Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-01 14:46:20 +0200 Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να βάλουν τα παιδιά σιδεράκια; Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να βάλουν τα παιδιά σιδεράκια;

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να βάλουν τα παιδιά σιδεράκια;

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να βάλουν τα παιδιά σιδεράκια; 470 900
Τα σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα γίνονται ορατά γύρω στην ηλικία των 7 ετών

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να επισκεφθούν τον ορθοδοντικό και να βάλουν σιδεράκια στα παιδιά.
Στις μέρες μας το ζήτημα των ίσιων δοντιών είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς καθώς ακόμη και παιδιά με μικρότερα και όχι τόσο εμφανή ή δυσλειτουργικά  προβλήματα, συχνά κάθονται στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Έρευνες πάντως δείχνουν ότι  έξι στα δέκα παιδιά χρειάζονται σιδεράκια στα δόντια τους.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει μια "σωστή" ή "καλύτερη" ηλικία για τη πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον ορθοδοντικό. Αν δείτε ότι από νωρίς το παιδί αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τα δόντια, καλό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο και εκείνος θα σας καθοδηγήσει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ορθοδοντικοί συστήνουν να γίνεται ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος στην ηλικία των 7-8 χρόνων, αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι γομφίοι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε πιθανές εξαγωγές δοντιών.
Κάποια άλλα παιδιά αρχίζουν ορθοδοντική θεραπεία στα 10 του χρόνια καθώς ως ιδανική θεωρείται η ηλικία από 10-14 ετών ωστόσο κάθε κάθε παιδί είναι διαφορετικό και το στόμα κάθε παιδιού δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο, γύρω στην ηλικία των 7 ετών, τα κοινά ορθοδοντικά ζητήματα (δηλ. ανώμαλο δάγκωμα, υπερπληθυσμός κ.λπ.) γίνονται ορατά. 
Η διάρκεια της θεραπείας, ποικίλλει από 1,5 με 2 χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή πλαστικού χειρουργού. Η θεραπεία δεν είναι  επώδυνη για το παιδί, καθώς μόνο τις πρώτες 2 - 3 μέρες νοιώθει μία μικρή  πίεση, αλλά στη συνέχεια η ενόχληση εξαφανίζεται. Για το λόγο αυτό  προτείνεται τα σιδεράκια να τοποθετούνται μετά την λήξη της σχολικής χρονιάς, κοντά σε Σαββατοκύριακο και αργίες ή στις διακοπές.
 
Στοματικά προβλήματα που απαιτούν σιδεράκια
 
Συνήθως τα στοματικά προβλήματα απαιτούν σιδεράκια είναι:
- H άνω και η κάτω γνάθος έχουν μεν αρμονική σχέση, αλλά το μέγεθος των δοντιών δεν είναι αρμονικό, δηλαδή έχουμε μεγάλα δόντια και μικρή γνάθο ή το αντίστροφο.
- Η άνω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την κάτω γνάθο.
- Η κάτω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την άνω γνάθο.
Τα προβλήματα αυτά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, εκτός από την γενετικά προκαθορισμένη θέση και μέγεθος των δοντιών και των γνάθων, οφείλονται σε τρεις λόγους.
-Στην στοματική αναπνοή, όπου η άνω γνάθος στενεύει, διότι η γλώσσα κάθεται στα κάτω δόντια και δεν πιέζει την υπερώα να ανοίξει.
-Στη νηπιακή κατάποση, όπου το παιδί σπρώχνει την γλώσσα προς τα έξω όταν καταπίνει. Αν αναλογιστούμε ότι καταπίνουμε 1200-1400 φορές το 24ωρο, καταλαβαίνουμε ότι αντίστοιχα είναι σαν να πιέζουμε δυνατά τόσες φορές τα δόντια μας προς τα έξω και η δύναμη της γλώσσας είναι πολύ μεγάλη
-Στον θηλασμό του δακτύλου, που πρέπει να αποφεύγεται.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας