Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 11:21:53 +0200 Συζητάμε με τις μαίες για τον εσωτερικό κόσμο της μέλλουσας μαμάς στη διάρκεια των 9 μηνών. Πώς νιώθεις όταν είσαι έγκυος

Πώς νιώθεις όταν είσαι έγκυος

Πώς νιώθεις όταν είσαι έγκυος 470 900
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα συναισθήματα της μέλλουσας μαμάς ποικίλλουν.

Η χαρά και ο ενθουσιασμός συχνά συνυπάρχουν με την στενοχώρια και την θλίψη. Τον πρώτο λόγο –και την ευθύνη- έχουν κυρίως οι ορμόνες. Ας δούμε πώς ακριβώς δρουν.

 

Ο ρόλος των ορμονών

Τα πάντα οφείλονται στις ορμόνες. Εξαιτίας των ορμονών οι αλλαγές στην διάθεσή μας είναι συχνές. Τα ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού ή χαράς γίνονται μέρος της καθημερινότητας. Αυτό που θα χρειαστούμε την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η αμέριστη συμπαράσταση και η κατανόηση των γύρω μας. Τόσο ο περίγυρος όσο και εμείς οι ίδιες πρέπει να καταλάβουμε ότι η εναλλαγή των συναισθημάτων είναι απολύτως φυσιολογική και ότι σε αυτό συντείνουν πολλά. Οι σωματικές μικροενοχλήσεις των πρώτων μηνών, οι εμετοί και οι ζαλάδες σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να μας φτιάξουν τη διάθεση. Με την πρώτη κλωτσιά του μωρού μας και με τις πρώτες του βόλτες μέσα στην κοιλιά μας, τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά. Επομένως, υπομονή! 

Άγχος, απορίες και προβληματισμός

Οι εννέα αυτοί μήνες θα είναι γεμάτοι από πολλά ερωτήματα που θα περνάνε από το μυαλό μας καθημερινά. Αντί να μετράμε προβατάκια το βράδυ για να κοιμηθούμε, βασανίζουμε το μυαλό μας να βρούμε απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στην ύπαρξη και τη ζωή. Ερωτήματα που αφορούν τόσο στο δικό μας μέλλον όσο και στο μέλλον του παιδιού, θα μας κρατήσουν συντροφιά αυτό το διάστημα. Πριν από καιρό βασανιζόμασταν με το ερώτημα « Εγώ πότε θα γίνω μάνα;». Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν, άλλαξαν και  τα ερωτήματα. Μερικά συνήθη ερωτήματα που διαφέρουν φυσικά από έγκυο σε έγκυο, είναι τα εξής. «Θα είμαι σωστή μαμά;», «Πώς θα μεγαλώσω το παιδί;». «Τι θα κάνω, φοβάμαι».
Η φάση των ερωτημάτων είναι μια φάση που, άλλες εντονότερα, άλλες πιο ήπια, περνάνε όλες οι έγκυες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα ερωτήματα θα βρουν σιγά σιγά μόνα τους την απάντηση. Ας σκεφτούμε το πιο απλό. Οι ίδιες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό της μαμάς μας, της  γιαγιάς μας και όλων των γυναικών που έγιναν μαμάδες και τα κατάφεραν.


Σωματικές αλλαγές


Τα παραπάνω κιλά μιας εγκυμοσύνης κάνουν την έγκυο γυναίκα να δυσανασχετεί πολλές φορές με το σώμα της και να νιώθει άβολα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος στενοχώριας και δυσφορίας. Αντιθέτως. Η μόδα μας επιτρέπει να διατηρήσουμε το στυλ μας και στην εγκυμοσύνη. Επίσης, το πρόσωπό μας γίνεται πιο όμορφο και πιο λαμπερό και οι αλλαγές στο σώμα μας αποδεικνύουν ότι το μωρό μεγαλώνει, η εγκυμοσύνη προχωράει και η μητρότητα εξελίσσεται.

 

Πώς αισθάνεται η έγκυος για τον σύντροφό της;


Φυσικά η ερώτηση δεν μπορεί να γενικευθεί. Σε δομημένες όμως σχέσεις, τα συναισθήματα της εγκύου είναι πολύ γλυκά και τρυφερά για τον σύντροφό της. Ιδιαίτερα όταν αυτός την περιβάλλει με στοργή , της συμπαραστέκεται στις αδιαθεσίες της, μοιράζεται τους φόβους και τις ανησυχίες της, όταν κάνουν όνειρα μαζί για το μωρό τους, όταν τα χέρια των δύο τους χαϊδεύουν την κοιλιά και επικοινωνούν με το μωρό τους…. Άλλες φορές πάλι, η έγκυος κλείνεται στον εαυτό της και δεν επιτρέπει στον σύντροφό της να μοιραστεί τα συναισθήματα της , τις ανησυχίες της, ακόμη και τα σκιρτήματα του μωρού . Όμως, ας μην ξεχνάμε πως το μωρό μας χρειάζεται και τους δύο γονείς του –όταν υπάρχουν-, πως η μητρότητα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, πως το «εγώ» γίνεται «εμείς». Ας μην ξεχνάμε επίσης, πως στην φύση το θηλυκό είναι αυτό που επιλέγει το αρσενικό με το οποίο θα αναπαράγει το είδος του. 


Ποιά άλλα συναισθήματα βιώνει η έγκυος;


Το πώς θα γεννήσουμε είναι κάτι που πραγματικά μας απασχολεί πολύ. Είναι όμως, μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία στην οποία μας βάζει η ίδια ή φύση προκειμένου να μας προετοιμάσει για την γέννα.  Συνήθως από τον όγδοο μήνα μπαίνουμε στην διαδικασία της σκέψης και όσο προχωρά η εγκυμοσύνη η αγωνία μας κορυφώνεται. «Θα πονέσω;», «Θα πάνε όλα καλά;». Κι εκεί που φοβόμαστε τον πόνο, φθάνοντας πολύ κοντά στην πιθανή ημερομηνία τοκετού, αρχίζουμε να ευχόμαστε « Πότε επιτέλους θα αρχίσουν οι πόνοι;» Δείγμα πως είμαστε πλέον έτοιμες για τον τοκετό. Το θαύμα έγινε!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας