παιδιά, βοηθήστε να παίξουν ένα καλό παιχνίδι ρόλων, και μετά απομακρυνθείτε και παρατηρήστε με χαρά τις πρώτες επιτυχημένες αλληλεπιδράσεις του παιδιού σας με ένα φίλο.

Μήπως το παιδί σας λατρεύει τα τρένα και ονειρεύεται να γίνει οδηγός τρένου; Αν ναι, τότε σίγουρα θα ενθουσιαστεί με το σετ LEGO® DUPLO® Το Πρώτο Μου Τρένο. Θα το βοηθήσει να φτιάξει μια υπέροχη πολύχρωμη ατμομηχανή, με ηχητικά εφέ και ένα βαγόνι επιβατών που κινείται πάνω σε τροχιά μήκους 55 εκ. Οι LEGO® DUPLO® φιγούρες και τα εξαρτήματα, που περιλαμβάνουν οδηγό τρένου και παιδί, σταθμό με παράθυρο εισιτηρίων, αντλία καυσίμων και ένα σήμα, θα παρέχουν το σωστό υπόβαθρο για παιχνίδι ρόλων όταν το παιχνίδι με συνομηλίκους έχει μόλις αρχίσει.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας