Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-04 17:11:35 +0300 H μουσική έχει μια σειρά από οφέλη για την ψυχολογία του παιδιού Πόσο απαραίτητη είναι η μουσική για τα παιδιά;

Πόσο απαραίτητη είναι η μουσική για τα παιδιά;

Πόσο απαραίτητη είναι η μουσική για τα παιδιά; 470 900
H μουσική έχει μια σειρά από οφέλη για την ψυχολογία του παιδιού

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Florida, πρόωρα βρέφη που άκουγαν κατά τακτά διαστήματα μουσική ανεξαρτήτως είδους, ανέπτυξαν σημαντικά υψηλότερες διανοητικές και σωματικές ικανότητες από αυτά που μεγάλωσαν κατά τον ίδιο τρόπο αλλά χωρίς να ακούν τη μουσική.  

Η αξία της μουσικής εκπαίδευσης είναι κάτι που έχει αμφισβητηθεί όχι μόνο από γονείς αλλά και από εκπαιδευτικούς, πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλο είδος μόρφωσης. Ζώντας σε μια κοινωνία που η βασική απαίτηση και αναγκαιότητα κατά παγκόσμια βάση, είναι η ικανότητα να βγάζουμε χρήματα οι εκάστοτε υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των παιδιών μας αλλά και οι ίδιοι οι γονείς πολλές φορές ωθούνται στο να παίρνουν τις ανάλογες αποφάσεις. 

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί μπροστά στις προσπάθειες του παιδιού μας να μάθει να παίζει κάποιο μουσικό όργανο; Οι τυχερές από μας έχουν στο σπίτι τους έναν μικρό βιρτουόζο που το απολαμβάνει, οι υπόλοιπες πρέπει να αντιμετωπίσουμε την γκρίνια των παιδιών μας για το ότι δε θέλουν να συνεχίσουν. 

Είναι σωστό να πιέζουμε τα παιδιά μας για να μάθουν μουσική; Με μία πρώτη ανάγνωση προφανώς και όχι. Πολλοί θα υποστήριζαν ότι αν στο παιδί αρέσει μια δραστηριότητα, τη συνεχίζει, αν όχι δοκιμάζει κάτι άλλο. Όμως, πόσο σίγουροι είμαστε ότι τα παιδιά μας γνωρίζουν σε αυτή την ηλικία ακριβώς τι είναι αυτό που θέλουν;

Παιδιά και μουσική

Με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Florida συμφωνεί και η τελευταία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Vermont βοηθά τους γονείς να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Ο James Hudziak, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, και οι συνάδελφοί του ήθελαν να εξετάσουν εάν μια θετική δραστηριότητα, όπως η μουσική, μπορεί να επηρεάσει τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Η μελέτη απέδειξε ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει με μαγικό τρόπο στο μυαλό των παιδιών μας.
 
Αν πιέζετε το παιδί σας να κάνει μουσική, τότε ίσως κάνετε ό, τι καλύτερο γι' αυτό! Όχι μόνο θα αποκτήσει μουσικές δεξιότητες, αλλά θα γίνει μεγαλώνοντας και καλύτερος άνθρωπος. Μερικά από τα οφέλη που αναφέρθηκαν στη μελέτη εντοπίστηκαν μελετώντας το πάχος του αναπτυσσόμενου φλοιού στον εγκέφαλο ενός παιδιού, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με τον έλεγχο της μνήμης, της προσοχής, των δεξιοτήτων οργάνωσης, του ελέγχου των παρορμήσεων και των συναισθημάτων. 

Πιο συγκεκριμένα ο Hudziak, δήλωσε στην Washington Post: «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι όσο περισσότερο ένα παιδί εξασκούταν σε ένα μουσικό όργανο, τόσο περισσότερο ανέπτυσσε την ικανότητα προσοχής, τη διαχείριση του άγχους και τον έλεγχο των συναισθημάτων του». Αλλά πέρα από αυτό, ο Hudziak και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η ώθηση που ασκούμε στα παιδιά μας για να παίξουν ένα μουσικό όργανο ίσως είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνει, για να είναι καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής τους και ίσως για να τα πηγαίνουν καλύτερα και στο σχολείο.

Σε μια κοινωνία όπως τη σημερινή, η μουσική και οι τέχνες συχνά παραβλέπονται από το σχολείο. Δυστυχώς, το οικονομικό βάρος πέφτει στο γονιό. Παρόλα αυτά, τα νέα μπορούν να κάνουν τους γονείς να αναθαρρήσουν! Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να παίζουν μουσική επειδή με αυτό τον τρόπο εξασκούν τα τμήματα του εγκεφάλου τους, τα οποία οι γονείς θέλουν απεγνωσμένα να αναπτύξουν - ωριμότητα και συναισθηματικό έλεγχο. Επιπλέον, η μουσική μπορεί να βοηθήσει και αποτελεί καλό σύμμαχο για τα παιδιά που αγωνίζονται με το άγχος ή την κατάθλιψη.

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας