Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-10-18 11:01:33 +0300 Μελέτες έδειξαν οτι η στερεά τροφή πριν από τους 5 μήνες μπορεί να ευθύνεται για αλλεργίες. Πότε πρέπει να ξεκινάμε τη στερεά τροφή στα μωρά;

Πότε πρέπει να ξεκινάμε τη στερεά τροφή στα μωρά;

Πότε πρέπει να ξεκινάμε τη στερεά τροφή στα μωρά; 470 900
Κάποια χρόνια πριν επικρατούσε η άποψη ότι η στερεά τροφή θα πρέπει να εισάγεται στη διατροφή των μωρών από τις πρώτες βδομάδες.

Θα έχετε ακούσει πολλές γιαγιάδες να συστήνουν στις νέες μανούλες να ξεκινήσουν νωρίς τη στερεά τροφή καθώς μόνο έτσι το μωρό θα χορτάσει και θα πάρει βάρος.

Νέες μελέτες όμως έχουν αποδείξει ότι δεν είναι ορθό να εισάγουμε στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού πριν τον πέμπτο μήνα, γιατί πρώτα από όλα δεν είναι έτοιμο το γαστρεντερικό του σύστημα να τις δεχθεί, αλλά κυρίως γιατί η γρήγορη χορήγηση στερεών τροφών μπορεί αργότερα να δημιουργήσει αλλεργίες.

 

Είναι το μωρό έτοιμο να πάρει στερεά τροφή;

Για να αρχίσετε στερεές τροφές βεβαιωθείτε ότι:

• Εξαφανίστηκε το αντανακλαστικό της γλώσσας. Η παρουσία του αντανακλαστικού αυτού διώχνει προς τα έξω οτιδήποτε στερεό προσπαθήσετε να βάλετε στο στόμα του μωρού.

• Βεβαιωθείτε ότι στηρίζει πολύ καλά το κεφαλάκι του.

• Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πράγματι ενδιαφέρεται για στερεά τροφή. Τα μωρά αυτά συνήθως σας κοιτάνε επίμονα όταν τρώτε και θέλουν να πάρουν το φαγητό από το στόμα σας. Αν αρχίσετε τη στερεά τροφή και το παιδί σας δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά, μη στεναχωριέστε. Αφήστε το για λίγες μέρες και ξαναδοκιμάστε. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε. Δεν πρόκειται να πάθει οτιδήποτε το μωρό σας, επειδή θα αργήσετε να εισάγετε στερεά τροφή στο διαιτολόγιο του. Το γάλα αποτελεί μια πλήρη διατροφή για τις ανάγκες της ηλικίας του.

 

Τι στερεά τροφή θα δώσω στο μωρό μου;

Καλό είναι να αντικαταστήσετε στην αρχή το δεκατιανό (το δεύτερο γεύμα της ημέρας, που είναι γύρω στις δέκα το πρωί) με μια κρέμα ρυζάλευρο. Ετοιμάστε μερικές κουταλιές κρέμα ρυζάλευρο και αφήστε το μωρό σας να τη δοκιμάσει. Μην απογοητευτείτε αν το μωρό σας δεν τρώει με ενθουσιασμό από την πρώτη μέρα. Μπορείτε να αφήσετε να περάσουν ακόμα μερικές μέρες και να ξαναδοκιμάσετε. Αφού λοιπόν αντικαταστήσετε το δεκατιανό με κρέμα ρυζάλευρο, σε δέκα περίπου μέρες μπορείτε να αντικαταστήσετε το μεσημεριανό γεύμα με χορτόσουπα. Η βάση της χορτόσουπας καλό είναι να είναι η πατάτα. Στην αρχή βάλτε καρότο, κολοκύθι, αρακά και σιγά-σιγά κάθε 5-6 μέρες μπορείτε να προσθέτετε και ένα λαχανικό. Γενικά πρέπει να ακολουθείτε τον ακόλουθο χρυσό κανόνα. Να προσθέτετε στη διατροφή του μωρού ένα είδος λαχανικού κάθε φορά, έτσι ώστε αν το μωρό είναι αλλεργικό στο συγκεκριμένο λαχανικό να το ανακαλύπτετε αμέσως. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να βάζετε αλάτι στη χορτόσουπα του παιδιού, γιατί τα νεφρά δεν είναι ακόμα έτοιμα να αποβάλουν όλο το περίσσιο αλάτι. Αφού αντικαταστήσετε και το μεσημεριανό γεύμα σταδιακά θα αντικαταστήσετε και το απογευματινό γεύμα με μια φρουτόκρεμα. Στην ηλικία των 6.5 μηνών μπορείτε να προσθέσετε στη χορτόσουπα και κρέας. Συστήνουμε να ξεκινήσετε με κοτόπουλο ή μοσχάρι. Άλλη καλή επιλογή είναι η γαλοπούλα. Μετά τα γεύματα μπορείτε να δώσετε φρούτο ή χυμό φρούτου. Η μπανάνα είναι αυτή που χρησιμοποιείται πιο συχνά γιατί είναι γλυκιά και λιώνει εύκολα. Άλλα φρούτα με τα οποία μπορείτε να αρχίσετε είναι το αχλάδι, το μήλο και οι γιαρμάδες. Και εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας εισαγωγής ενός είδους φρούτου κάθε φορά. Τον κρόκο του αβγού μπορείτε να τον ξεκινήσετε από τον έκτο μήνα.

 

Στην ηλικία των 7 μηνών το μωρό έχει το ακόλουθο διαιτολόγιο:

Πρωί: Γάλα

Δεκατιανό: Κρέμα ή αυγό

Μεσημεριανό: Κρεατοχορτόσουπα

Απόγευμα: Φρουτόκρεμα

Βράδυ: Γάλα

Μετά τα γεύματα δίνετε φρούτο ή χυμό.

 

Μπορώ να δίνω στο μωρό τα έτοιμα φαγητά και κρέμες;

Η ζωή στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία δεν αφήνει πολύ χρόνο στις μητέρες για να ετοιμάζουν οι ίδιες πάντα τα φαγητά των μωρών τους. Τα έτοιμα φαγητά ή κρέμες είναι πάρα πολύ καλή τροφή για το μωρό σας φτάνει να ακολουθείτε κάποιους κανόνες συντήρησης. Οι τροφές αυτές πωλούνται σε μικρά εύχρηστα δοχεία. Όταν ανοίξετε το δοχείο φαγητού και δεν είστε σίγουρη ότι το παιδί σας θα το φαει ολόκληρο, τότε τοποθετείστε σε ένα πιατάκι την ποσότητα που πιστεύετε ότι θα φαει. Αν ταίζετε το παιδί από το δοχείο συσκευασίας δεν μπορείτε να φυλάξετε το υπόλοιπο, γιατί μικρόβια έχουν ήδη μεταφερθεί στο δοχείο από το στόμα του παιδιού σας. Οι έτοιμες τροφές είναι πολύ καλά ελεγμένες από τα αρμόδια όργανα της χώρας από την οποία προέρχονται, για αυτό πρέπει να είστε απόλυτα ήσυχη. Μάλιστα οι έτοιμες τροφές μπορεί να υπερέχουν από αυτές που φτιάχνουμε στο σπίτι γιατί ουσιαστικά δεν είμαστε σίγουροι για την καταλληλότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε για να ετοιμάσουμε το φαγητό. Υπάρχουν για παράδειγμα λαχανικά που περιέχουν ψηλή ποσότητα από νιτρώδη. Στα έτοιμα φαγητά τα νιτρώδη ελέγχοντα από την κατασκευάστρια εταιρεία.

 

Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Πηγή: https://www.paidiatros.com/

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας