Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-03-17 12:27:53 +0200 Πότε και πώς γίνεται η...μετακόμιση από την κούνια στο κρεβάτι Πότε πρέπει να αλλάξει κρεβάτι;

Πότε πρέπει να αλλάξει κρεβάτι;

Πότε πρέπει να αλλάξει κρεβάτι; 470 900
Η μετάβαση από την κούνια στο μεγάλο κρεβάτι ή έστω η αφαίρεση του προστατευτικού κάγκελου της κούνιας είναι για το παιδί μια μεγάλη αλλαγή και ένα βήμα προς την ελευθερία. Ποιά είναι η ενδεδειγμένη στιγμή για την αλλαγή αυτή και πώς θα ...

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία;

Οι περισσότεροι γονείς μεταφέρουν τα παιδιά σε μεγάλο κρεβάτι κάποια στιγμή ανάμεσα στα 2 και στα 4 χρόνια, αλλά αυτό εξαρτάται και από το ίδιο το παιδί. Αν είναι μικρότερο από 2 ετών μπορεί να χτυπήσει σε ένα μεγάλο κρεβάτι ή να σηκωθεί και να αρχίσει να τριγυρίζει στο σπίτι, ενώ εμείς κοιμόμαστε. Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί λόγοι για να αποφασίσουμε να καταργήσουμε την κούνια.
- Αν το ύψος του παιδιού είναι γύρω στους 90 πόντους, μπορεί να δοκιμάσει να βγει μόνο του από την κούνια και είναι θέμα χρόνου πότε θα το επιχειρήσει και με ποια αποτελέσματα.  
- Αν το παιδί δεν είναι ακόμα τόσο ψηλό, σιγά σιγά αρχίζει να σκαρφαλώνει επικίνδυνα. Αν παρατηρήσουμε πως έχει αρχίσει να σχεδιάζει την... απόδρασή του από την κούνια (πχ φτιάχνει σκαλοπατάκι με το πάπλωμα) είναι η ώρα να το διευκολύνουμε πριν πέσει.
- Όταν εκπαιδεύουμε το παιδί για την τουαλέτα θα πρέπει να μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι όποτε το θελήσει.
- Αν περιμένουμε μωρό οπότε χρειαζόμαστε την κούνια. Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους ο χειρισμός πρέπει να γίνει με διακριτικότητα. Το μεγαλύτερο παιδί πρέπει να αλλάξει κρεβάτι πολύ πριν έρθει το μωρό. Στο μυαλό του νηπίου η κούνια είναι η φωλιά του και δεν είναι σωστό να του την πάρουμε απότομα.

 

Πώς θα πετύχουμε την ομαλή μεταφορά στο μεγάλο κρεβάτι

Η αλλαγή κρεβατιού μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί δυσκολίες με τον ύπνο για αυτό χρειάζεται να το βοηθήσουμε να «πάρει με καλό μάτι» από την αρχή το καινούργιο κρεβάτι.
- Εξηγούμε στο παιδί τη σημασία που έχει η αλλαγή κρεβατιού για μας και βέβαια για τον εαυτό του. Είναι πια μεγάλο παιδάκι και εμείς είμαστε υπερήφανοι που τώρα θα κοιμάται σε ένα μεγάλο κρεβάτι.
- Παίρνουμε το παιδί μαζί μας στα μαγαζιά για να δει και να επιλέξει το κρεβάτι του ή έστω τα καινούργια σεντόνια και το πάπλωμα  
- Αφήνουμε το παιδί να πάρει μέρος στη διαδικασία της συναρμολόγησης και της τοποθέτησης του κρεβατιού στο χώρο
- Αφήνουμε το παιδί να φτιάξει μόνο του το περιβάλλον του ύπνου: να διαλέξει κουκλάκια, μαξιλάρια και κουβέρτα 
- Διοργανώνουμε πιτζάμα πάρτυ για όλη την οικογένεια στο καινούργιο κρεβάτι

 

Προσοχή!

Από το νέο κρεβάτι το παιδί μπορεί να σηκωθεί μόνο του. Το δωμάτιό του λοιπόν θα πρέπει οπωσδήποτε να πληροί τις προδιαγραφές για την ασφάλεια έτσι ώστε να μην κινδυνεύει να τραυματιστεί ακόμα και όταν παίζει μόνο του στον χώρο. Για να βεβαιωθούμε πως δεν θα τριγυρίζει τη νύχτα στο σπίτι ενώ εμείς κοιμόμαστε μπορούμε να τοποθετήσουμε πορτάκι ασφαλείας (όπως εκείνα που χρησιμοποιούμε για τις σκάλες) στην πόρτα του δωματίου του.

 

Ποιο είναι το κατάλληλο κρεβάτι για το παιδί;

Οι επιλογές που έχουμε είναι οι εξής:
- Κούνια χωρίς το εξωτερικό κάγκελο. Αν αγοράσαμε εξαρχής μια ευρύχωρη κούνια που μετατρέπεται σε κρεβατάκι δεν έχουμε παρά να αφαιρέσουμε το προστατευτικό κάγκελο, να χαμηλώσουμε το στρώμα και το κρεβάτι είναι έτοιμο. Θα χρειαστεί ωστόσο στην αρχή κάποιο προστατευτικό γιατί είναι βέβαιο πως χωρίς αυτό το μικρό θα καταλήξει στο πάτωμα. Το μειονέκτημα είναι πως οι κούνιες είναι συνήθως μικρότερες σε διαστάσεις από τα κρεβατάκια. 
- Κρεβατάκι για νήπια. Είναι κρεβάτι-μινιατούρα, χαμηλό σε ύψος και συνήθως έχουν ενσωματωμένο προστατευτικό κάγκελο. Είναι καλή λύση αλλά είναι προσωρινή. Στα 5 του χρόνια το παιδί θα χρειαστεί μεγαλύτερο κρεβάτι.
- Μονό στρώμα με υπόστρωμα. Πολλοί γονείς επιλέγουν αυτή την απλή λύση που έχει το πλεονέκτημα πως μπορείς να παραγγείλεις ένα αρκετά ευρύχωρο στρώμα (ή και ημίδιπλο) για να χωράει και τη μαμά όταν διαβάζει παραμύθια. 
- Στρώμα στο πάτωμα. Είναι μια ασφαλής επιλογή για τα παιδάκια που είναι μικρά για να τα βάλεις σε κρεβάτι και μεγάλα για να τα αφήσεις στην κούνια. Το στρώμα μπορεί να είναι μεγάλο σε μέγεθος αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να το «περιφράξουμε» με προστατευτικά μαξιλάρια. 
- Κουκέτα. Δεν ενδείκνυται για παιδιά μικρότερα από 4 ή 5 ετών, ανάλογα με την κατασκευή. Την προτιμούν ακόμα και οι γονείς με ένα παιδί επειδή προσφέρει το πλεονέκτημα του πρόσθετου χώρου για παιχνίδι ή για φιλοξενία φίλων.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας