Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-07-04 10:13:08 +0300 Η συναισθηματική προσκόλληση και οι συνέπειες στην ανάπτυξη του παιδιού Πώς αναπτύσσεται η προσκόλληση και ποια είναι η σημασία της όταν το παιδί μεγαλώνει;

Πώς αναπτύσσεται η προσκόλληση και ποια είναι η σημασία της όταν το παιδί μεγαλώνει;

Πώς αναπτύσσεται η προσκόλληση και ποια είναι η σημασία της όταν το παιδί μεγαλώνει; 470 900
Η συναισθηματική προσκόλληση και οι συνέπειες στην ανάπτυξη του παιδιού.

Πολλές φορές λέμε ότι τα παιδιά μας είναι πολύ "δεμένα" με εμάς. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πώς αναπτύσσεται η προσκόλληση; Πώς επηρεάζει τη ζωή ενός βρέφους;

Τι είναι η προσκόλληση;

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ψυχολόγος Τζον Μπόουλμπι, ο οποίος επινόησε τη θεωρία της προσκόλλησης, πρόκειται για μία μακροχρόνια, ισχυρή, συναισθηματική και κοινωνική σχέση με ένα συγκεκριμένο (σημαντικό) άτομο. Χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές ποιότητες:
α) την επιλεκτικότητα, που σημαίνει εστίαση σε ένα συγκεκριμένο άτομο δημιουργώντας συμπεριφορές προσκόλλησης με τρόπο και σε βαθμό που δεν διαπιστώνονται στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους,
β) την αναζήτηση σωματικής εγγύτητας με το αντικείμενο της προσκόλλησης,
γ) την άνεση και την ασφάλεια που απορρέουν από την επίτευξη της εγγύτητας και το άγχος του αποχωρισμού που προκύπτει όταν η επίτευξη της εγγύτητας δεν είναι εφικτή.
Αν αναλύσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, θα αναγνωρίσετε εύκολα και γρήγορα αυτά τα στοιχεία.

Πώς αναπτύσσεται η προσκόλληση του παιδιού;

Η συναισθηματική προσκόλληση αρχίζει από τις πρώτες-πρώτες στιγμές της ζωής ενός βρέφους. Το νεογέννητο στέλνει μηνύματα που σχετίζονται με την κατάστασή του μέσα από το κλάμα, την κραυγή, το χαμόγελο και την κίνηση. Παρότι το παιδί δεν έχει ακόμα συνειδητή αλληλεπίδραση με τους ενήλικες, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις αντιδράσεις τους, οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία στην αίσθηση ασφάλειας του παιδιού και στην ανάπτυξη των απόψεών του σχετικά με τον κόσμο και τον εαυτό του.

Στην ηλικία των τεσσάρων μηνών περίπου, τα μωρά αρχίζουν να συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το εάν αλληλεπιδρούν με ανθρώπους που γνωρίζουν ή με αγνώστους. Στην ίδια περίπου ηλικία, τα βρέφη από μόνα τους ξεκινούν αυξανόμενα συχνή επαφή με το κύριο πρόσωπο που τα φροντίζει, για παράδειγμα με χαμόγελα ή βαβίσματα.

Μία ανθεκτική σχέση μεταξύ του παιδιού και του κύριου προσώπου που το φροντίζει επιτυγχάνεται μεταξύ της ηλικίας των επτά μηνών και των δυόμιση ετών. Το παιδί θέλει να μένει κοντά στη μητέρα του και να είναι μαζί της. Όταν συμβαίνει κάτι άσχημο, αντιμετωπίζει τη μητέρα ως μια ασφαλή βάση όπου μπορεί πάντα να βρει προστασία. Με την υποστήριξη των κυρίων προσώπων που τα φροντίζουν και που τους παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις δικές τους ανάγκες και συναισθήματα και να σέβονται τις αρχές λειτουργίας μέσα στην κοινωνία. Στα χρόνια που ακολουθούν, τα παιδιά κατακτούν αυτές τις δεξιότητες και, καθ' οδόν στην ανακάλυψη του δικού τους "εαυτού", αποκτούν συνεχώς καλύτερη γνώση για τον κόσμο και κατά συνέπεια για τον εαυτό τους.

Οι τύποι της προσκόλλησης και οι συνέπειές τους στην ανάπτυξη του παιδιού

Η φύση της προσκόλλησης των παιδιών στους γονείς ποικίλει και, κατά συνέπεια, επηρεάζει την ανάπτυξη και τη μελλοντική λειτουργικότητά τους με διαφορετικό τρόπο.

Μία ασφαλής μορφή προσκόλλησης δημιουργείται όταν οι γονείς έχουν υψηλό επίπεδο ευαισθησίας στις ανάγκες και τα μηνύματα του παιδιού και αποκρίνονται σε αυτά επαρκώς, για παράδειγμα αγκαλιάζοντάς το όταν κλαίει, ή παίζοντας μαζί του όταν το μωρό θέλει να παίξει. Αυτό πείθει τα νήπια ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι φιλικοί, ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από ενδιαφέρουσες και αξιόλογες ανακαλύψεις, και ότι τα ίδια είναι καλά άτομα, πολύτιμα και αξίζουν το καλύτερο.

Η αμφιθυμική προσκόλληση προκύπτει όταν οι γονείς δεν αντιδρούν στα σήματα που στέλνει το παιδί, δεν αλληλεπιδρούν μαζί του και δεν του δίνουν επαρκή προσοχή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στα βρέφη δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων, να τα κάνει αγχώδη και συναισθηματικά ασταθή και να υπονομεύσει την αυτοεκτίμησή τους.

Η αποφευκτική μορφή προσκόλλησης προκύπτει συνήθως όταν οι γονείς ελέγχουν υπερβολικά το παιδί τους, το διορθώνουν συνεχώς και δυσκολεύονται να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα προς το παιδί. Ως επακόλουθο, τα παιδιά δεν έχουν εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που τα φροντίζουν, και ως εκ τούτου ούτε και στους άλλους ανθρώπους. Συσσωρεύουν επίσης αρνητικά συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να εκφράσουν με εποικοδομητικό τρόπο και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Γι' αυτό, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τις ανάγκες των βρεφών από τις πρώτες-πρώτες μέρες της ζωής τους, να περνάμε χρόνο μαζί τους και να προσπαθούμε να είμαστε εκεί όποτε μας χρειάζονται.

Είσαι πάντα υπεύθυνος για αυτό που έχεις εξημερώσει

Αυτή η παραπομπή από τον Μικρό Πρίγκιπα, που συνοψίζει τη φύση της προσκόλλησης, είναι εξαιρετικά σημαντική. Όταν κάνουμε μια βαθιά συναισθηματική επαφή με κάποιον, κατά μία έννοια γινόμαστε υπεύθυνοι για αυτόν, καθώς και για τα αισθήματά του και τη συναισθηματική του κατάσταση. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους με τους οποίους δενόμαστε, όσο και με τα ζώα. Είναι κάτι που αξίζει να μάθουμε στα νήπια, ιδιαίτερα εάν έχουν ήδη αρχίσει να σας λένε ότι θέλουν ένα ζωάκι.

Το σετ LEGO® DUPLO® Κατοικίδια Ζωάκια της Οικογένειας θα σας βοηθήσει. Όταν παίζετε με το παιδί σας με τα χαρούμενα και δραστήρια ζωάκια, προσπαθήστε να εδραιώσετε τον τρόπο φροντίδας που χρειάζεται το κάθε ζωάκι καθώς και τι πρέπει να κάνετε για να είναι ευτυχισμένα. Εξηγήστε στο παιδί σας πως εκτός από το ότι πρέπει να ταΐζουμε τα ζωάκια, να βουρτσίζουμε τη γούνα τους και να τους δίνουμε νερό, πρέπει επίσης να περνάμε χρόνο μαζί τους, γιατί αν τα ζωάκια έχουν πολύ καιρό να μας δουν, τους λείπουμε και γίνονται λυπημένα και αδιάφορα.

Μήπως το παιδί σας θέλει ένα ζωάκι; Τα κατοικίδια από το σετ LEGO® DUPLO® Κατοικίδια Ζωάκια της Οικογένειας είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε. Αυτή η συλλογή από φιγούρες ζώων είναι μια πηγή διασκέδασης και έμπνευσης για τα μικρά παιδιά. Μπορούν να πετούν το δίσκο στο σκύλο, να βουρτσίζουν τη γάτα με τη βούρτσα, να κάνουν μπάνιο το πουλάκι και να ταΐζουν καρότα το κουνελάκι. Αυτά τα χαριτωμένα κατοικίδια αποτελούν επίσης ένα υπέροχο συμπλήρωμα σε άλλα LEGO® DUPLO® σετ.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας